FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vzajemcipro

Vedno več.

Kam z denarjem po zmagi Trumpa?

Čas branja: 2 min
09.11.2016  15:00
Ena najglasnejših predvolilnih kampanj v ZDA se je končala z zmago Donalda Trumpa, ki bo najmanj naslednja 4 leta vodil največje gospodarstvo na svetu. Skoraj polovica Američanov je razočaranih, kaj pa zmaga Donalda Trumpa pomeni za domače vlagatelje? Pametno je preveriti alternative.
Kam z denarjem po zmagi Trumpa?

Izjave, ki so jih v zadnjih mesecih dajali nekateri vodilni svetovni vlagatelji, kakršna sta milijarder Mark Cuban (»Borza se bo ob Trumpovi zmagi sesula«) ali švicarski svetovalec Marc Faber (»Davčna zakonodaja Clintonove bo uničila svetovno gospodarstvo«), tudi slovenskih vlagateljev ne morejo navdajati z optimizmom. Strašijo pa tudi analitiki, ki so v primeru Trumpove zmage napovedovali osem- do 15-odstotni upad vrednosti ameriških delnic, nič kaj bolje pa se nam po njihovem mnenju ne bi godilo ob zmagi Hillary Clinton.

Seveda so zgornje napovedi analitikov kratkoročne narave. Če sodimo po zgodovini, je ameriško gospodarstvo preveč prilagodljivo, da bi ga lahko zrušil en sam predsednik. Zato bodo tudi v prihodnje bolj kot Trumpove odločitve gibanje gospodarstva krojili ekonomski podatki, rezultati in politike centralnih bank. A tudi to nas ne more navdajati z navdušenjem: delniški trgi so na zgodovinskih vrhovih (in na koncu trenda dolgoletne rasti), nihajnost pa je izredno velika. Ker so zahtevani donosi obvezniških naložb in obresti na depozite na rekordno nizkih ravneh, investitorji iščejo alternative.

Tako kot so v ZDA mnogi alternativo kandidatoma obeh večjih strank videli v Bernieju Sandersu, tudi investitorji po svetu iščejo nekaj, s čimer bi se omejila moč interesov javnega kapitala in z njimi povezanih sistemskih tveganj. Podobno velja za domače vlagatelje. Ta možnost je zasebni lastniški kapital, ki prek skladov zasebnega kapitala neposredno (mimo javnih kapitalskih trgov) financira razvoj podjetij in sočasno ponuja investitorjem možnost dobrih donosov.

Se želite izogniti majhnim donosom in vlagati v alternativne naložbe?

Kam z denarjem?

V zadnjih petih letih so skladi zasebnega kapitala v evropska gospodarstva vložili več kot 233 milijard evrov, ustvarili več kot osem milijonov novih delovnih mest ter v povprečju povečali produktivnost teh podjetij za sedem odstotkov na leto. Skladi zasebnega kapitala so kot najdonosnejši naložbeni razred zadnjega desetletja postali ena izmed ključnih naložb institucionalnih vlagateljev in bogatih posameznikov, ki so se pripravljeni odpovedati delu likvidnosti v zameno za nizko korelacijo z javnimi trgi kapitala. Zasebni kapital v času omejenega financiranja gospodarstva vse bolj poganja gospodarski in tehnološki razvoj. Facebook, Google, eBay, Amazon, Cisco ... to je zgolj nekaj primerov podjetij, ki so jim na noge pomagali skladi zasebnega kapitala. 

Zgovoren primer, da je neposredno financiranje podjetij, ki gre mimo javnih kapitalskih trgov, tudi zelo donosno. Skladi zasebnega kapitala so namreč v zadnjem desetletju po donosnosti prehiteli vse druge naložbene razrede. Njihova povprečna letna donosnost (CAGR) od 2005 do konca leta 2015 je bila kar 13,7-odstotna, kaže analiza svetovalne hiše Deloitte.

Tveganja ne prinašata Trump in Clintonova ...

Zato ni čudno, da so ameriški pokojninski skladi v zadnjih desetih letih več kot potrojili naložbe v sklade zasebnega kapitala, bogati posamezniki in družinske pisarne pa v svojih portfeljih povečali delež naložb v sklade zasebnega kapitala z 19 na 29 odstotkov. Razlogi za takšno povečanje so pričakovanja, da naj bi v prihodnjih letih te investicije dosegale dvomestne donose, kar pa ni nujno za borzne trge. Ne glede na izbiro ameriških volivcev.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

 

PRO
Članki
Članki Skladi zasebnega kapitala rekordno. Kaj morate vedeti pred naložbo?

V letih pred krizo so se naložb v sklade zasebnega kapitala posluževali predvsem institucionalni vlagatelji. Rekordi delniških trgov,...

PRO
Članki
Članki Kako ima lahko od Trumpa koristi vaša denarnica?

Trumpova vizija vodenja države spominja na strategijo skladov zasebnega kapitala. Kje lahko pristavite svoj lonček?

PRO
Članki
Članki Kako lahko (dobro) zaslužite s staranjem prebivalstva?

Staranje prebivalstva je neizpodbiten trend prihodnosti, ki med najdonosnejše naložbene panoge poleg farmacije in biotehnologije dodaja...

PRO
Članki
Članki DRUGO MNENJE: Z vezavo na banki do pice in piva. Kam z denarjem?

Z vprašanji o alternativah bančnim depozitom se srečujemo skoraj vsak dan, saj je velik del prihrankov posameznikov varno spravljen na...

PRO
Članki
Članki AIRBNB ni edini način za ustvarjanje donosnosti iz nepremičnin

V času minimalnih obrestnih mer na depozite ter hkratnega obujanja nepreminčninskega trga se ponuja vprašanje: "Se da več zaslužiti s...