FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Čas branja: 2 min
12.07.2019  03:18
Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno zavarovanje ugodnejše. A vseeno preverite, v katerih primerih se vam ga splača skleniti, kdaj pa je bolje, da se partnerja zavarujeta vsak posebej.
Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj
Foto: Shutterstock

Raziskave kažejo, da se za sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti nekoliko pogosteje od žensk odločajo moški, oboji pa to praviloma storijo v aktivni dobi in v času večjih življenjskih prelomnic, kot so poroka, rojstvo otroka ali nakup nepremičnine. Povprečna starost zavarovane osebe ob sklenitvi življenjskega zavarovanja za primer smrti (med letoma 2012 in 2017) je bila 38 let, kaže raziskava Zavarovalnice Triglav. Zanimivo je tudi že navedeno dejstvo, da je delež moških skleniteljev v tem petletnem obdobju znašal 57 odstotkov, delež žensk pa 43 odstotkov.

Najnižja zavarovalna vsota je občutno prenizka

Ista raziskava je postregla še z eno, precej pomembnejšo ugotovitvijo: slaba tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja za primer smrti se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto plače brez dolgov štirikrat prenizka od priporočil. Med novosklenjenimi življenjskimi zavarovanji za primer smrti v letu 2018 je bilo namreč kar 29 odstotkov zavarovanj z zavarovalno vsoto 10 tisoč evrov, to je minimalno zavarovalno vsoto, za katero se je možno zavarovati v okviru tega zavarovanja.

Ni torej dovolj, da življenjsko zavarovanje imate. Pomembno je, da zavarovanje pokrije vaše dejanske potrebe, torej, da z njim zagotovite finančno varnost vaših najbližjih. Zato bodite pozorni predvsem na ustrezno višino zavarovalne vsote in na trajanje zavarovanja.

Skupno zavarovanje in varčevanje za oba partnerja

Smiselno je razmisliti o prednostih in slabostih vzajemnega zavarovanja. Pri vzajemnem življenjskem zavarovanju z varčevanjem gre za eno, skupno zavarovalno vsoto za primer smrti oziroma doživetja, premija vzajemnega zavarovanja pa je tako rekoč enaka premiji za zavarovanje ene osebe, čeprav sta zavarovani dve osebi. Razlog za to se skriva v tem, da zavarovalnica v primeru smrti zavarovane osebe izplača eno zavarovalno vsoto, ne glede na to, ali je umrla ena oseba ali obe.

Je pa zato vzajemno zavarovanje stroškovno ugodnejše od sklenitve dveh ločenih zavarovanj, saj se stroški, všteti v zavarovalno premijo, obračunajo le za eno zavarovalno pogodbo, ne glede na število zavarovanih oseb. Po vzajemni zavarovalni pogodbi sta zavarovani torej dve osebi, pri čemer sta lahko zavarovalca oba ali pa je le en od njiju. (Spomnimo, zavarovalec je nosilec zavarovanja, ki lahko spreminja vsebino zavarovalne pogodbe, na primer višino zavarovalne vsote, spreminja upravičence in drugo.)

Če pa sta zavarovalca obe zavarovani osebi, morata tako kot za sklenitev oba pisno soglašati z vsemi spremembami. Če sta upravičenca za doživetje po vzajemnem zavarovanju obe zavarovani osebi, izplačilo pripada obema. Vsak od njiju prejme delež, ki sta ga določila ob sklenitvi zavarovanja. Upravičenca in deleže je v času trajanja zavarovanja mogoče tudi spremeniti.

Kaj se zgodi v primeru razhoda ali ločitve?

V primeru, ko sta zavarovalca obe zavarovani osebi, je za pretrganje zavarovanja potrebno soglasje obeh. Če se zavarovalcema ne uspe soglasno dogovoriti, pretrganja zavarovanja ali druge spremembe ni mogoče izvesti. Velja pa razhod zavarovanih oseb (ne glede na čas trajanja zavarovalne pogodbe) za zadosten razlog za predčasno prekinitev vzajemne zavarovalne pogodbe in izplačilo. S prekinitvijo zavarovanja zavarovalno kritje preneha hkrati za obe zavarovani osebi. Zavarovalnica ob prejeti zahtevi za prekinitev zavarovanja preveri ustreznost vložene zahteve in ob izpolnjevanju pogojev pretrga zavarovanje oziroma izplača ustrezno vsoto (zmanjšano za morebitne stroške in davčne obveznosti).

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...