FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Volvopro

Avtonomna vožnja kot sveti gral avtomobilske industrije

Čas branja: 3 min
21.04.2017  10:53
Počasna vožnja v službo v jutranji prometni konici gotovo ne pomeni prijetnega začetka dneva. Kmalu bo to preteklost, saj boste z avtonomnimi vozili na cilj prišli sveži, spočiti in polni energije.
Avtonomna vožnja kot sveti gral avtomobilske industrije

V povprečju vsakodnevna vožnja v službo in domov traja 50 minut, kar na mesec pomeni skoraj 40 ur, v vsem letu pa več kot 400 ur izgubljenega dragocenega časa. Ali ne bi bilo bolje, če bi med vožnjo lahko brali knjigo ali brskali po telefonu, se pripravljali za sestanek, gledali film ali se učili novih spretnosti? Javni prevoz ali osebni šofer sta instantna rešitev, a vas veliko bolj zanima revolucija – samovozeči avtomobili, kjer se lahko sami odločite, kako si boste zapolnili čas vožnje.

Avtomobili so že mnogo let sposobni izdatno izboljšati vozniško izkušnjo, pomagajo vzdrževati varnostno razdaljo in vozilo ohranjajo na svojem voznem pasu. Kljub temu pa avtomobili, ki ponujajo pomoč pri krmiljenju in vzdrževanju hitrosti, zahtevajo voznikov nadzor. A tudi to se spreminja.

»Drive me« (pelji me) do destinacije!

Pri Volvu orjejo ledino avtonomne vožnje s pilotnim projektom Drive me, s katerim bodo v realnem okolju testirali samovozeče vozilo. Volvo bo tako med prebivalci Göteborga na Švedskem izbral sodelujoče v svojem raziskovalnem projektu avtonomne vožnje. Vse skupaj se bo dogajalo na javnih cestah, v poskusne vožnje pa bodo vključeni lokalni vozniki, za katere bo nova tehnologija postala del njihovega vsakdanjika. Pri Volvu vseskozi snujejo tehnologije, ki se osredotočajo na človeka. Vozniki samovozečih avtomobilov bodo imeli možnost preklapljanja med nadzorovanim in nenadzorovanim načinom vožnje. Pri zadnjem bodo, namesto da bi bili osredotočeni na dogajanje na cesti, lahko povsem varno prekrižali roke, se zleknili na sedežu, brali knjigo, brskali po svetovnem spletu.

Volvo je v osrčje projekta postavil človeka, največ pozornosti pa bo posvetil varnosti sodelujočih voznikov pri projektu Drive me. Posebnost njihovega pristopa je tudi v tem, da se sproti učijo iz izkušenj, ki jih bodo posredovali vozniki. Z njihovo pomočjo bodo pri Volvu lahko prešli iz nadzorovane vožnje v povsem nenadzorovano, pri kateri bo avtomobil deloval samostojno.

Medtem ko bodo udeleženci vozili po vnaprej določenih trasah, bodo zbirali podatke o varnosti, toku prometa, energijski učinkovitosti in vozniških izkušnjah. Drive me bo zbral izjemno količino podatkov, ki jih bodo strokovnjaki za samodejno vožnjo pri Volvu temeljito pregledali in analizirali.
Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Postopna vpeljava samovozečih vozil bo močno izboljšala prometno varnost, ker avtonomni avtomobili ne delajo napak, se ne utrudijo in vedno delujejo optimalno. Dober primer je Google s svojimi avtomobili, ki so med letoma 2012 in 2015 prevozili 1,9 milijona kilometrov, pri čemer je prišlo do 11 nesreč, vendar je za nesrečo vedno bil kriv voznik drugega avtomobila.

Uvedba avtonomnih vozil bo gotovo pretresla avtomobilsko industrijo, saj prinaša kar nekaj prednosti:

Varnejše potovanje za vsakogar

Samovozeči avtomobili se bodo znali še bolje izogniti morebitnemu trčenju. Večina prometnih nesreč se namreč zgodi kot posledica človeškega dejavnika. Po novem bo potovanje varnejše za vse udeležence v prometu.

Prihranite gorivo in potujte bolj tekoče

Samovozeči avtomobili bodo poznali prometne razmere, zato bodo znali optimalno uporabljati motor in zavore. To se bo poznalo tudi pri manjši porabi goriva. Avtomobil se bo izogibal nepotrebnemu pospeševanju, zato bo vožnja tišja in bolj spoštljiva do okolja.

Vedno najde parkirno mesto

V bližnji prihodnosti boste lahko svoj avtomobil pustili, da parkira sam, medtem pa se boste lahko posvetili drugim opravilom. Avtomobil bo kar sam poiskal parkirno mesto, če boste želeli, pa vas bo pred tem odložil na izbrani lokaciji.

Nižji stroški zavarovanja

Zavarovalne premije za samovozeče avtomobile bodo v prihodnosti precej nižje. Razumljivo, saj se senzorji, ki omogočajo avtonomno vožnjo, nikoli ne zmedejo in utrudijo, tako pa občutno zmanjšajo možnost nesreče.

Volvo je že danes globalno vodilna avtoriteta na področju avtonomne vožnje. Spoznajte tehnične inovacije in raziskave, ki so vir njihove samozavesti, ko razvijajo samovozeče avtomobile.

PRO
Članki
PRO
Članki
Članki Zakaj avtomobila ni pametno prepustiti šušmarju?

Avtomobil, ki je eden največjih nakupov, si zagotovo zasluži ustrezno vzdrževanje. Le tako bodo odpadli dodatni stroški zaradi...

PRO
Članki
Članki Elektrika – danes eksotika, že jutri klasika

Električna vozila so trenutno še eksotika, a se bo to v prihodnosti tudi po zaslugi Volva spremenilo. Ker bodo Švedi kmalu...

PRO
Članki
Članki Tudi Švedi znajo biti še kako hitri

Volvo ima tako z dirkanjem kot s hitrimi cestnimi modeli več kot dovolj izkušenj, ves svoj športni potencial pa so podkrepili z rekordom...

PRO
Članki
Članki Kako so Švedi zgradili luksuzno znamko?

Na Švedskem je skrb za ljudi najpomembnejša – in to se kaže tudi v njihovih izdelkih. Varnost je na prvem mestu, a brez luksuza ne gre.

PRO
Članki
Članki Elektronske oči, ki rešujejo življenja

Volvo s standardno funkcijo City Safety opozori na nevarnost in v kritičnih trenutkih po potrebi tudi sam zavira, s tem pa prepreči ali...

PRO
Članki
Članki Angel varuh, ki v kritičnem trenutku sam zasuka volan

V skoraj devetih desetletjih je Volvo postal globalna referenca z vidika pasivne in aktivne varnosti, novi XC60 pa bo znal v pravem...

PRO
Članki
Članki Nordijska obzorja

Volvo z omejeno serijo avtomobilov, ki nosijo oznako Nordic, omogoča zanimivo vstopnico v svet nordijske trajnosti.