FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Čas branja: 3 min
24.06.2016  11:23
Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga
5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Rovinj je v neposredni bližini Limskega kanala - enega izmed najzanimivejših kotičkov Istre.

Slovenci poleti množično zasedemo celotno hrvaško obalo, tako je na otokih, predvsem na Lošinju, Krku, Rabu, Pagu, Hvaru in Braču, ter v Istri kar precej možnosti, da srečate soseda, prijatelja ali znanca.

Hrvaško je lani namreč obiskalo skoraj 1,3 milijona slovenskih gostov, ki so ustvarili več kot osem milijonov prenočitev, po številu gostov pa smo bili na drugem mestu takoj za Nemci. Sonce, Jadransko morje, prenovljeni hoteli, mnogi kampi, kulinarične mojstrovine in na tisoče kilometrov plaž v varni bližini pa že čakajo na nov začetek sezone - spet s Slovenci v glavni vlogi.

Slovenski gostje veljamo za zelo zahtevne, iščemo pravo vrednost za denar, nismo skopuški, radi zapravljamo in zato smo v veliko veselje številnih hrvaških gostincev. Pri sosedih namreč štejemo za prijazne in radodarne turiste, ki si na dopustu radi privoščimo. Navadno pustimo napitnino in tudi zato smo dobrodošli na hrvaški obali.

1. Lepo je in blizu

Če slovenskega dopustnika vprašamo, zakaj se pravzaprav odloča za počitnikovanje pri sosedih, je najpogostejši odgovor, ker je blizu. Všeč so jim plaže in morje, prve so oddaljene le dobro uro vožnje z avtom, po največ petih urah pa smo že v nekem drugem svetu. Ob tem, da je blizu in lepo, je Hrvaška tudi finančno ugodna, saj lahko polet z letalom precej načne družinski proračun. Slovenci smo dopustovanja pri sosedih že kar navajeni, dobro se poznamo in enostavno sporazumevamo.

Hrvaška je, ko gre za počitnice, Slovencu nekje med domovino in pravo tujino, poznavanje pa nam daje tudi občutek varnosti.

2. Stopnja ogroženosti: umirjena

stiniva-vis.1466671472.jpg.o.960px.jpg
Otok Vis je zaradi svoje zgodovine eden izmed najzanimivejših hrvaških otokov. Obiščite Titovo špiljo oziroma votlino iz druge svetovne vojne ali pa mrežo podzemnih predorov, ki je bila zgrajena po vojni. Pograbite svojo najljubšo knjigo in si odpočijte na plaži Stiniva ...

Številne priljubljene turistične destinacije, kot so Egipt, Tunizija, Turčija, Grčija, Francija, Španija, ter mnoge evropske prestolnice zaradi visoke stopnje teroristične ogroženosti vse bolj samevajo, med nekaj zanimivimi in privlačnimi alternativami, ki ta hip veljajo za najvarnejše pred terorizmom, pa je tudi Hrvaška.

Kot mirno in varno državo si jo za svojo dopustniško destinacijo še toliko raje izbirajo tudi slovenski turisti. Pri tem bodo še malce zamižali ob dejstvu, da bodo jedilniki v restavracijah ali turistične brošure natisnjeni v vseh mogočih jezikih, le v slovenskem ne, ter da turistični delavci ne znajo oziroma se ne trudijo razumeti slovensko.

3. Kampiranje tudi po meri zahtevnih gostov

kamping-hrvaska.1466674391.jpg.e.960px.jpg
Hrvaška ima več kot 300 kampov, ki so razporejeni po obali in na številnih otokih.

Navdušenci nad kampiranjem so kakovost kampiranja na Hrvaškem spoznali že pred desetletji, torej takrat, ko je potovanje s prikolico in šotorom na Jadran pomenilo še celodnevno avanturo. Slovenci smo bili takrat med najštevilnejšimi gosti in tako je tudi danes, ko je stereotipno razumevanje kampiranja zamenjano z modernimi, dobro opremljenimi in privlačnimi kampi, največkrat z lastno plažo.

Kampiranje je danes priljubljeno kot še nikoli in bolj luksuzno kot kadarkoli. Med številne novosti lahko štejemo uvajanje družinskih minikampov pa vse do večjih počitniških parkov z zasebnimi apartmaji in mobilnimi hišicami. Na spletni strani www.avtokampi.si vam je na voljo iskalnik kampov po Hrvaškem, kjer izbirate svoj košček počitniškega raja po različnih merilih. Omogoča tudi povezave do posameznih kampov s podrobnimi opisi, fotografijami, mnenji dopustnikov in ceniki.

4. Hoteli z vse več sijaja

Na Hrvaškem bodo letos odprli 40 novih in prenovljenih hotelov, poleg tega pa še nekaj kampov in turističnih naselij na obali in v celinskem delu države. "Investicijski bum" je vreden več kot 50 milijonov evrov, v zadnjih nekaj letih pa je presegel pol milijarde evrov.

V svoje turistične zmogljivosti vlagajo domače in tuje družbe, med drugim se odpira butični hotel v Novigradu, prenove je bil deležen največji hotel na Rabu, na Krku bodo odprli prvi hrvaški hotel, ki bo posvečen vinu, v Zadru gradijo družinske hostle in butične hotele, več novih hotelov gradijo tudi na območju Splita.

5. S polnim želodcem je dopust lepši

hobotnica-izpod-peke.1466674107.jpg.o.960px.jpg
Od paškega sira in jagnjetine, jadranskih lignjev in drugih morskih specialitet do istrskih tartufov in hobotnice izpod peke. Se vam že cedijo sline?

Vse več Slovencev dopust načrtuje tudi z dobro hrano v mislih, zato mora biti poleg sonca, morja in plaž blizu obvezno še kakšna dobra gostilna. Tega se zelo dobro zavedajo tudi Hrvati, zato pred sezono sestavijo izbor Dobri restorani (Dobre restavracije), s katerim turistom jasno sporočajo, katere hrvaške restavracije so letos najboljše.

Absolutna zmagovalka zadnjega izbora je tako znova restavracija Pelegrini v središču Šibenika, letos pa je dodatno lovoriko osvojil tudi Pelegrinijev glavni kuhar Rudolf Štefan. Naziv najboljšega hrvaškega kuharskega mojstra je osvojil v posebni kategoriji, v kateri glasujejo njegovi stanovski kolegi, kar je posebna čast. Med prvo deseterico je še nekaj restavracij ob morju, kot so Bevanda v Opatiji, Plavi podrum v Voloskem, Marina v Novigradu, Monte v Rovinju in Batelina v Banjolah.

Majhna investicija za popolni dopust!

Izognite se visokim stroškom zdravljenja v tujini, zato si za brezskrbne počitnice in potovanja uredite celoletno zdravstveno zavarovanje Multitrip z medicinsko asistenco v tujini pri Vzajemni.

Družinsko zavarovanje za Hrvaško: Zavarovanje za Hrvaško je namenjeno družinam, ki se radi odpravljajo na počitnice na Hrvaško.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki Kako hitro do zdravnika, da ne bo prepozno

Glede na nezavidljivo stanje v zdravstvu vsak po svoje išče možnosti, kako najhitreje do specialista