FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Čas branja: 4 min
17.08.2017  10:28
Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate računati.
Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Če ste se morda znašli v dilemi, ali bi svojega otroka vpisali h kakšni športni aktivnosti ali pa bo že sama šola dovolj naporna, ne razmišljajte več. Šport ni le sredstvo za bolj zdravo in kakovostnejše življenje, ampak otroka tudi nauči delovnih navad, odgovornosti, premagovanja težav, samodiscipline in samozavesti. Vlaganje časa in denarja v športni razvoj otroka je zato vedno dobra naložba.

Otrok naj bi se gibal vsaj eno uro na dan, vendar pa te standarde v Sloveniji dosega le približno 60 odstotkov desetletnikov in samo še 30 odstotkov petnajstletnikov. Slovenski otroci se tako ne gibljejo toliko, kot bi bilo primerno in zdravo.

Šport naj tako postane del vsakdana vašega otroka. Treningi so koristni za vse, pa če pozneje odrastejo v velike zvezde ali če se s športom ukvarjajo le za hobi. Starši ob začetku šolskega leta tako pogosto razmišljate, h katerim športnim dejavnostim vse lahko vpišete otroka in predvsem, koliko se bo to dotaknilo vašega žepa. Ker vsi športi ne stanejo enako, smo pregledali nekaj ponudbe.

Nogomet za 360 oziroma 420 evrov na leto

Otroci naj se z nogometom začnejo ukvarjati pri šestih letih. Najmlajši otroci trenirajo tri ure na teden, z leti pa število ur narašča. Petnajstletniki bodo tako na treningih že po devet ur. Če si bo vaš otrok izbral nogomet, boste za najmlajše odšteli 30 evrov na mesec, kar je 360 evrov na leto. Za starejše od sedmih let pa bo znesek nekoliko večji, 35 evrov na mesec ali 420 evrov na leto. V tej ceni je vključena tudi že vsa oprema: trenirka, nahrbtnik, majica, superge in bunda, ki jo otroci dobijo od kluba. Socialno šibkejše nadarjene otroke oprostijo plačevanja članarine, nekaterim dajo tudi štipendijo. Starši tako prispevajo približno petino stroškov, preostalo pa prek pokroviteljev prispevajo klub, občina in Nogometna zveza Slovenije.

Za tenis 1.500 evrov

Teniške zvezde se začnejo kovati pri šestih letih. Toda ne bo prepozno, če bo vaš otrok začel trenirati šele pri osmih ali devetih letih. Pri tenisu so poleg pridnosti in prizadevnosti v ospredje postavljene otrokove motorične sposobnosti ter koordinacija med rokami in očmi.

Mlajši otroci trenirajo od dva- do trikrat na teden, pozneje pa so treningi za tiste, ki se s tem želijo bolj resno ukvarjati, že skoraj vsak dan. Pri tenisu morajo stroške v celoti pokriti starši, vendar so, vsaj v prvih letih treniranja, povsem sprejemljivi. Pozneje se lahko, če je otrok res nadarjen, stroški skupaj z vsemi mednarodnimi turnirji povzpnejo tudi do 35 tisoč evrov na leto. Takrat je smiselno poiskati pokrovitelja. V tujini je pogosta praksa sponzoriranje nadarjenega otroka, ob morebitnih uspehih pa pozneje določen delež denarnih nagrad priteče pokrovitelju, bodisi posamezniku bodisi podjetju.

Smučanje za 750 evrov

Otroci naj že zelo zgodaj začnejo smučati, pri štirih letih, nič nenavadnega pa niso niti dve- ali triletniki na smučeh. Treniranje smučanja zahteva zelo široko vadbo, zato morajo otroci imeti razvito splošno motoriko. Financiranje vsaj delno krijejo pokrovitelji smučarskega kluba. Uspešnejši otroci dobijo opremo tudi od proizvajalca, kar precej zniža stroške za starše. Z malce iznajdljivosti, kot je kupovanje rabljene opreme v prvih letih treniranja, si starši lahko še dodatno razbremenijo proračun.

Stroške treningov je zelo težko določiti, saj so odvisni od številnih dejavnikov: oddaljenosti od smučišča, cene najema žičnice, prevoza in podobno. Za najmlajše vas bo smučanje stalo okoli 750 evrov na leto.

Atletika za 350 evrov na leto

Pri atletiki je dobro začeti z vajami motorike in koordinacije, kar je oblikovano bolj kot igralne urice, in ne resno treniranje. Otroci so ponavadi razdeljeni v različne skupine, najmlajši začnejo že pri treh letih. Vaje potekajo dvakrat na teden, zanje pa boste odšteli okoli 350 evrov na leto.

Kakšne posebne opreme, razen stvari, ki jih ima vsak otrok že tako ali tako doma – majica, trenirka, kratke hlače in športne copate –, vam za atletiko ne bo treba kupovati, vsaj v prvih letih ne. Z resnimi treningi atletike naj se otroci začnejo aktivno ukvarjati šele po desetem letu, takrat tisti najboljši tudi že lahko računajo na morebitno štipendijo.

Akrobatski rokenrol za tisoč evrov

Posluh za glasbo, hitrejše dojemanje novih plesnih korakov in gibov, dobra koordinacija in motorika so lastnosti, ki jih ima za ples nadarjen otrok. Otroci morajo biti poleg tega pridni in prizadevni, da se njihova nadarjenost lahko v celoti izkoristi. Za prve korake v akrobatskem rokenrolu je priporočljiva starost osem let, čeprav morajo otroci do takrat že usvojiti osnovno plesno znanje, kar pomeni, da so se že seznanili s plesno motoriko, koordinacijo v prostoru in različnimi gibalnimi vzorci. Mlajši imajo treninge dvakrat na teden, malce starejši, stari 11 let in več, pa štirikrat.

Stroške večinoma krijejo starši, ob dobrih rezultatih pa del sredstev, ki so potrebna za obiskovanje tekem v tujini, zagotovi tudi Plesna zveza Slovenije. Računajte, da boste za treninge in za drese za tekmovanje ter za plesne čevlje odšteli okoli tisoč evrov za otroke do desetega leta, za starejše pa bo letni znesek približno dva tisoč evrov.

Pomembno je, kaj si želi vaš otrok

Odločitev, kateri šport je primeren za vašega otroka, naj bo predvsem njegova, in ne vaša. Razmislite tudi, koliko lahko odštejete za športne aktivnosti. Poskusite krmariti med nadarjenostjo otroka in svojimi finančnimi zmožnostmi ter poiščite optimalno rešitev za svojo družino. Tudi če vaš otrok nikoli ne bo postal velika športna zvezda, mu boste z vpisom k športni aktivnosti naredili veliko uslugo.

Nezgodno zavarujte svoje junake

V primeru nezgode otroka ali mladostnika vam nezgodno zavarovanje za otroke in mladino pri Vzajemni omogoča kritje nepričakovanih stroškov, ki lahko nastanejo v nepredvidljivih situacijah ali pri športu. Z izbiro paketa sami določite, katero izmed kritij bo vključeno v zavarovanje vašega otroka:

  • izplačilo zavarovalne vsote v primeru 100% invalidnosti,
  • izplačilo zavarovalne vsote v primeru trajne invalidnosti – progresivno izplačilo nad 50 %, kar pomeni, da zavarovalnica za vsak odstotek trajne invalidnosti nad 50 % izplača še po 3 % zavarovalne vsote za trajno invalidnost,
  • dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje zaradi nezgode (bolnišnično nadomestilo),
  • dnevno nadomestilo zaradi nezgode,
  • izplačilo zavarovalne vsote za nekatere težje bolezni,
  • enkratno nadomestilo za zlome kosti, izpahe ali opekline.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista