FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Čas branja: 4 min
18.09.2017  13:21
Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v razvitem svetu. Ukrepajte, preden bo prepozno!
Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Podatki o zdravju prebivalcev slovenskih občin so letos razkrili marsikaj dobrega. Podaljšala se je pričakovana življenjska doba, manj je čezmerno hranjenih otrok, manj je tudi novih primerov raka. A to ne pomeni, da smo težave rešili. Še prehitro se zgodi, da nas kljub sicer dobremu zdravju preseneti ena izmed težkih bolezni današnjega časa.

Stres na delovnem mestu, prehiter vsakdanji tempo in nezdrav življenjski slog ne vplivajo slabo le na vaše počutje, temveč so še prehitro lahko povzročitelji različnih hudih bolezni. Nekatere simptome takoj prepoznamo in ukrepamo, pri drugih pa odmahnemo z roko, češ saj bodo minili.

Bolniki in njihovi bližnji vedo, da v trenutku, ko se soočamo z boleznijo, kot je rak, srčni infarkt, paraliza ali katero drugo težjo boleznijo, postane življenje vse prej kot normalno. Vsakdanjik je drugačen in gotovo neprijeten.

Srčni infarkt

Srčni napad je glavni vzrok za obolevnost in umiranje tako moških kot žensk po vsem svetu in vsako leto prizadene okoli 1,5 milijona ljudi, dobrega pol milijona jih umre. Polovica usodnih primerov se zgodi, še preden bolniki pridejo do bolnišnice.

Pri srčnem napadu pride do nenadne zapore koronarne arterije, ki prekine dotok krvi. To lahko pripelje do delne ali popolne okvare srčne mišice. Infarkt se lahko pojavi kadarkoli v življenju, pri čemer pogostost narašča progresivno z leti. Dejavnikov tveganja za zaporo je veliko in so precej zapleteni, najpomembnejšo vlogo pa ima povišana vrednost maščob v krvi, predvsem slabega holesterola, in povišan krvni tlak. Drugi dejavniki, ki prispevajo k bolezni, so še nezdrava prehrana, kajenje, debelost in diabetes.

Rak

Danes skoraj ni človeka, ki ne bi vsaj bežno poznal nekoga, ki je zbolel za rakom, strah pred to boleznijo pa je zato zelo upravičen. V Sloveniji in svetu se število rakavih bolnikov vsako leto povečuje, tako je rak kot vzrok smrti na drugem mestu, takoj za boleznimi srca in ožilja.

Različne vrste raka se razlikujejo po pogostosti, zdravljenju in izidu, vsak rak pa ima tudi različne, bolj ali manj znane nevarnostne dejavnike. Med temi so najpomembnejše življenjske navade, na katere pa seveda lahko veliko vplivamo tudi sami.

Pri Zavarovanju za težje bolezni je možno vključiti tudi dodatna kritja za preinvazivne rake, operacije težjih bolezni, bolnišnično zdravljenje, bolniško odsotnost z dela (bolezen ali nezgoda, nezgodna renta, zlom kosti). Možno je tudi vključiti otroška nezgodna zavarovanja in zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini.

Diabetes

Sladkorna bolezen je po besedah strokovnjakov dosegla razsežnost epidemije, saj se je število sladkornih bolnikov v zadnjih treh desetletjih podvojilo in še narašča. Diabetes je kronična presnovna bolezen, osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice, prehajanje pa omogoči inzulin.

Debelost

Debelost so šele pred nekaj leti razglasili za bolezen. Za njo ne trpijo zgolj odrasli, temveč tudi otroci, povzročata pa jo premalo gibanja in nezdrava prehrana, ki sta velika težava sodobne civilizacije. Za kajenjem je na drugem mestu med odpravljivimi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok umrljivosti sodobne družbe. Debelost zmanjšuje kakovost življenja, zmanjša gibalno sposobnost, povečuje obolevanje za mnogimi boleznimi in skrajšuje življenjsko dobo.

Depresija

Depresija je bolezen sodobnega časa, ki hkrati vpliva na psihično in telesno počutje ter pesti okrog 16 odstotkov prebivalstva. Dvakrat pogosteje zanjo trpijo ženske, do leta 2020 pa naj bi bila depresija celo druga najpogostejša bolezen, takoj za boleznimi srca in ožilja.

Na nastanek depresije vplivajo različni dejavniki, kot so prirojene življenjske lastnosti in okoliščine (tudi geni), osebnostne lastnosti posameznika in razni življenjski dogodki, ki človeka dodobra pretresejo (smrt v družini, izguba službe ali partnerja, denarne težave, kronične bolezni ...).

Kaj vas čaka ob nevšečnosti? Preverite primer!

Vesna je pozitivna in nasmejana oseba, del nje sta tudi optimizem in samozavest, vedno je pripravljena pomagati, tudi ko sama potrebuje pomoč. A bolezen ne izbira in tako je izvedela za Zavarovanje za težje bolezni, saj je v iskanju različnih vrst zdravljenja nazadnje pomembno vlogo imel temelj v financah.

»Telo včasih naredi nekaj samo od sebe. Tako človek pride do potrditve, da so stvari, na katere dejansko nimaš vpliva. Bolezen. Reden pregled pri ginekologu in rezultat je bil diagnoza rak. Sprva se čas ustavi. Za tem je človeku naravno, da se začne bojevati. Ne razmišljaš o denarju, karieri in podobno, razmišljaš o preživetju. O stvareh, ki so pred postavljeno diagnozo postranskega pomena.

V iskanju različnih vrst zdravljenja pa je nazadnje pomembno vlogo imel temelj v financah. Tako pač je, človek si privošči več, če ima več, in to več ponuja izplačilo iz zavarovanja za težje bolezni.

Zveni zelo obrabljeno, a o bolezni je treba razmišljati, ko si zdrav. Treznega razuma, ko ne potrebuješ nič, ugotoviš, da je vse zunaj osnovnega zdravstva zelo drago. Če nimaš namerno privarčevanih sredstev, je zavarovanje za težje bolezni najboljša rešitev.«

Zavarovanje za težje bolezni vam omogoča lažjo dostopnost do zdravljenja, saj si z njim zagotovite prepotrebna finančna sredstva, če zbolite za eno izmed najpogostejših težjih bolezni.

Z izplačano zavarovalnino si lahko:

· krijete stroške za boljša ali drugačna zdravila, tehnične pripomočke,

· kakovostnejše terapije, operacije v tujini, dodatno nego na domu ...,

· krijete dodatne storitve, kot so okrevanje v zdravilišču, alternativno zdravljenje in drugo,

· nadomestite izpad dohodka zaradi odsotnosti z dela,

· odplačate posojilo ali dolgove,

· izboljšate kakovost življenja, ki jo je bolezen poslabšala (na primer posegi v stanovanju).

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista