FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Volvopro

Elektrika – danes eksotika, že jutri klasika

Čas branja: 3 min
04.08.2017  10:24
Električna vozila so trenutno še eksotika, a se bo to v prihodnosti tudi po zaslugi Volva spremenilo. Ker bodo Švedi kmalu elektrificirali prav vse svoje modele, vam odkrivamo svet elektrike na štirih kolesih.

Revolucija, ki jo je povzročil motor z notranjim izgorevanjem, se počasi umirja, bencinske in dizelske motorje pa vse bolj izpodriva elektrika. Čeprav so avtomobili z alternativnimi pogonskimi sklopi trenutno še eksotika, se bo to v prihodnosti spremenilo tudi ob pomoči švedskega Volva.

Volvo je namreč prvi od tradicionalnih avtomobilskih proizvajalcev napovedal, da ne bo več proizvajal klasičnih motorjev z notranjim izgorevanjem.

Kupci Volva bodo tako imeli na voljo popolnoma elektrificirana vozila, priključne hibride, kjer uporabnik baterijo polni s priklopom na električno omrežje, ter lahke hibride, kjer se elektromotor uporablja kot pomoč motorju na notranje izgorevanje. Pogonski sklop s tem poveča skupno moč motorja ter zmanjša porabo goriva in posledično tudi izpuste.

»Kupci vse bolj intenzivno povprašujejo po elektrificiranih avtih in mi želimo zadostiti njihovim zdajšnjim in prihodnjim potrebam,« pravi izvršni direktor družbe Håkan Samuelsson. Volvo se bo ob tem zavzel tudi za širitev omrežja polnilnic in izobraževanje porabnikov o novih tehnologijah.

V Volvu bodo tako v letih od 2019 do 2021 predstavili pet povsem električnih modelov. Tri bodo prodajali pod znamko Volvo, dva pa pod ločeno Volvovo znamko Polestar. Za vse modele bodo pripravili tudi mnoge hibridne različice, s tem pa prihaja konec avtomobilov, ki jih poganja samo motor z notranjim izgorevanjem. V Volvu so tudi napovedali, da bodo lobirali za širitev omrežja polnilnic in izobraževanje porabnikov o novih tehnologijah.

Ker je Volvo jasno začrtal avtomobilsko prihodnost, smo preverili, katere so glavne značilnosti različnih vrst električnih vozil.

1. Električni avtomobili – EV

Gre za najosnovnejšo obliko električnega avtomobila, ki nima motorja z notranjim izgorevanjem. Električno vozilo poganja elektromotor, ki vso energijo črpa iz elektrike, ki je shranjena v baterijah. Te so najpogosteje litij-ionske ali izpopolnjene litij-polimerske. Z različno močnimi polnilniki, ki lahko uporabljajo enosmerni (DC) ali izmenični tok (AC), se polnijo iz javnega električnega omrežja, precej energije pa se lahko pridobi tudi z regeneracijo – pretvorbo zavorne energije avtomobila v električno, ki lahko doseg poveča kar za petino.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Dosegi električnih avtomobilov so odvisni predvsem od zmogljivosti baterij, največkrat pa dosegajo vsakdanjim opravkom primerne razdalje okoli 200 kilometrov, v prihodnosti pa se bo doseg gotovo podvojil.

2. Hibridni avtomobili

Hibridno vozilo združuje enega ali več elektromotorjev, ki se napaja prek baterije, ter manjši motor z notranjim izgorevanjem, ki je lahko bencinski ali dizelski. Ob usklajenem delovanju obeh sklopov je omogočeno delovanje motorja z notranjim izgorevanjem v območju optimalnega izkoristka. Posledice so izboljšanje ekonomije vožnje, manj škodljivih plinov in tudi boljše lastnosti pogonskega sklopa. Hibridi kot vir energije uporabljajo bencinska ali dizelska goriva, vključujejo pa tudi sistem za vnovično polnjenje shranjene energije (regenerativno zaviranje). Hibridni avtomobili proizvedejo od 25 do 35 odstotkov manj ogljikovega dioksida kot standardni avto z notranjim izgorevanjem.

Baterijo elektromotorja polni motor z notranjim izgorevanjem, v mestni vožnji prevladuje delovanje električnega motorja, na odprti cesti pa mu pride na pomoč motor z notranjim izgorevanjem.

3. Priključni hibridi – PHEV

Priključni hibrid je kombinacija električnega in avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje, ki je največkrat bencinski, glede na režim vožnje pa vlogo pogonskih enot opravljata eden, drugi ali oba motorja skupaj. Priključni hibridni avtomobili so tako hibridni avtomobili z močnejšo baterijo, električni motor pa jim zagotavlja okoli tretjino skupnih zmogljivosti.

Baterijo pri priključnem hibridu je mogoče napolniti iz omrežja, tudi domačega, kar se kaže v povečanem električnem dosegu, ki ponavadi znaša okoli 50 kilometrov.

Volvo bo od leta 2019 do 2021 kupcem ponudil kar pet novih električnih vozil, pri čemer se bodo tri prodajala pod blagovno znamko Volvo, dve pa pod blagovno znamko s športnim pedigrejem Polestar. Volvo bo poleg tega predstavil še široko paleto hibridnih bencinskih in dizelskih motorjev v kombinaciji z električnimi motorji, ki bodo vgrajeni v vse modele, hibridnim bencinskim in dizelskim motorjem pa naj bi se Volvo v celoti odpovedal že leta 2025, temu pa bodo po vsej verjetnosti sledili tudi drugi vodilni proizvajalci avtomobilov.

PRO
Članki
PRO
Članki
Članki Zakaj avtomobila ni pametno prepustiti šušmarju?

Avtomobil, ki je eden največjih nakupov, si zagotovo zasluži ustrezno vzdrževanje. Le tako bodo odpadli dodatni stroški zaradi...

PRO
Članki
Članki Tudi Švedi znajo biti še kako hitri

Volvo ima tako z dirkanjem kot s hitrimi cestnimi modeli več kot dovolj izkušenj, ves svoj športni potencial pa so podkrepili z rekordom...

PRO
Članki
Članki Kako so Švedi zgradili luksuzno znamko?

Na Švedskem je skrb za ljudi najpomembnejša – in to se kaže tudi v njihovih izdelkih. Varnost je na prvem mestu, a brez luksuza ne gre.

PRO
Članki
Članki Avtonomna vožnja kot sveti gral avtomobilske industrije

Počasna vožnja v službo v jutranji prometni konici gotovo ne pomeni prijetnega začetka dneva. Kmalu bo to preteklost, saj boste z...

PRO
Članki
Članki Elektronske oči, ki rešujejo življenja

Volvo s standardno funkcijo City Safety opozori na nevarnost in v kritičnih trenutkih po potrebi tudi sam zavira, s tem pa prepreči ali...

PRO
Članki
Članki Angel varuh, ki v kritičnem trenutku sam zasuka volan

V skoraj devetih desetletjih je Volvo postal globalna referenca z vidika pasivne in aktivne varnosti, novi XC60 pa bo znal v pravem...

PRO
Članki
Članki Nordijska obzorja

Volvo z omejeno serijo avtomobilov, ki nosijo oznako Nordic, omogoča zanimivo vstopnico v svet nordijske trajnosti.