FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Čas branja: 2 min
30.08.2018  12:40
Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred pomembnimi dejavniki tveganja, ki lahko resno ogrozijo poslovanje.
Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?
Foto: Jirsak

Od prvega dne poslovanja so lastniki podjetij izpostavljeni različnim poslovnim tveganjem, ki lahko ob spletu okoliščin resno ogrozijo obstoj podjetja. Odškodninska tožba, izreden naravni dogodek ali pa vdor in kraja podatkov so eni izmed mnogih dogodkov, ki lahko preprečijo nadaljnje poslovanje in resno ogrozijo podjetje.

Vplivom in posledično tveganjem iz okolja se podjetja sicer ne morejo izogniti, lahko pa jih precej omejijo z izborom ustreznih zavarovanj, kar je predvsem pomembno za mala podjetja in espeje, ki so najbolj ranljivi pred nezavarovanimi tveganji.

Tudi če poslujete iz domače pisarne, se splača preveriti, ali zavarovalna polica vašega doma krije škodo, ki bi nastala v pisarni.

Pogosto je, kot kaže raziskava zavarovalnice Next, z vidika zavarovanja različnih tveganj najbolj problematično začetno obdobje razvoja podjetja, ko so finančni viri praviloma omejeni. Takrat mnogi podjetniki zaradi manjšega finančnega prihranka lastno podjetje izpostavijo velikim tveganjem, ki jih ne moremo ne napovedati, še manj pa povsem izključiti.

Katerim glavnim tveganjem, na katera opozarjajo pravni in zavarovalniški strokovnjaki, so izpostavljena podjetja?

Spletni vdori in kraja podatkov

Podjetja iz vseh panog so v zadnjih letih opažala povečana tveganja na področju kibernetske varnosti. Vse več je spletnih prevar in računalniških vdorov, zato se krepi potreba po tem, da zavarovalnice v paleto svojih produktov dodajo tudi zavarovanje kibernetske zaščite. Takšno zavarovanje krije škodo, ki jo doživite kot posledico kibernetskega škodnega dogodka, za zdaj zgolj v zasebnem življenju, ni pa še na voljo za podjetja.

Škoda na premoženju

Naj gre za posledice naravnih dogodkov ali pa tistih, ki jih povzroči človek, večja škoda na fizičnem premoženju podjetja lahko pomeni veliko poslovno tveganje. Zato je smiselno zavarovanje, ki krije uničenje ali poškodbo zavarovanih stvari zaradi nevarnosti, kot so požar, strele, vihar, toča, poplava, potres ... Zavarujete lahko tudi poškodbe pomembnih strojev ali elektronske opreme, če so vaši poslovni prostori izpostavljeni morebitnim fizičnim vdorom, pa lahko sklenete tudi vlomsko zavarovanje.

Pomembno je vedeti, da je s požarnim zavarovanjem krita le gmotna škoda, ki jo je požar povzročil. Ne krije pa posredne škode, ki jo pomeni izguba dohodka, ker je onemogočeno delo, ki ustvarja prihodke podjetja. V takih primerih je potrebno zavarovanje obratovalnega zastoja, ki podjetje zaščiti pred vplivi, ki jih ima gmotna škoda na njegovo poslovanje.

Kot odgovoren lastnik podjetja morate poskrbeti tudi za avtomobilska zavarovanja službenih vozil.

Odgovornost do drugih

Če izvzamemo namenoma povzročeno škodo, ki je v poslovni javnosti sila redka, ste s svojim poklicnim ravnanjem odgovorni do drugih, pri opravljanju dela lahko nenamerno povzročite škodo drugim. Zavarovanje odgovornosti vas ščiti pred zahtevki tretjih oseb za poškodbe ljudi in škodo na stvareh, ki bi jo lahko povzročili pri opravljanju svojega dela, in je za določene dejavnosti celo obvezno.

Prednosti paketnih rešitev

Ne glede na velikost podjetij ta pogosto potrebujejo več različnih zavarovanj, s katerimi omejijo ali pa kar povsem izničijo nekatere največje nevarnosti, ki lahko resno ogrozijo poslovanje. Kar so prepoznale tudi zavarovalnice, ki podjetjem ponujajo paketne rešitve zavarovalnih potreb.

Tako Zavarovalnica Triglav malim in mikro podjetnikom, kot so samostojni podjetniki in lastniki družb z omejeno odgovornostjo, ponuja združitev zavarovanj v Triglav podjetniški komplet, ki prinaša vse do 25 odstotkov popusta pri sklepanju.

Verjamete v svojo podjetniško idejo? Da lahko zaživi in je ne ogrozijo nepredvideni dogodki, potrebujete tudi zavarovanje. Preverite, brez katerih ne smete začeti.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kaj gre na dopustu lahko narobe?

Na srečo največkrat dopust mine mirno, po načrtih in brez nesrečnih pripetljajev. Kljub temu pa vas lahko doletijo nepredvidene težave.

PRO
Članki
Članki Koliko vam pomenijo popusti?

Imate debelo denarnico, poleg plačilnih in kreditnih kartic polno najrazličnejših kartice zvestobe? Kdor kupuje s kartico ugodnosti,...

PRO
Članki
Članki Vse pogostejše spletne prevare krepijo potrebo po kibernetski zaščiti

Navajamo pet najpogostejših spletnih prevar in možnosti, kako se pred njimi zaščititi in zavarovati