FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Finančni vodnikpro

(Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?

Čas branja: 3 min
26.02.2019  07:10  Dopolnjeno: 06.03.2019 00:00
Navkljub podcenjenosti zlata in srebra ter rekordnim cenam nepremičnin imamo v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v nepremičninah in manj kot odstotek v plemenitih kovinah.
(Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?
Foto: Jure Makovec

V času, ko se končuje eno izmed najdaljših obdobij rasti delniških trgov v zgodovini ter izredne monetarne politike centralnih bank, kakršne doslej še nismo videli, se znova krepijo cene plemenitih kovin. V strahu pred naslednjo recesijo se vse več vlagateljev znova ozira po zlatu in tudi srebru. Zato smo se o apelu plemenitih kovin pogovarjali s Petrom Slapšakom, direktorjem družbe Elementum.

V podjetju Elementum ponujate strankam možnost nakupa plemenitih kovin že več kot 12 let. Ali v Sloveniji že dobro poznamo tovrstne naložbe?

Lahko rečemo, da imamo še veliko prostora za izboljšanje poznavanja naložb v zlato in srebro. Čeprav smo izdali že štiri knjige, organizirali sedem mednarodnih kongresov o plemenitih kovinah in surovinah ter pripravili več kot sto različnih predavanj, smo po poznavanju te naložbene priložnosti še vedno daleč zadaj za Avstrijo in Nemčijo.

Zakaj bi posamezniki sploh imeli zlato in srebro v svojem premoženju? In kolikšen naj bi bil delež zlata in srebra v premoženju posameznika?

Zgodovina je pokazala, da je vedno dobro, da je premoženje razpršeno. Že stoletja ljudje sledijo naložbeni strategiji, ki priporoča, da ima posameznik tretjino premoženja v nepremičninah, tretjino v banki (oziroma delnicah, vzajemnih skladih in podobno) in tretjino v plemenitih kovinah. Seveda je smiselno deleže prilagajati precenjenosti in podcenjenosti posameznih komponent in tako dodatno povečevati premoženje. Taka tristranska naložbena strategija ni še nikoli propadla. Po podatkih, ki so na voljo, pa imamo danes v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v nepremičninah in manj kot odstotek v plemenitih kovinah. Ali opazite kakšno nesorazmerje? Ravno zaradi podcenjenosti zlata in srebra tudi glede na nepremičnine je smiselno to nesorazmerje uravnotežiti.

Zakaj imajo centralne banke zlate rezerve? Ali centralne banke danes povečujejo zlate rezerve?

Guverner ECB je v enem izmed svojih govorov dejal, da imajo centralne banke zlato v svojih rezervah zaradi varnosti. Tudi ameriški Fed in nemška centralna banka imata prek 70 odstotkov svojih deviznih rezerv v zlatu. Koliko pa ga imate vi? Zanimiv podatek sem prebral pred kratkim, da je v letu 2018 kar 23 različnih centralnih bank povečalo svoje zlate rezerve.

Koliko zlata in srebra se nakoplje na leto? Kakšno je proizvodno in cenovno razmerje?

Predlanskim so v rudnikih nakopali 3.291 ton zlata in 26.503 tone srebra. Proizvodnja zlata je glede na predhodno leto zrasla, proizvodnja srebra pa upadla. Proizvodno razmerje med zlatom in srebrom tako znaša 1 : 8, saj je na novo nakopanega srebra osemkrat več kot zlata. Ali veste, kolikšno pa je cenovno razmerje? Trenutna borzna cena zlata je 37,277 evra in srebra 0,444 evra za gram. Cenovno razmerje je tako 1 : 84. To pomeni, da lahko danes eno unčo zlata zamenjamo kar za 84 unč srebra (primerjava se nanaša na borzne cene). Ali si sploh lahko predstavljate, da bi bilo cenovno razmerje med zlatom in srebrom enako proizvodnemu? To bi pomenilo, da bi pri ceni 37,277 evra na gram zlata znašala cena na gram srebra kar 4,660 evra.

Vidim, da poznate veliko zanimivih podatkov. Kaj bi še omenili?

Večina denimo ne ve, da se za izdelavo srebrnikov in srebrnih palic nameni manj kot 20 odstotkov od celotne proizvodnje srebra. Vrednostno to znaša malo več kot dve milijardi evrov. Kako malo je to, spoznamo, če to primerjamo s trimesečnim dobičkom podjetje Apple, ki je v drugem trimesečju leta 2017 znašal 8,8 milijarde evrov (10 milijard dolarjev). Celotna letna proizvodnja srebrnih palic in srebrnikov je vredna približno toliko kot 20 odstotkov načrtovanih prihodkov slovenskega proračuna v tem letu.

Ali pričakujete novo finančno krizo? Kaj se ob krizi dogaja s ceno zlata in srebra?

Sistem, v katerem živimo, je žal takšen, da se finančnim krizam ne moremo izogniti. Težava je le, da jih ne znamo natančno napovedati. Menim, da ni pomembno, kdaj bo prišla kriza in kako močna bo. Pomembneje je, da smo nanjo dobro pripravljeni ne glede na to, kdaj pride. Ravno plemenite kovine so bile med krizo najboljša zavarovalna polica za naše premoženje. Zakaj pa vsako leto zavarujemo avto, stanovanje, hišo? Zato, da ne bomo ob celotno svoje premoženje. In kdaj se je dobro zavarovati? Seveda preden pride do prometne nesreče ali požara! Enako pa z zlatom in srebrom zavarujete svoje finančno premoženje. Gotovo se boste bolje počutili, če boste vedeli, da ste dobro zaščiteni pred naslednjo finančno krizo, pa kadarkoli bo že prišla.

Kje in kakšno zlato in srebro kupiti?

Zlato in srebro lahko kupite po več poteh. Morate pa vedeti, da je velika razlika med zlatim in srebrnim nakitom ter naložbenim zlatom in srebrom. To boste še najhitreje spoznali, če pogledate, kakšna je razlika med nakupno in prodajno ceno. Zato je pomembno, da kupujete naložbeno zlato in srebro v naložbenih palicah oziroma zlatnikih in srebrnikih najvišje čistine. To je 999/1000 pri srebru in 999,9/1000 pri zlatu. Na ceno zlata in srebra na gram zelo vpliva tudi velikost naložbene palice oziroma zlatnika in srebrnika. Manjši je kos, dražje boste plačali. Seveda so pomembni dejavniki tudi poreklo in kovnica ter še kar precej informacij, ki jih morate upoštevati, preden se odločite za nakup. Zato priporočam, da opravite nakup prek podjetja Elementum, ki se v Sloveniji že več kot 12 let specializirano ukvarja z naložbami v plemenite kovine in sodeluje s kovnico Umicore, ki ima najdaljši neprekinjeni status »good delivery« na svetu, in sicer od leta 1930. Za naše stranke smo razvili posebno strategijo vlaganja v plemenite kovine Elementum 5*, ki jo bomo vsakemu zainteresiranemu vlagatelju tudi z veseljem predstavili.

Razkritje: sponzor vsebine je podjetje Elementum.

PRO
Članki
Članki Ali je trgovanje brez provizij res poceni?

Ozadje poslovnega modela trgovanja brez provizij, ki ga je povzelo tudi veliko fintech podjetij in že ustaljenih spletnih trgovalnih...

PRO
Članki
Članki Danes je manjše tveganje imeti premoženje v plemenitih kovinah, kot v denarnih sredstvih

O tem, ali so nizke obrestne mere na bankah prinesle večje povpraševanje po plemenitih kovinah, smo se pogovarjali s Petrom Slapšakom,...

PRO
Članki
Članki Je imel Buffett prav, ko je napovedal večdesetletno prevlado bika?

Če nekaj traja dlje od povprečja, še ne pomeni nujno, da se mora končati. Warren Buffett je leta 2009 izjavil, da so se s paniko, ki je...

PRO
Članki
Članki Ne zasidrajte se v slabe naložbe

Sidranje je ena bolj znanih vedenjskih pristranskosti na področju financ, ki lahko negativno vpliva na naše odločitve, kam in koliko...

PRO
Članki
Članki Bodo nizke obrestne mere znižale pokojninske rente?

Nizke obrestne mere zavarovalnicam in pokojninskim družbam otežujejo iskanje dovolj varnih naložb, da bi lahko dosegale garantirane...

PRO
Članki
Članki 11 mitov o vzajemnih skladih

Tudi v času izjemno nizkih obrestnih mer se obseg denarnih sredstev na bankah povečuje, pa čeprav v istem obdobju delniški trgi...

PRO
Članki
Članki Finančni vodnik 2020: kam naložiti denar, da bi ta vsaj ohranjal svojo vrednost?

Rekordno nizke obrestne mere so nižje od inflacije, denar na bankah tako izgublja realno vrednost. Težave se kažejo tudi pri...

PRO
Članki
Članki Trgovalni algoritem, ki ustvarja zavidljive donose v vseh tržnih razmerah

Algoritem je pred dobrimi osmimi leti razvil David Kaplan, eden vodilnih strokovnjakov za valutno trgovanje na svetu.