FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

5 brezplačnih jesenskih vadb

Čas branja: 2 min
16.10.2017  00:11
Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.
5 brezplačnih jesenskih vadb

Vam je odveč mesečno plačevanje članarin za aerobiko, pilates, fitnes in še kaj oziroma se želite izogniti nakupu raznih športnih naprav, ki se prej ali slej prelevijo v zelo drage obešalnike? Obstaja namreč dovolj jesenskih vadb, s katerimi lahko ohranjate ali pa dosežete pravo formo, ne da bi za to po nepotrebnem zapravljali. Večina teh vadb je sicer vezana na ustrezne vremenske razmere, a na srečo ne vse.

1. Tek

Prijetni in s soncem obsijani jesenski dnevi so kot nalašč za tek, še posebej, če ne tekate po mestu, ampak se na tek odpravite v neokrnjeno naravo. Tek je za zdravje koristen način anaerobne rekreacije in zadnja leta v Sloveniji postaja vse bolj priljubljen. Poleg hoje nam je najlažje dostopen način gibanja, ki ne potrebuje veliko načrtovanja, je pa deloma odvisen od vremenskih razmer.

Dovolj so že športni copati, hladnejšemu vremenu primerna oblačila in bidon s tekočino, tečemo pa lahko po ustaljenih trasah ali si jih izmišljujemo kar sproti glede na čas, voljo ali razpoloženje.

2. Pohodništvo

Jesen je vsekakor pravi čas, da spet obujete pohodniške čevlje in se odpravite na pot. Slovenija je namreč prepredena z različnimi pohodniškimi potmi, od manj zahtevnih planinskih do težjih gorskih poti, ter različnimi manj zahtevnimi tematskimi potmi, število ljudi, ki tako preživljajo prosti čas, pa je izredno veliko. Z aktivno hojo, sploh pa hojo v hrib, za svoje telo lahko naredimo več kot pri aerobiki, pilatesu ali teku, bonus pa je čudovit razgled na vrhu.

Za pohodništvo ne potrebujemo veliko, le primerno obutev in oblačila ter pohodne palice, s katerimi bomo razbremenili kolena in obenem krepili tudi roke.

3. Kolesarjenje in rolanje

Kolesarjenje in rolanje sta odlični dejavnosti za jesensko rekreacijo, ko mine poletna vročina. Povsod po Sloveniji lahko najdemo veliko lepih kolesarskih tur, ki so primerne tako za slabše kot za boljše pripravljene kolesarje. Tudi rolerji so vsestranski športni pripomoček, s katerim si lahko dvignemo utrip v neposredni bližini doma ali pa jih uporabimo celo za pot do najbližje trgovine. Z rolerji si lahko privoščite tudi gibanje v skandinavskem slogu s kombinacijo nordijske hoje in rolanja, ki si ga najlažje predstavljate kot smučarski tek na rolerjih.

Tako pri kolesarjenju kot pri rolanju bo sicer zahtevana začetna naložba v nakup športne opreme, ki bo potem rabila svojemu namenu več let, kilometri pa se bodo nabirali zastonj.

4. Igre z žogo

Igre z žogo gotovo sodijo med najzabavnejše ekipne športe, ob katerih pa veliko naredimo tudi za svoje telo. Med njimi je za izvedbo brez stroškovne obremenitve najprimernejši nogomet, saj gol lahko označuje katerikoli predmet, tako da za igranje ni vedno potrebno namensko igrišče. Za izvedbo malo bolj zahtevna športa z žogo sta košarka in odbojka, saj zahtevata igrišče z vsaj enim košem oziroma z mrežo. Za družinska srečanja in rekreacijo z otroki pa pridejo prav bolj zabavne otroške igre, kot je med dvema ognjema, za kar razen nekaj črt in žoge ne potrebujemo ničesar.

5. Spletna telovadnica

Kaj pravite na »evergreen« telovadnico, ki ji jesensko vreme nikoli ne pride do živega, ni odvisna od letnih časov ter hkrati ponuja prilagojene vadbe različnim tipom ljudi, primerna pa je tudi za invalide in upokojence? Za miganje prek spleta potrebujete le malo prostora in telefon, tablico ali računalnik z dobro internetno povezavo.

Na www.varuhzdravja.si je namreč dostopna brezplačna spletna telovadnica, s katero pri Vzajemni vsem prebivalcem Slovenije ponujajo brezplačno vadbo. Izbirate lahko med različnimi inštruktorji, vrstami vadb in dolžino vadbe.

Vadbe so prilagojene posameznikom, razdeljene pa so v te sklope:

– redna vadba (pilates, joga, aerobika in funkcionalni trening),

– vadbe za invalide,

– vadbe za upokojence.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista