FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

(izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Čas branja: 2 min
19.09.2019  02:18
Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30 letih začeli dodatno pokojninsko varčevati pri 40.
(izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?
Foto: Shutterstock

Pravilo palca pravi, da za dostojno življenje po upokojitvi potrebujete vsaj 70 do 80 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo. Po rezultatih dveh ločenih raziskav iz leta 2018, opravljenih v ZDA in Evropi, približno 80 odstotkov zaposlenih Američanov in od 40 do 70 odstotkov Evropejcev skrbi življenje po upokojitvi. Številni zato nameravajo majhne prihodke po upokojitvi nadomestiti z nadaljnjim delom. A to pogosto ovira pomanjkljivo zdravje starejših. Ne samo, da zdravstvene težave vse večkrat onemogočijo delo po upokojitvi, so tudi najpogostejši razlog za predčasno upokojitev.

Največja težava upokojevanja velikega dela razvitega sveta je sicer negativni demografski trend staranja prebivalstva. Zaradi napredka medicine se življenjska doba podaljšuje, zaposlenih, ki financirajo pokojninski sistem, je zato vse manj. To povzroča vse večji pritisk na pokojninske blagajne, tudi v Sloveniji prispevki od zaposlenih ne pokrivajo več tekočih izplačil za pokojninske blagajne.

Tveganje revščine

Najbolj problematičen segment z vidika pokojninskih prispevkov in pričakovanih izplačil so espeji oziroma samostojni podjetniki. Ti imajo precej višje kazalnike tveganja za revščino po upokojitvi v primerjavi s tistimi, ki so bili v delovno aktivni dobi redno zaposleni. Velik del samozaposlenih si namreč mesečno plačuje le minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da bodo ob upokojitvi prejemali minimalno javno pokojnino. Poleg tega se večina samozaposlenih ne vključi v dodatno pokojninsko zavarovanje, da bi si zagotovili dodatno pokojnino.

Preverite informativni izračun mesečnega izplačila pokojnine ZPIZ za samostojnega podjetnika, če bi si ta plačeval minimalne prispevke za PIZ vso svojo delovno dobo.

Pomen časa

Dodatno varčevanje za pokojnino je torej nujno. Zaradi obrestnoobrestnega računa obstaja velika razlika v tem, kdaj začnete. Razlike v potrebnih mesečnih vplačilih glede na to, ali za dodatno pokojnino varčujete 10, 20, 30 let ali več, so velike. Ali gledano z druge strani, enak mesečni vložek bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če namesto pri 30 letih začnete dodatno pokojninsko varčevati pri 40*.

Višji prispevki ali prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje

Espeji, ki plačujejo minimalne pokojninske prispevke, lahko začnejo za PIZ odvajati višje prispevke od minimalnih ali pa se odločijo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (PDPZ). Pri tem uvedba skladov življenjskega cikla omogoča izbiro (predvsem vaši starosti) primerne naložbene politike vlaganj v obvezniške, delniške ali mešane sklade. Glavna prednost PDPZ pa je davčna olajšava, saj se vplačila upoštevajo kot davčna olajšava pri odmeri dohodnine. Koliko sredstev pa je smiselno nameniti za varčevanje v PDPZ?

Če vas zanima informativna višina pokojninske rente dodatnega varčevanja za pokojnino v PDPZ po upokojitvi, lahko preverite informativni izračun za pokojninsko rento.

Op.: *informativni izračun je narejen ob predpostavki, da je član PDPZ izpolnil starostni pogoj za upokojitev 65 let in da je vplačeval minimalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...