FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

Hrvaške pošasti, ki vam lahko uničijo dopust

Čas branja: 5 min
14.06.2017  23:59
Hrvaške pošasti, ki vam lahko uničijo dopust
Foto: Shutterstock

Sonce, čisto in toplo morje, prenovljeni hoteli, mnogi kampi, kulinarične mojstrovine in na tisoče kilometrov plaž na Hrvaškem že čakajo na nov začetek sezone – spet s Slovenci v glavni vlogi. Hrvaško je lani obiskalo skoraj 1,4 milijona slovenskih gostov, ki so ustvarili več kot 9,5 milijonov nočitev, po številu gostov pa smo bili na drugem mestu takoj za Nemci.

A med letovanjem pri sosedih lahko v morju in ob njem srečamo kar nekaj nevarnih živali, ki nam lahko pokvarijo dopust. Katere so to in kaj je treba narediti, če vas presenetijo neprijetni piki, ugrizi in vbodi?

Črna vdova

Eno najbolj neprijetnih srečanj na Hrvaškem je gotovo s črno vdovo, ki zaradi svojega močnega strupa sodi med najnevarnejše kopenske živali. Njen strup je kar 15-krat močnejši od strupa klopotače, močnejši strup ima tudi od kobre, modrasa in večine drugih strupenih kač.

Črna vdova je med najbolj razširjenimi evropskimi pajki, dolga je približno centimeter, navadno je sijoče črne barve, na predelu trebuha pa ima živo rdeče znamenje v obliki peščene ure. Včasih je pajek tudi temno rjave barve, najraje pa se zadržuje pod skalovjem, v votlih štorih, pa tudi kleteh.

Modras

Modras je ena najbolj nevarnih kopenskih živali, ki obožuje vroče in suhe sončne predele, zato se zadržuje na skalah, pečinah, ograjah in zapuščenih vrtovih. Strupeno kačo najdemo skoraj povsod, med obalnimi hrvaškimi območji pa so modrasi zelo razširjeni v Dalmaciji, predvsem na Hvaru.

Modras zraste od 65 do 90 centimetrov in je svetlo rjave, rdečkasto rjave ali sive barve. Na hrbtu ima značilen cikcakast vzorec, na predelu nosu pa tipičen rožiček. Nevarnostim se izogiba, človeka ugrizne, če je napaden, če ga izzivamo ali se počuti ogroženega. Njegov ugriz povzroči otekanje, slabost, pojav modric, lahko tudi motnje vida, slabost, zatekanje bezgavk ...

Morski pajek

Najnevarnejša jadranska ribja vrsta je gotovo morski pajek, ki je precej pogost, a precej neznan. Največkrat se zadržuje na peščenih tleh, pogost pa je tudi v plitvinah. Morski pajek ne piči, ampak se človek ponavadi zbode na njegovih hrbtnih bodicah. Tak pik je razmeroma pogost pri ribičih, redkejši pa pri kopalcih, saj je riba plašna in se običajno umakne, preden stopimo nanjo.

Škorpijon

Nekatere vrste škorpijonov sodijo med najnevarnejše kopenske živali, a k sreči to ne velja za tiste, ki jih srečamo pri nas in na Hrvaškem. Škorpijonov pik je vseeno zelo boleč in zahteva takojšnjo zdravstveno pomoč.

Škorpijon je velik približno šest centimetrov, poleg štirih parov nog in para klešč pa je zanj najbolj značilen dolg rep s strupenim želom. Na prostem se škorpijoni zadržujejo predvsem ponoči, ko iščejo hrano, podnevi pa se skrivajo v temnih odprtinah, pod skalami, pa tudi pod posteljo, v čevljih ...

Morena

Morena je od 30 pa vse do 350 centimetrov dolga nevarna riba, ki jo lahko najdemo tudi v Jadranskem morju. Zanjo je značilen zelo hiter ugriz, s katerim skrita v kakšni votlini preseneti marsikatero žrtev in tudi radovedne potapljače. Njen ugriz je zelo boleč, saj žrtev zgrabi z dvema čeljustma – predvsem druga čeljust z ostrimi zobmi je zelo nepopustljiva, saj morena želi žrtev zvleči k sebi.

V slini in na koži morene so razni strupi, ki sicer niso posebej nevarni, ampak povzročajo le močno bolečino in krvavitve.

Na dopustu je vse mogoče, del tega pa so lahko tudi neprijetni piki, ugrizi in vbodi. Izognite se visokim stroškom zdravljenja v tujini, zato si za brezskrbne počitnice in potovanja uredite celoletno zdravstveno zavarovanje Multitrip z medicinsko asistenco v tujini pri Vzajemni.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista