FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

7 idej, kam potovati maja

Čas branja: 4 min
26.04.2016  11:41
Vreme je čedalje lepše, dnevi so vse daljši, in ker se glavna počitniška sezona še ni začela, cene niso na vrhuncu
7 idej, kam potovati maja

Prvomajski izleti so pred vrati, tudi druga potovanja v maju imajo svoje čare. Pomlad je tu, temperature so iz dneva v dan višje, sončnih dni je vse več v večini evropskih držav. Tudi na bolj eksotičnih destinacijah je še vedno lepo, ob tem gneče ni več, cene pa so nekoliko nižje, saj gre sezona proti koncu in se približuje obdobje monsunov. Kam torej potovati maja?

V Evropi se maja kot primerne destinacije ponujajo Sredozemlje, Grčija, Malta ali Balearski otoki, čas pa lahko izkoristite tudi za bolj aktivne počitnice, kot je pohodništvo, tek ali kolesarjenje.

1. Grčija

santorini.1461658695.jpg.e.960px.jpg
Je kdo za počitnice na Santoriniju?

Grčija je prava sredozemska zakladnica bogate zgodovinske in kulturne tradicije ter sončnih otokov, s svojimi kulturnozgodovinskimi zakladi pa vas popelje na potovanje v preteklost, kjer so Grki postavljali temelje tragediji, drami in demokraciji. S skoraj 14 tisoč kilometri obale se Grčija uvršča med najbolj priljubljene destinacije turistov z vsega sveta, pestra in razgibana pa ponuja za vsakogar nekaj, od antične lepote, arheoloških in kulturnih znamenitosti do utripajočega nočnega življenja in klubov.

Najbolj idealen čas za obisk Grčije je prav maja, saj je takrat vreme večinoma sončno in toplo. Ker še ni čas visoke sezone, se izognete tudi preveliki gneči na plažah in turističnih točkah, hkrati je izbira namestitev večja, cene pa nižje kot v visoki sezoni.

2. Malta

Komur ni do dolgega potovanja v tople kraje, želi pa doživeti nekaj drugega, naj se odpravi na Malto. Majhno in očarljivo državo sestavlja 20 otokov in čeri. Marsikje sta vidni njena bogata zgodovinska in kulturna tradicija, tako ne preseneča, da so njeni otoki pravi muzej na prostem.

Malta ob kulturnih znamenitostih obiskovalce navdušuje tudi s prijetnim sredozemskim podnebjem, sredozemskim rastjem, čudovitimi peščenimi plažami, bogato ponudbo športnih in drugih aktivnosti, pestrim nočnim življenjem ter ugodnimi cenami počitniških aranžmajev.

Maja sta v Aziji za obisk najprimernejša Bali in Indonezija, razen Sumatre, kjer kljub suhemu obdobju lahko še dežuje. Toplo in prijetno je na Japonskem in nekaterih delih Kitajske.

3. Turčija

istanbul-sophia.1461658143.jpg.c.960px.jpg
Hagija Sofija - Cerkev svete Božje modrosti v Istanbulu

Turčija je prostrana dežela, ki leži na stičišču Evrope in Azije ter pomeni most med obema celinama. Očarale vas bodo bogata zgodovina in arheološke znamenitosti ter raznolikost kulturne dediščine. Gorovje Taurus okvirja najlepšo obalo Turčije, znano kot turška riviera. Največji biser je Antalijski zaliv, ki je s priljubljenimi obmorskimi letovišči in dolgimi peščenimi poletji idealen počitniški cilj.

V tem delu Turčije vas preseneti sožitje sodobnega življenja, bogate, več kot 2.600 let dolge zgodovine in kulturne dediščine. Turški počitniški raj še tako zahtevnemu gostu in popotniku ponudi več, kot je najbrž pričakoval. Gost je tam vedno kralj, naj bo za mizo, ki se šibi od dobrot "francoske" kuhinje Orienta, ali na ulici, v pisani množici obrazov in glasov, ki vabijo k sveti turški tradiciji - trgovanju.

4. Kitajska

Kitajsko je zaradi pettisočletne zgodovine s številnimi dinastijami, kulturne revolucije in Maa ter današnjega izredno hitrega razvoja kar malce težko razumeti in ji slediti. Tretja največja država na svetu ponuja zelo pester nabor znamenitosti, muzejev, parkov, pokrajinsko pa je zelo razgibana, saj jo prekrivajo puščave, stepe, himalajski osemtisočaki, rečne in jezerske doline, visoke planote, pragozd in deževni tropski gozd.

peking.1461658929.jpg.e.960px.jpg
Trg nebeškega miru v Pekingu

Na Kitajskem bo gotovo zadoščeno vsem okusom in željam popotnikov. Ljubitelje zgodovine bodo potešili Kitajski zid, Prepovedano mesto v Pekingu in mesto Šjan. Za tiste, ki jih zanimajo sodobna arhitektura in tehnologija, je obvezen postanek v Šanghaju, ljubiteljem narave pa so po vsej Kitajski na voljo številni nacionalni parki in drugi rezervati za zaščito živali in rastlin. Podeželje jugovzhodne Kitajske in Tibet sta kot nalašč za vse tiste, ki si želijo stran od mestnega vrveža svetovnih prestolnic.

Maja ne morete zgrešiti z obiskom severnih predelov Afrike, tudi Sahare, kjer še ni tiste prave poletne vročine. Prijetno sončno in toplo z majhno verjetnostjo dežja je Zelenortsko otočje, če vas dolga pot ne ovira, pa razmislite o Namibiji, ki je najboljši uvod v črno Afriko.

5. Namibija

namibija-slon.1461659387.jpg.n.960px.jpg
Afriški safari ali ljubljanski živalski vrt?

Ime je dobila po puščavi Namib, ki je njena glavna značilnost, prav zaradi nje pa jo nekateri uvrščajo med najlepše dežele na svetu, čeprav je preveč izsušena, da bi ji pristajala pridevnika čedna ali lepa. Od nemške kolonije iz preteklosti so danes ostali arhitektura, jezik, izjemna urejenost in prijetna varnost. Njena puščava, preostala narava in prebivalci vas bodo gotovo očarali, za piko na i pa lahko doživite tudi pravi afriški safari in ugledate živalski svet, ki ga sicer občudujemo le na malih zaslonih in slikah.

Amerika Antili, Guadeloupe, Martinique in tudi še Bahami so tik pred deževno sezono. V Južni Ameriki pa se deževno obdobje konča v Boliviji. Maj je tako dober čas za obisk Mehike in zahodnih obal ZDA ter centralne Amerike.

6. Peru

Peru je v Južni Ameriki brez konkurence po kulturnozgodovinskih znamenitostih, bogata zapuščina predkolumbovskih civilizacij, inkovskega imperija in kolonialnega obdobja pa je kot magnet, ki vleče v to andsko deželo. Potovanje od zahoda proti vzhodu vas popelje skozi tri geografske pasove od obale, na poti od obale prek gora do džungle pa raziskujete starodavne ruševine in se sprehajate skozi amazonski deževni gozd. Razburljivo je tudi na poti od severa proti jugu.

Ko zapustite priljubljena morska letovišča in plaže, vas čaka glavna pohodniška destinacija, sloviti Inca Trail, ki se sklene v izgubljenem mestu Machu Picchuju. Blizu zgodovinskega Cusca so naravne soline, na meji z Bolivijo pa jezero Titicaca in plavajoči otoki Uros. Med zanimivostmi na poti so tudi kanjoni, kondorji in oaze.

7. Mehika

mehika.1461657615.jpg.e.960px.jpg
Kukulkanov tempelj je najbolj znana zgradba v Chichen Itzi - starodavnem majevskem mestu

Mehika je mešanica ameriško-indijanske in španske kulture. Zaznamovale so jo bogate kulture Majev, Toltekov in nazadnje Aztekov, ki so podlegli španskim osvajalcem. Ta zibelka starih srednjeameriških civilizacij se razprostira od širnih puščav, prek gorskih verig, vulkanov in tropskih gozdov do neskončnih peščenih obal ob Tihem oceanu in Karibskem morju. Na obrobju juga je tudi vulkanska os, ki jo sestavlja kopica manjših vulkanov. Na skrajnem jugu se razpostira Chiapaško višavje v nadomorski višini do 2.700 metrov, ki se nato spusti in preide v polotok Jukatan, kjer lahko najdemo tropske deževne gozdove in savane.

Mehika je dežela nasprotij, ki se ne kažejo le v raznoliki pokrajini, ampak tudi v načinu življenja. Na eni strani tako stojijo velikanska mesta z več milijoni prebivalcev, njihovo veliko nasprotje pa so majhna vaška naselja, kjer je še vedno ohranjena tradicija, gostoljubno prebivalstvo pa turiste povsod sprejme odprtih rok.

Ostanite previdni - nesreča nikoli ne počiva!

Izognite se visokim stroškom zdravljenja v tujini, zato si za brezskrbne počitnice in potovanja uredite celoletno zdravstveno zavarovanje Multitrip z medicinsko asistenco v tujini pri Vzajemni.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga