FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Čas branja: 2 min
26.10.2018  09:38
Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.
Spletni stresni test: Kako tvegano živite?
Foto: Shutterstock

Pritisk hitrega življenjskega ritma, potrebe po dokazovanju o svoji uspešnosti na delovnem mestu, pred prijatelji in družino v življenje prinašajo stres, ki se lahko hitro sprevrže v različne oblike bolezni, kar lahko pomembno vpliva na naše zdravje in s tem kakovost življenja.

Bi vas moralo skrbeti za svoje zdravje?

Ob vse večjih vsakdanjih pritiskih se človek pogosto vpraša: bi me moralo skrbeti za moje zdravje? Kratek test Zavarovalnice Triglav razkriva, kako vaš življenjski slog, navade in razvade vplivajo na tveganja, ki ste jim izpostavljeni, ter vas seznani tudi z indeksom vašega življenjskega tveganja.

»Primeren življenjski slog in obvladovanje dejavnikov, ki tveganje zvišujejo, so prednosti, ki jih je dobro ohranjati. A zavedati se je treba, da se na nekaterih področjih tveganje lahko kaj hitro poveča,« je na koncu testa zapisano v poročilu o vašem psihofizičnem stanju. Sam namen stresnega testa je, da bi vas informacije, številke in nasveti spodbudili k razmisleku o življenjskem slogu, navadah in razvadah ter o korakih, s katerimi lahko tveganja znižate.

Kako znižati življenjska tveganja?

Redna rekreacija je vsekakor eden od učinkovitih načinov omejevanja tveganj, med najbolj priljubljene rekreativne športe pri nas sodijo tek, hoja in kolesarstvo, ki vsa spodbujajo zdravo delovanje žilnega sistema in so dobra pot za vzdrževanje primerne telesne teže. Vendar pa naj bodo takšne dejavnosti zmerne, pomembno je v njih uživati.

Eden največjih dejavnikov tveganja je gotovo kajenje, za katero je dobro znano, da škoduje zdravju. Vsak dan brez cigarete je lahko nova mala zmaga, nagrajena z boljšo telesno pripravljenostjo in zdravjem. Kadilec, ki je opustil cigarete, v letu dni zniža nevarnost srčne kapi za polovico v primerjavi s to nevarnostjo v obdobju, ko je kadil.

Naslednji izredno pomemben dejavnik je skrb za primerno prehrano. Dolgoročno morda celo najpomembnejši dejavnik je odvisen od tega, kaj in tudi kdaj boste jedli, izredno pomemben je izbor dovolj kakovostnih živil.

Poleg kajenja je uživanje alkohola ena od dolgoročno najbolj škodljivih slabih navad. Davek na čezmerno uživanje alkoholnih pijač bo dolgoročno, ob vrsti negativnih socialnih posledic, plačalo tudi naše telo.

Pogosto podcenjen je pomen kakovostnega spanca. Poskrbite, da bo spanec, ne glede na dolžino, čim bolj trden in miren.

Večja je odgovornost na delovnem mestu, večja je ogroženost

Zaposleni na vodstvenih položajih so v primerjavi z drugimi zaposlenimi zaradi hudih delovnih pritiskov, pogostih tveganih odločitev in odgovornosti marsikdaj zdravstveno bolj ogroženi. Grozijo jim predvsem bolezni srca in ožilja, bolezni prebave in presnove, vse bolj pa tudi duševne bolezni. Čeprav se slovenski menedžerji vse bolj zavedajo pomena zdravja, pa za svoje zdravje pogosto skrbijo le takrat, ko imajo čas. Tega pa praviloma zaradi velikih obremenitev na delovnem mestu nimajo.

Z zdravim življenjskim slogom do cenejšega življenjskega zavarovanja

Življenjski slog je pomemben za izračunavanje premij življenjskega zavarovanja. »Z njim zavarovance umestimo v različne kategorije, ki vplivajo na višino premije. Pri tem upoštevamo starost, poklic, prostočasne dejavnosti, ali kadite, upoštevamo tudi indeks telesne mase, pridobljene informacije o zdravstvenem tveganju ter morebitna druga potencialna tveganja,« pojasnijo na Zavarovalnici Triglav.

Svetujejo, da z zdravim življenjskim slogom naredite pomemben korak k zniževanju življenjskih tveganj. A ker ne glede na odgovorno ravnaje življenje ni vselej povsem predvidljivo, je pomembno, da imate tudi ustrezno zavarovanje. »Ob zdravem življenjskem slogu, ki prinaša manj tveganja, je življenjsko zavarovanje cenejše,« še povedo na Zavarovalnici Triglav.

Kaj bi potrebovali vaši najbližji v primeru najhujšega?

Smrt najbližjih družinskih članov ni zgolj čustveni pretres ob izgubi svojca, temveč lahko prinese tudi finančno breme. Na podlagi družinskega statusa, življenjskega sloga in finančnega položaja lahko ocenite, za kakšno zavarovalno vsoto bi se morali zavarovati, da bodo vaši najbližji finančno preskrbljeni, če se zgodi najhujše.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...

PRO
Članki
Članki Kaj gre na dopustu lahko narobe?

Na srečo največkrat dopust mine mirno, po načrtih in brez nesrečnih pripetljajev. Kljub temu pa vas lahko doletijo nepredvidene težave.

PRO
Članki
Članki Koliko vam pomenijo popusti?

Imate debelo denarnico, poleg plačilnih in kreditnih kartic polno najrazličnejših kartice zvestobe? Kdor kupuje s kartico ugodnosti,...

PRO
Članki
Članki Vse pogostejše spletne prevare krepijo potrebo po kibernetski zaščiti

Navajamo pet najpogostejših spletnih prevar in možnosti, kako se pred njimi zaščititi in zavarovati