FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

5 bolezenskih znakov, ki jih ne smete spregledati

Čas branja: 4 min
05.06.2017  13:10
5 bolezenskih znakov, ki jih ne smete spregledati

Nezdrav življenjski slog in stres na delovnem mestu ne vplivata slabo zgolj na počutje, temveč sta lahko povzročitelja različnih bolezni. Nekatere simptome takoj prepoznamo in ukrepamo, pri drugih pa odmahnemo z roko, češ saj bodo minili. A če ni tako, čas ni naš zaveznik. Ko k temu dodamo še dolge čakalne dobe za obisk specialistov, je vsak trenutek lahko usoden.

1. Zadihanost brez razloga

Če vašim pljučem napor pomeni že nekaj stopnic ali ste zadihani brez razloga, je to lahko razlog za alarm. Kronični bronhitis, obstruktivne pljučne bolezni, krvni strdek v pljučih ali druge srčne in pljučne bolezni se kažejo tudi s tem simptomom.

2. Izguba teže

Ste na dieti in se ukvarjate s športom? Potem naj vas izguba teže ne skrbi. A če brez razloga izgubljate kilograme, se zamislite – nenadna izguba teže je lahko vzrok številnim boleznim, kot so pretirano delovanje ščitnice, depresija, rak ali pa telo slabo absorbira hranila.

3. Hud glavobol

Tudi če glavobol ni posledica prekrokane noči, je verjetnost, da je z vašim zdravjem kaj narobe, minimalna. Glavoboli so pogosti in navadno niso simptom, pri katerem bi morali razmišljati o obisku zdravnika. Če pa hud glavobol spremljajo še drudi simptomi (vročina, omedlevanje …), je to lahko znak anevrizme, bolezni oči ali vnetja arterij v lobanji.

4. Izredno visoka telesna temperatura, ki dalj časa ne pade

Z vročino ostanite doma, saj gre verjetno za prehlad ali gripo. Vročina pomeni, da se telo bojuje proti virusom ali bakterijam, kar je naravni obrambni mehanizem. Vročina nad 39 stopinjami, ki traja več dni, pa že zahteva pregled pri zdravniku, a tudi v tem primeru ne pričakujte slabih novic. Če vročina traja dalj časa, zdravnika na to opozorite, saj lahko skriva infekcije ali limfom.

5. Spremembe v prebavi

Več kot dva tedna trajajoče zaprtje, krvavo blato ali dalj časa trajajoča driska so simptomi, ki jih ne smete zanemariti. Takšne spremembe v prebavi namreč lahko pomenijo bakterijsko ali virusno okužbo, v najslabšem primeru celo težja obolenja, kakršno je rak črevesja.

Pozdravljeni. Na vrsti ste čez sto dni. Ali še več.

Čakalne vrste v zdravstvu so pregovorno dolge, o njih pa mnogi razmišljajo šele, ko je prepozno. Ko z napotnico, na kateri ne piše »nujno«, čakate na pregled pri specialistu, se več kot sto dni zdi večnost. Obstajajo pa tudi daljše dobe čakanja, saj na kolonoskopijo čakate več kot 150 dni, na artroskopijo kolena pa celo 183 dni. V spodnji tabeli si lahko ogledate, koliko boste čakali na obisk pri specialistu (podatke smo pridobili na spletnih straneh Vzajemne).

Kako se rešiti muk?

K specialistom se lahko odpravite samoplačniško, vendar boste pošteno odprli denarnice. Še toliko bolj, če specialist ugotovi, da je potreben poseg – na katerega bi v javnem zdravstvu znova čakali celo večnost. Informativen primer, ki so nam ga priskrbeli na Vzajemni, kaže, da so stroški velikanski. Seveda pa lahko razmišljate tudi korak vnaprej in za kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev sklenete zavarovanje pri Vzajemni.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista