FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Čas branja: 2 min
26.10.2018  09:38
Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.
Spletni stresni test: Kako tvegano živite?
Foto: Shutterstock

Pritisk hitrega življenjskega ritma, potrebe po dokazovanju o svoji uspešnosti na delovnem mestu, pred prijatelji in družino v življenje prinašajo stres, ki se lahko hitro sprevrže v različne oblike bolezni, kar lahko pomembno vpliva na naše zdravje in s tem kakovost življenja.

Bi vas moralo skrbeti za svoje zdravje?

Ob vse večjih vsakdanjih pritiskih se človek pogosto vpraša: bi me moralo skrbeti za moje zdravje? Kratek test Zavarovalnice Triglav razkriva, kako vaš življenjski slog, navade in razvade vplivajo na tveganja, ki ste jim izpostavljeni, ter vas seznani tudi z indeksom vašega življenjskega tveganja.

»Primeren življenjski slog in obvladovanje dejavnikov, ki tveganje zvišujejo, so prednosti, ki jih je dobro ohranjati. A zavedati se je treba, da se na nekaterih področjih tveganje lahko kaj hitro poveča,« je na koncu testa zapisano v poročilu o vašem psihofizičnem stanju. Sam namen stresnega testa je, da bi vas informacije, številke in nasveti spodbudili k razmisleku o življenjskem slogu, navadah in razvadah ter o korakih, s katerimi lahko tveganja znižate.

Kako znižati življenjska tveganja?

Redna rekreacija je vsekakor eden od učinkovitih načinov omejevanja tveganj, med najbolj priljubljene rekreativne športe pri nas sodijo tek, hoja in kolesarstvo, ki vsa spodbujajo zdravo delovanje žilnega sistema in so dobra pot za vzdrževanje primerne telesne teže. Vendar pa naj bodo takšne dejavnosti zmerne, pomembno je v njih uživati.

Eden največjih dejavnikov tveganja je gotovo kajenje, za katero je dobro znano, da škoduje zdravju. Vsak dan brez cigarete je lahko nova mala zmaga, nagrajena z boljšo telesno pripravljenostjo in zdravjem. Kadilec, ki je opustil cigarete, v letu dni zniža nevarnost srčne kapi za polovico v primerjavi s to nevarnostjo v obdobju, ko je kadil.

Naslednji izredno pomemben dejavnik je skrb za primerno prehrano. Dolgoročno morda celo najpomembnejši dejavnik je odvisen od tega, kaj in tudi kdaj boste jedli, izredno pomemben je izbor dovolj kakovostnih živil.

Poleg kajenja je uživanje alkohola ena od dolgoročno najbolj škodljivih slabih navad. Davek na čezmerno uživanje alkoholnih pijač bo dolgoročno, ob vrsti negativnih socialnih posledic, plačalo tudi naše telo.

Pogosto podcenjen je pomen kakovostnega spanca. Poskrbite, da bo spanec, ne glede na dolžino, čim bolj trden in miren.

Večja je odgovornost na delovnem mestu, večja je ogroženost

Zaposleni na vodstvenih položajih so v primerjavi z drugimi zaposlenimi zaradi hudih delovnih pritiskov, pogostih tveganih odločitev in odgovornosti marsikdaj zdravstveno bolj ogroženi. Grozijo jim predvsem bolezni srca in ožilja, bolezni prebave in presnove, vse bolj pa tudi duševne bolezni. Čeprav se slovenski menedžerji vse bolj zavedajo pomena zdravja, pa za svoje zdravje pogosto skrbijo le takrat, ko imajo čas. Tega pa praviloma zaradi velikih obremenitev na delovnem mestu nimajo.

Z zdravim življenjskim slogom do cenejšega življenjskega zavarovanja

Življenjski slog je pomemben za izračunavanje premij življenjskega zavarovanja. »Z njim zavarovance umestimo v različne kategorije, ki vplivajo na višino premije. Pri tem upoštevamo starost, poklic, prostočasne dejavnosti, ali kadite, upoštevamo tudi indeks telesne mase, pridobljene informacije o zdravstvenem tveganju ter morebitna druga potencialna tveganja,« pojasnijo na Zavarovalnici Triglav.

Svetujejo, da z zdravim življenjskim slogom naredite pomemben korak k zniževanju življenjskih tveganj. A ker ne glede na odgovorno ravnaje življenje ni vselej povsem predvidljivo, je pomembno, da imate tudi ustrezno zavarovanje. »Ob zdravem življenjskem slogu, ki prinaša manj tveganja, je življenjsko zavarovanje cenejše,« še povedo na Zavarovalnici Triglav.

Kaj bi potrebovali vaši najbližji v primeru najhujšega?

Smrt najbližjih družinskih članov ni zgolj čustveni pretres ob izgubi svojca, temveč lahko prinese tudi finančno breme. Na podlagi družinskega statusa, življenjskega sloga in finančnega položaja lahko ocenite, za kakšno zavarovalno vsoto bi se morali zavarovati, da bodo vaši najbližji finančno preskrbljeni, če se zgodi najhujše.

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...