FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TUŠ Cash&Carrypro

Vaš partner v poslu

Težave podjetij pri nabavi toaletnega papirja

Čas branja: 2 min
16.12.2015  09:05
Trije nasveti za enostavnejšo nabavo v mikro in malih podjetjih
Težave podjetij pri nabavi toaletnega papirja
Podjetja neracionalno nabavljajo izdelke za dobro počutje svojih zaposlenih.

Mikro in mala podjetja, med katera lahko uvrstimo odvetniške pisarne, svetovalna podjetja, arhitekturne studie in podobne poslovne subjekte, večinoma povsem neracionalno nabavljajo izdelke, potrebne za poslovanje, vzdrževanje prostorov in dobro počutje svojih zaposlenih. S tem si povzročajo nepotrebne stroške, njihovi zaposleni pa za ta opravila izgubljajo dragoceni čas.

Koliko časa in denarja bodo prihranila, je odvisno od posameznega podjetja, pri izračunu prihrankov pa naj poleg analize cen izdelkov različnih ponudnikov upoštevajo vsaj naslednje dejavnike.

Težava 1: Preveč administracije

Podjetje pri razdrobljeni nabavi vsak mesec procesira veliko faktur. Gre za zamudno opravilo za administratorja v podjetju in računovodjo.

Rešitev 1

Pri enotni nabavi se lahko podjetje z dobaviteljem dogovori, da mu ta na mesec izstavi le eno fakturo.

administracija.1449153634.jpg.w.960px.jpg

Težava 2: Izguba časa

Zaposleni v podjetju opravljajo različne poti in porabljajo čas za nakup izdelkov, pri čemer izgubljajo čas za delovne obveznosti, precej je tudi nepotrebnih potnih stroškov.

Rešitev 2

S centralizirano nabavo zaposleni naročijo želene izdelke in jih pozneje le prevzamejo. Naročilo lahko opravijo po telefonu, še bolj enostavno in pregledno pa je naročanje prek interneta.

Upravljavci teh trgovskih storitev, nekateri imajo v svoji ponudbi več kot 15 tisoč različnih izdelkov, izbrano blago tudi dostavijo, vendar je to odvisno od količine naročenega blaga in lokacije.

Težava 3: Brez popustov

Z razdrobljeno nabavo podjetje ne more uveljavljati popustov na dolgoročno in količinsko nabavo.

Rešitev 3

Večji trgovski sistemi v svojih centrih omogočajo posebno obravnavo kupcev, ki stalno nabavljajo izdelke, potrebne za poslovanje.

Pristopite sistematično

Med izdelki, ki zagotavljajo nemoteno poslovanje in delovanje teh podjetij, so pisarniški material, čistila, oprema za vzdrževanje. Sem lahko uvrstimo tudi hrano in pijače. Raziskav, kako se mikro in mala podjetja oskrbujejo s temi dobrinami, v Sloveniji nimamo. Zato tudi ni nobenih analiz, kakšne stroške imajo s tem in koliko časa zapravijo za te aktivnosti.

V Tušu Cash & Carry opažajo, da ta segment podjetij k tovrstnim nabavam ne pristopa sistematično, ampak skoraj izključno po potrebi, drugače povedano nenačrtno. Podjetja ne vodijo evidenc o zalogah, izdelke si priskrbijo, ko jih pač zmanjka, nakupe pa opravljajo na različnih lokacijah. »Vse to pa za sabo potegne nepotrebne stroške, in če v to vštejemo tudi porabljen čas, ugotovimo, da bi lahko s poenotenjem tovrstne nabave podjetja veliko prihranila,« pravijo v Tušu.

Verjetno je za stihijo na tem področju kriva tudi ekonomija obsega. V večjih podjetjih delujejo posebne nabavne službe, v majhnih si jih pač ne morejo privoščiti. Zato pa lahko poiščejo dobavitelja, prek katerega bodo lahko izdelke naročila in prejela ceneje, hitreje ter bolj enostavno.

zadovoljni-zaposleni.1449233468.jpg.c.960px.jpg

Ste mali oziroma mikro? Koliko porabite za nabavo osnovnih potrebščin za poslovanje svojega podjetja? Kolikokrat ste zaradi tega stali v vrsti pred blagajno in izgubljali čas? Kolikokrat ste ostali brez papirja, mila, sponk, toaletnih brisač ali čistil? Opustite stihijo in centralizirajte nabavo. Uporabite internet!

S Tuš Cash&Carry klub kartico boste na enostaven in pregleden način koristili vse bonitete ter boste deležni še dodatnih ugodnosti in akcij, ki so namenjene samo članom Tuš Cash&Carry kluba.

PRO
Članki
Članki Danes se zabavamo, sekirali se bomo jutri!

Direktor, pijače bo zmanjkalo, lahko skočiva do trgovine?