FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vizija računovodstvopro

Podjetnikom prijazen računovodski servis.

Računovodenje poslov s tujino ni za vsakega

Čas branja: 2 min
08.02.2016  22:38
Računovodenje poslov s tujino je precej zahtevnejše kot računovodenje preprostejših poslovnih dogodkov med slovenskimi podjetji
Računovodenje poslov s tujino ni za vsakega
Nemčija je največja slovenska zunanjetrgovinska partnerica.

Samo v letu 2014 se je izvoznikom pridružilo 1.590 novih podjetij; skupaj jih je bilo 19.216.

Vir: izvozniki.finance.si.

V Sloveniji se povečuje število podjetij, ki poslujejo na tujem trgu, kar posledično prinaša poseben izziv za računovodenje. Mednarodni posli v vodenje knjig prinašajo nekatere posebnosti, za katere ni usposobljen vsak računovodja in s tem nastopijo težave pri iskanju primernega računovodskega servisa.

Poslovanje s tujino namreč zahteva podrobnejše oziroma poglobljeno poznavanje davčne zakonodaje, mednarodnih sporazumov o izogibanju dvojnemu obdavčenju in mednarodnih računovodskih standardov.

Podjetja, ki večinoma poslujejo s tujino, so tako za računovodski servis večji izziv, saj je njihovo vodenje računovodstva praviloma zahtevnejše, zahtevajo tudi več znanja in s tem več dodatnega usposabljanja, izobraževanja zaposlenih.

Posebnosti računovodenja mednarodnih poslov

Posebnost računovodenja za takšna podjetja, ki veliko poslujejo s tujino, je vsekakor jezik, treba pa se je spoznati tudi na izredno obsežno zakonodajo. Poglobljeno poznavanje davčne zakonodaje s poudarkom na davku na dodano vrednost, davku od dohodka pravnih oseb in mednarodnih sporazumov o izogibanju dvojni obdavčitvi je tako izjemno pomembno.

rusija.1454579139.jpg.e.960px.jpg
Primer: izdati morate račun tujcu iz druge države članice - zaračunate ddv ali ne? Morate o kupcu vedeti kaj več kot samo, da kupuje vaše blago/storitev?

Prednost dobrega računovodskega servisa za posle s tujino je v tem, da zaposluje večje število oseb z znanjem poslovne angleščine, italijanščine, nemščine, ruščine, morda kitajščine. Izredno dobro je treba poznati tudi mednarodne sporazume in zakonodajo držav, s katerimi podjetja poslovno sodelujejo.

Potrebujete dodaten nasvet glede računovodenja poslov s tujino?

Kontaktirajte izkušenega računovodjo!

Na voljo vam je 12 poslovnih enot z lokacijami po celotni Sloveniji.

VIZIJA računovodstvo d. d.

Storitve, ki niso zgolj računovodske narave

Za podjetja, ki veliko poslujejo s tujino, je občasno treba opraviti tudi druge storitve, ki niso tipično računovodska. Med njimi je preverjanje, kakšne so davčne obveznosti slovenskega podjetja v tujini (za poslovanje na ozemlju druge države), registracija slovenskega podjetja za DDV v tujini in povezovanje slovenskih podjetij z ustreznimi računovodskimi službami v tujini, ki za slovenska podjetja lahko vodijo davčne evidence za njihove davčne obveznosti v tujini.

Posebno poglavje pa je namenjeno svetovanju in optimizaciji poslovanja slovenskih podjetij prek davčno ugodnejših tujih držav.

Slovenska podjetja, ki poslujejo s tujino, najpogosteje zanimajo vračilo DDV in davčni odtegljaji. Podjetja pogosto tudi želijo, da računovodski servis preveri pogodbe, pisane v tujih jezikih.

Vizija računovodstvo d. d.

Kot največji računovodski servis v Sloveniji našim naročnikom zagotavljamo najsodobnejše računovodske in davčne rešitve.

Velik poudarek dajemo predvsem strokovnosti in osebnemu pristopu.

Pri nas vsak naročnik dobi svojega osebnega računovodjo, vedno pa je na voljo tudi tim vrhunskih strokovnjakov, specializiranih za posamezna področja. Tako smo uspeli združiti prednosti osebnega individualnega pristopa, z vsemi privilegiji velikega sistema.

PRO
Članki
Članki 7 korakov, kako učinkovito izpeljati inventuro

Popis terjatev in obveznosti lahko pomembno vpliva na podatke v bilanci stanja in izkazu poslovnega izida in ne nazadnje na davčne...

PRO
Članki
Članki Kako si brez Paname znižati davčno osnovo

Davčna optimizacija v zadnjem hipu navadno ne prinese želenih učinkov, saj mora podjetje svoje davke načrtovati že precej prej

PRO
Članki
Članki Delodajalci, ali pravilno obračunavate potne stroške?

Neurejeni potni stroški pomenijo dodaten davek od dohodka pravnih oseb, dodatno dohodnino, dodatne prispevke za socialno varnost, zamudne...

PRO
Članki
Članki Moški zaslužijo 89 evrov več kot ženske

Moški na mesec resda zaslužijo 89 evrov več kot ženske, a naj bi po tradiciji od njih danes prejeli simbolično darilo v obliki suhih...

PRO
Članki
Članki Kako po zaprtju s. p. premoženje prenesti na gospodinjstvo

Podjetniku se pred upokojitvijo pogosto postavi vprašanje, kako je z obdavčitvijo prenosa nepremičnin iz podjetja v osebno premoženje

PRO
Članki
Članki Kako zaslužiti s spletno trgovino

Prodaja blaga prek spleta v Sloveniji hitro raste, zakaj tudi vi ne bi imeli kaj od tega?

PRO
Članki
Članki Šest nasvetov, kako dobiti plačilo za posel

Kdor gre na lepe oči v posel s podjetjem, ne da bi kakorkoli preveril njegovo kondicijo, je preprosto - kockar

PRO
Članki
Članki Pri 'nočni' en evro delavcu, skoraj pol državi

V obračun minimalnih plač se ne vštevajo več dodatki za nočno delo, delo v nedeljo, na praznike in dela proste dneve.