FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Vizija računovodstvopro

Podjetnikom prijazen računovodski servis.

Pri 'nočni' en evro delavcu, skoraj pol državi

Čas branja: 3 min
14.01.2016  14:03
V obračun minimalnih plač se ne vštevajo več dodatki za nočno delo, delo v nedeljo, na praznike in dela proste dneve.
Pri 'nočni' en evro delavcu, skoraj pol državi
Ob precej višjih stroških za delodajalce bo delavcem ostala le tretjina dodatka.

Nočno, nedeljsko in praznično delo ni enako pogosto v vseh dejavnostih, ponekod ga je nadpovprečno veliko. Objekte in premoženje je denimo treba varovati podnevi in ponoči, ob petkih in svetkih, pri trgovinah delovni čas narekujejo nakupovalne navade, v gostinstvu in turizmu pa delovni ritem tistih, ki so v službi čez teden.

Z januarjem je na tem področju prišlo do sprememb, saj se v bruto minimalno plačo 790 evrov po novem ne vštevajo dodatki za nočno delo, dodatki za delo v nedeljo, dodatki za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.

Za vsak evro bo država prejela skoraj pol

slovenski-parlament.1452506228.jpg.s.960px.jpg
Država si po novem s socialnimi prispevki in dohodnino pri dodatkih tako vzame še večji delež: za vsak evro povečanega zaslužka zaposlenih z minimalno plačo bo država dobila 43 centov.

Podatek temelji na izračunu za delavca, ki pri mesečnih delovnih urah opravi 58 nočnih ur.

Z dodatkom se bo bruto prejemek zaposlenega v našem primeru zvišal s 790 na 920 evrov, od tega delodajalec plača še socialne prispevke, kar pomeni, da se bo njegov skupni strošek (tako imenovani bruto bruto) zvišal z 917 na 1.068 evrov ali za 151 evrov. Če odštejemo akontacijo dohodnine in če ne bo imel olajšav za otroke, se bo prejemek takšnega zaposlenega zvišal za 85 evrov, 66 pa jih bo šlo v državno malho.

Prejemnikov minimalne plače z dodatkom za nočno delo je bilo 1,1 odstotka vseh zaposlenih, tistih z dodatkom za nedeljsko delo pa 1,3 odstotka. Povprečni dodatek za uro nočnega dela je bil 1,58 evra bruto. Dodatek je nizek, ker so pretežno zaradi nizke izobrazbe nizke osnovne plače.

Stroški dela v javnem sektorju se bodo z izvzetjem dodatkov iz minimalne plače zvišali za 3,7 promila, ponekod v gospodarstvu pa so zaradi spremembe vse prej kot zadovoljni. Najbolj na udaru je zasebno varovanje. Po izračunu zbornice za zasebno varovanje bo delodajalec dodatno plačal za uro nočnega dela varnostnika 1,58 evra, za praznično in nedeljsko uro približno dodatno 2,63 evra in za nočno praznično in nedeljsko uro še 4,20 evra. Skupno se bodo stroški dela po novem povišali za 15 odstotkov.

Potrebujete dodaten nasvet glede obračuna plač?

Kontaktirajte izkušenega računovodjo!

Na voljo vam je 12 poslovnih enot z lokacijami po celotni Sloveniji.

VIZIJA računovodstvo d. d.

V gospodarstvu je po zadnjih oktobrskih podatkih minimalno plačo prejelo nekaj več kot 29 tisoč zaposlenih, oziroma dobrih šest odstotkov - v najslabših časih je z minimalno plačo v gospodarstvu živelo več kot 45 tisoč zaposlenih -, v javnem sektorju pa slabih devet tisoč zaposlenih, kar je blizu rekorda.

Višji stroški tudi v javnem sektorju

V javnem sektorju je bilo za delo v manj ugodnem času lani izplačano 677.400 evrov. Ker so dodatki poslej izvzeti iz minimalne plače, bodo morali delodajalci doplačati še dobrih 600 tisoč evrov razlike do minimalne plače, kar pomeni, da se bodo po oceni Ministrstva za javno upravo stroški plač v javnem sektorju zvišali za 1,3 milijona evrov.

A ker moramo pri proračunskih učinkih upoštevati tudi, da bodo delodajalci in zaposleni za višje prejemke morali plačati socialne prispevke in dohodnino, bo to javne finance po predvidevanjih finančnega ministrstva v letošnjem letu obogatilo za okrog 700 tisoč evrov, v kar so zajete vse dajatve javnega in zasebnega sektorja.

Minimalna plača naj bi delavcem omogočala dostojno življenjsko raven. Pri določanju višine je treba na eni strani upoštevati potrebe delavcev in njihovih družin v povezavi z življenjskimi stroški, na drugi pa tudi zahteve gospodarskega razvoja in rast produktivnosti.

Minimalna plača bi tako morala biti najmanjše plačilo za redno delo v polnem delovnem času, dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo pa naj bi se plačali dodatno, ne pa vštevali.

Slovenija med najbolj požrešnimi

Strošek dela pri minimalni plači 790 evrov v Sloveniji znaša 917 evrov. V primerjavi z drugimi evropskimi državami in državami OECD naša izstopa po obdavčitvi minimalne plače. Po podatkih OECD le štiri evropske države (Nemčija, Poljska, Latvija in Madžarska) najslabše plačanim delavcem poberejo več kot Slovenija.

Razmerje še bolj nazorno pokaže primerjava med Slovenijo in ZDA. Minimalna neto plača na oni strani Atlantika je več kot petino višja kot v Sloveniji, medtem ko gre v ZDA večji del izplačila pri minimalni plači v žep zaposlenega, morda delavec v Sloveniji plačati kar 58 odstotkov več davkov. Od vsake delovne ure namreč v ZDA država pobere slab evro, v Sloveniji pa blizu 1,58 evra.

Vizija računovodstvo d. d.

Kot največji računovodski servis v Sloveniji našim naročnikom zagotavljamo najsodobnejše računovodske in davčne rešitve.

Velik poudarek dajemo predvsem strokovnosti in osebnemu pristopu.

Pri nas vsak naročnik dobi svojega osebnega računovodjo, vedno pa je na voljo tudi tim vrhunskih strokovnjakov, specializiranih za posamezna področja. Tako smo uspeli združiti prednosti osebnega individualnega pristopa, z vsemi privilegiji velikega sistema.

PRO
Članki
Članki 7 korakov, kako učinkovito izpeljati inventuro

Popis terjatev in obveznosti lahko pomembno vpliva na podatke v bilanci stanja in izkazu poslovnega izida in ne nazadnje na davčne...

PRO
Članki
Članki Kako si brez Paname znižati davčno osnovo

Davčna optimizacija v zadnjem hipu navadno ne prinese želenih učinkov, saj mora podjetje svoje davke načrtovati že precej prej

PRO
Članki
Članki Delodajalci, ali pravilno obračunavate potne stroške?

Neurejeni potni stroški pomenijo dodaten davek od dohodka pravnih oseb, dodatno dohodnino, dodatne prispevke za socialno varnost, zamudne...

PRO
Članki
Članki Moški zaslužijo 89 evrov več kot ženske

Moški na mesec resda zaslužijo 89 evrov več kot ženske, a naj bi po tradiciji od njih danes prejeli simbolično darilo v obliki suhih...

PRO
Članki
Članki Kako po zaprtju s. p. premoženje prenesti na gospodinjstvo

Podjetniku se pred upokojitvijo pogosto postavi vprašanje, kako je z obdavčitvijo prenosa nepremičnin iz podjetja v osebno premoženje

PRO
Članki
Članki Kako zaslužiti s spletno trgovino

Prodaja blaga prek spleta v Sloveniji hitro raste, zakaj tudi vi ne bi imeli kaj od tega?

PRO
Članki
Članki Računovodenje poslov s tujino ni za vsakega

Računovodenje poslov s tujino je precej zahtevnejše kot računovodenje preprostejših poslovnih dogodkov med slovenskimi podjetji

PRO
Članki
Članki Šest nasvetov, kako dobiti plačilo za posel

Kdor gre na lepe oči v posel s podjetjem, ne da bi kakorkoli preveril njegovo kondicijo, je preprosto - kockar