FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemcipro

Vedno več.

Kako lahko (dobro) zaslužite s staranjem prebivalstva?

Čas branja: 2 min
06.02.2017  14:53
Staranje prebivalstva je neizpodbiten trend prihodnosti, ki med najdonosnejše naložbene panoge poleg farmacije in biotehnologije dodaja namestitev in oskrbo starejših. Boste demografski trend obrnili sebi v prid?
Kako lahko (dobro) zaslužite s staranjem prebivalstva?

Starajoča se družba je težava v večini evropskih držav. Projekcije kažejo, da se bo do leta 2060 delež starih najmanj 65 let v EU-27 povečal s 17 na 30 odstotkov. Povedano s številkami, z današnjih 85 milijonov na kar 151 milijonov prebivalcev. V istem časovnem obdobju naj bi se precej povečal tudi delež tistih, ki so stari vsaj 80 let, število teh naj bi se namreč potrojilo! Podoben trend spremljamo tudi v Sloveniji. Delež starejših ljudi (65+) se bo do leta 2060 povečal za več kot 16 odstotkov, starejši pa naj bi takrat pomenili kar tretjino prebivalstva.

Kako zaslužiti s staranjem prebivalstva?

Ena izmed panog, ki s staranjem prebivalstva dodatno pridobiva naložbeni potencial, je farmacija. Po podatkih britanskega Economista se bo poraba denarja za zdravstveno varstvo po svetu že v tem letu povečala za štiri odstotke, prodaja zdravil po svetu pa bo večja za dobrih pet odstotkov. Globalni trend naraščanja, staranja in podaljševanja življenjske dobe prebivalstva pa napoveduje velik potencial za rast tudi v prihodnje.

Kot eno zanimivejših panog strokovnjaki navajajo tudi biotehnologijo. Veliko pove podatek, da je ameriška revija Fast Company med najinovativnejša svetovna podjetja uvrstila kar tri s področja biotehnologije. Vsem trem je skupno, da se osredotočajo na razvoj novih zdravil, ki jih bo starajoče se prebivalstvo še kako potrebovalo.

Oskrba in namestitev starejših panoga prihodnosti?

Po napovedih dobičkonosnosti posamičnih panog je vse bolj v ospredju senior care segment, ki ponuja namestitev in oskrbo starejših v oskrbovanih domovih. Z eksponentno rastjo števila ostarelih ta postaja panoga prihodnosti, v nekaterih evropskih državah pa že danes lahko vlagate v gradnjo domov za oskrbo starejših. Nikjer pa na vprašanje staranja prebivalstva niso bolj pripravljeni kot v najbogatejši članici EU.

V Nemčiji so se na starostno diskrepanco začeli pripravljati že pred več kot 20 leti, tako da so na zvezni ravni sprejeli zakon o subvencioniranju oskrbovanih domov za starejše. Ker 53 odstotkov prebivalcev Nemčije nad 65. letom nima v lasti nepremičnine, že danes v domovih za ostarele živi več kot milijon upokojencev, še pol milijona več pa jih čaka na prosto posteljo. Če k temu dodamo podatek, da se bo po projekcijah število starejših od 65 let v Nemčiji od danes do leta 2030 podvojilo, je potreba po novih naložbah – podprtih s sofinanciranjem države – velikanska. Zato ne preseneča, da strokovnjaki take naložbe štejejo med najzanimivejše možnosti tudi za zasebne vlagatelje.

 

PRO
Članki
Članki Skladi zasebnega kapitala rekordno. Kaj morate vedeti pred naložbo?

V letih pred krizo so se naložb v sklade zasebnega kapitala posluževali predvsem institucionalni vlagatelji. Rekordi delniških trgov,...

PRO
Članki
Članki Kako ima lahko od Trumpa koristi vaša denarnica?

Trumpova vizija vodenja države spominja na strategijo skladov zasebnega kapitala. Kje lahko pristavite svoj lonček?

PRO
Članki
Članki DRUGO MNENJE: Z vezavo na banki do pice in piva. Kam z denarjem?

Z vprašanji o alternativah bančnim depozitom se srečujemo skoraj vsak dan, saj je velik del prihrankov posameznikov varno spravljen na...

PRO
Članki
Članki AIRBNB ni edini način za ustvarjanje donosnosti iz nepremičnin

V času minimalnih obrestnih mer na depozite ter hkratnega obujanja nepreminčninskega trga se ponuja vprašanje: "Se da več zaslužiti s...

PRO
Članki
Članki Kam z denarjem po zmagi Trumpa?

Ena najglasnejših predvolilnih kampanj v ZDA se je končala z zmago Donalda Trumpa, ki bo najmanj naslednja 4 leta vodil največje...