FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

Čutite bolečino v prsih? Kako čimprej do specialističnega pregleda?

Čas branja: 2 min
17.05.2016  10:37
Čutite bolečino v prsih? Kako čimprej do specialističnega pregleda?
Ker gre zlasti pri kirurških posegih za precejšnji finančni zalogaj, bo večina bolnikov raje počakala na operacijo v okviru zdravstvenega zavarovanja.

Število čakajočih nad dopustno čakalno dobo na prvi ambulantni pregled pri specialistih se v Sloveniji skokovito povečuje. V letu dni se je število povečalo za 72 odstotkov oziroma za 5.400 bolnikov. Tudi tistih, ki čakajo na razne operacijo in diagnostične storitve - denimo magnetno resonanco ali računalniško tomografijo - je precej več, glede na lanski april se je številka po podatkih NIJZ povečala za 15 odstotkov.

Na preglede in operacije nad dopustno čakalno dobo tako pri nas čaka že več kot 32 tisoč bolnikov, kar je za tretjino več kot lani, skupaj pa je na seznamih že več kot 218 tisoč čakajočih oziroma za 10 odstotkov več kot lani.

Dolge čakalne dobe nas lahko tudi ubijejo

Čakalne vrste za različne diagnostične postopke in posege so v Sloveniji marsikje precej dolge, zato pogosto poslušamo jezne bolnike, ki se pritožujejo nad neznosnimi čakalnimi vrstami v zdravstvu.

Zaradi čakanja se jim stanje slabša, trpijo po nepotrebnem, zdravljenje je nazadnje lahko daljše, bolj zapleteno ali pa celo prepozno. Bolniki so zato pogosto obupani in uporabijo samoplačniško možnost, kjer so čakalne dobe večinoma minimalne.

Vendar pa to nikakor ne velja za cene, ki pri nekaterih posegih dosežejo kar nekaj tisočakov. Tako recimo artroplastika kolka z endoprotetiko v eni od zasebnih bolnišnic stane od sedem tisoč do sedem tisoč evrov in pol, artroplastika kolena pa od 1.400 do dva tisoč evrov. Za lasersko operacijo krčnih žil bi bilo treba odšteti od 1.200 do dva tisoč evrov. Diagnostični postopki so dostopnejši; samoplačniška cena magnetne resonance se giblje od 250 do 300 evrov. Mamografija je še cenejša - zanjo je treba v povprečju odšteti 60 evrov.

Ker gre zlasti pri kirurških posegih za precejšnje vsote, bo večina bolnikov raje počakala na operacijo v okviru zdravstvenega zavarovanja.

Če se tako zaradi čedalje hujših bolečin v kolenu odpravite k zdravniku, lahko od prvega obiska pa do pregleda pri specialistu, ki priporoči magnetno resonanco kolena, preteče nekaj tednov. Z izvidi boste nato razmeroma hitro prišli na vrsto pri ortopedu.

Čutite bolečino v prsih?

Čeprav skrbite za aktiven in zdrav življenjski slog, se vam lahko zgodi, da zaradi ponavljajočih se bolečin v prsih obiščete osebnega zdravnika, ki vam izda napotnico za pregled pri specialistu kardiologu.

Če imate sklenjeno zavarovanje za kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev, pokličite asistenčni center zavarovalnice, kjer vam uredijo vse potrebno, da že teden dni pozneje opravite specialistični pregled. Na podlagi opravljenega pregleda in vseh preiskav vas bodo napotili na operativni poseg. Da bi premagali vse dvome, lahko zaprosite za drugo mnenje.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga