FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemnapro

Vzajemna, vaš varuh zdravja

5 nasvetov, da smučarske počitnice ne bi šle po zlu

Čas branja: 2 min
02.02.2016  22:36
Poiskali smo nekaj nasvetov, kaj storiti, da bi počitnice tekle čim bolj po pričakovanjih.
5 nasvetov, da smučarske počitnice ne bi šle po zlu

Snežne radosti pričakujemo več mesecev, bele strmine pri nas in v tujini vabijo k različnim zimskim aktivnostim, potem pa gre včasih vse k vragu. Kaj lahko storite, da bi vam počitnice tekle čim bolj po pričakovanjih?

1. Bolje preventiva kot kurativa

Sicer lahko skrbite za preventivo, a vseeno se vam lahko zgodi, da vam otroci ali znanci prinesejo domov kakšen virus, ki se mu vaš organizem ne bo mogel upreti.

Pred odhodom na dopust nekoliko izprezite, saj vas virusi velikokrat ujamejo prav ob padcu adrenalina, kar se velikokrat zgodi ob nenadnem izostanku napornih službenih obveznosti na dopustu.

Ko se telo nekoliko sprosti, je veliko bolj dovzetno in navadno pride vse za vami.

Ne bo škodilo, če si omislite vitaminske dodatke, ki jih ponujajo v lekarnah, a ni treba pretiravati, saj več kot toliko telo ne zmore vsrkati in uporabiti. Cene vitaminskih dodatkov so zelo različne in odvisne od pakiranja in znamke, a se vrtijo okrog deset evrov za škatlico. Vitamin B1 prepreči zimsko depresijo, B2 ščiti usta pred mrazom in izsušitvijo ter obnavlja jetra, C bo spodbudil imunski sistem in izgorevanje maščob, E poskrbi za sklepe, H pa za lase, nohte in kožo. Na zimskem soncu se bo aktiviral tudi vitamin D, ki poskrbi za trdne kosti.

2. Riziko odpovedi

Če se vam vseeno zgodi, da zbolite, je najbolje preveriti, kako je z rizikom odpovedi, in ostati doma - mogoče se lahko s ponudnikom storitev dogovorite, da termin samo premaknete, namesto da vam počitnice v celoti propadejo. Navadno vas bo riziko odpovedi stal od nekaj evrov do nekaj deset evrov, odvisno od trajanja in vrste počitnic, a zanj se morate odločiti ob vplačilu paketa.

Boljša možnost je, da hotel rezervirate prek spletnih servisov, kjer vam večina hotelov ponuja brezplačno odpoved brez razloga en ali več dni pred prihodom.
Če greste vseeno na pot, je v smučarskih centrih sicer še vedno na voljo nekaj bolj sproščujočih dejavnosti, kot so savnanje, masaže in druga razvajanja, a če ste preveč bolni, se tudi to odsvetuje, ker lahko stanje le še poslabšate.

3. Sonce - skriti sovražnik

Ne pozabite tudi na zaščito pred močnim gorskim soncem, saj vas bo na snegu hitro opeklo, kar bo dodatno znižalo odpornost. Izberite kremo za sončenje z visokim faktorjem, a brez pretiravanja, saj so zelo visoki zaščitni faktorji (od 30) bolj trženjski trik, kot da bi res imeli večji učinek. Raje se večkrat namažite z nižjim faktorjem, tudi cena je občutno nižja.

4. Dobro se oblecite

polarni-medved.1454340568.jpg.s.960px.jpg

Med smučanjem poskrbite za dobro smučarsko perilo, ki odvaja vlago, da vas ne bo zeblo. Poleg čelade in očal je priporočljiva tudi maska za obraz, če so temperature res nizke. Maske lahko najdete na spletu že za okoli deset evrov.

5. Zavarovanje - nesreča nikoli ne počiva.

mavec-nesreca.1454408681.jpg.c.960px.jpg
S smučanjem in drugimi zimskimi športi so povezane tudi nezgode, zaradi katerih imamo lahko visoke stroške za zdravstvene storitve v tujini.

Če se odpravljate na aktivno dopustovanje v tujino, ne pozabite na zdravstveno zavarovanje, da se ne bi ob morebitni nezgodi vaše počitnice spremenile v ene najdražjih do sedaj.

Na območju Evropske unije bomo sicer delno kriti, če bomo imeli evropsko zdravstveno kartico, vendar pa ta krije le nujne primere v javni zdravstveni mreži, vemo pa, da so na turističnih destinacijah pogosto na voljo le zasebni izvajalci zdravstvenih storitev.

Evropska kartica ne nudi asistence, kar pomeni, da ste v primeru, ko potrebujete medicinsko pomoč, pri iskanju zdravnika ali ustrezne ustanove prepuščeni sami sebi.

Evropska kartica prav tako ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v Slovenije.

Izognite se visokim stroškom zdravljenja v tujini

Sklenite zavarovanje z asistenco v tujini, ki krije stroške storitve nujne medicinske pomoči, nujnih zdravstvenih prevozov do bolnišnice oziroma klinike, nujnih zdravljenj v bolnišnici, nujnih zobozdravstvenih storitev, iskanja in reševanja zavarovanca, odvetniške storitve, prevozov zavarovanca v domovino, pomoč svojcem in številne druge oblike pomoči.

Na zimskih počitnicah bodite brez skrbi in si uredite zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini pri Vzajemni, ki vam lahko prihrani veliko dodatnih stroškov in nevšečnosti.

PRO
Članki
Članki Spletne kamere glavnih slovenskih, avstrijskih in italijanskih smučišč

Pregled spletnih kamer in najpomembnejših informacij o izbranih smučiščih ter 5 nasvetov za varno smuko.

PRO
Članki
Članki Uničujoča povezava rakavih obolenj in finančnih skrbi

Finančne skrbi, kot eden poglavitnih virov stresa, lahko dodatno otežijo uspešno zdravljenje rakavih bolnikov.

PRO
Članki
Članki 5 brezplačnih jesenskih vadb

Na srečo niso vse brezplačne rekreativne možnosti odvisne od dobrega vremena.

PRO
Članki
Članki Kaj je pri Slovencih vzrok za bolezni sodobnega časa?

Rak, srčni infarkt ali možganska kap so samo tri izmed težkih bolezni, za katere velja, da naj bi prizadele eno izmed treh oseb v...

PRO
Članki
Članki Bo vaš otrok nogometaš, tenisač ali plesalec?

Prihaja čas, ko starši vpisujete otroke k športnim dejavnostim. Preverili smo, kakšna je ponudba in na kolikšne stroške morate...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zakaj boste tudi letos dopustovali na Hrvaškem

Slovenci za svoj letni dopust še vedno množično izbirajo hrvaške plaže - ne brez razloga