FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Čas branja: 2 min
30.08.2018  12:40
Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred pomembnimi dejavniki tveganja, ki lahko resno ogrozijo poslovanje.
Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?
Foto: Jirsak

Od prvega dne poslovanja so lastniki podjetij izpostavljeni različnim poslovnim tveganjem, ki lahko ob spletu okoliščin resno ogrozijo obstoj podjetja. Odškodninska tožba, izreden naravni dogodek ali pa vdor in kraja podatkov so eni izmed mnogih dogodkov, ki lahko preprečijo nadaljnje poslovanje in resno ogrozijo podjetje.

Vplivom in posledično tveganjem iz okolja se podjetja sicer ne morejo izogniti, lahko pa jih precej omejijo z izborom ustreznih zavarovanj, kar je predvsem pomembno za mala podjetja in espeje, ki so najbolj ranljivi pred nezavarovanimi tveganji.

Tudi če poslujete iz domače pisarne, se splača preveriti, ali zavarovalna polica vašega doma krije škodo, ki bi nastala v pisarni.

Pogosto je, kot kaže raziskava zavarovalnice Next, z vidika zavarovanja različnih tveganj najbolj problematično začetno obdobje razvoja podjetja, ko so finančni viri praviloma omejeni. Takrat mnogi podjetniki zaradi manjšega finančnega prihranka lastno podjetje izpostavijo velikim tveganjem, ki jih ne moremo ne napovedati, še manj pa povsem izključiti.

Katerim glavnim tveganjem, na katera opozarjajo pravni in zavarovalniški strokovnjaki, so izpostavljena podjetja?

Spletni vdori in kraja podatkov

Podjetja iz vseh panog so v zadnjih letih opažala povečana tveganja na področju kibernetske varnosti. Vse več je spletnih prevar in računalniških vdorov, zato se krepi potreba po tem, da zavarovalnice v paleto svojih produktov dodajo tudi zavarovanje kibernetske zaščite. Takšno zavarovanje krije škodo, ki jo doživite kot posledico kibernetskega škodnega dogodka, za zdaj zgolj v zasebnem življenju, ni pa še na voljo za podjetja.

Škoda na premoženju

Naj gre za posledice naravnih dogodkov ali pa tistih, ki jih povzroči človek, večja škoda na fizičnem premoženju podjetja lahko pomeni veliko poslovno tveganje. Zato je smiselno zavarovanje, ki krije uničenje ali poškodbo zavarovanih stvari zaradi nevarnosti, kot so požar, strele, vihar, toča, poplava, potres ... Zavarujete lahko tudi poškodbe pomembnih strojev ali elektronske opreme, če so vaši poslovni prostori izpostavljeni morebitnim fizičnim vdorom, pa lahko sklenete tudi vlomsko zavarovanje.

Pomembno je vedeti, da je s požarnim zavarovanjem krita le gmotna škoda, ki jo je požar povzročil. Ne krije pa posredne škode, ki jo pomeni izguba dohodka, ker je onemogočeno delo, ki ustvarja prihodke podjetja. V takih primerih je potrebno zavarovanje obratovalnega zastoja, ki podjetje zaščiti pred vplivi, ki jih ima gmotna škoda na njegovo poslovanje.

Kot odgovoren lastnik podjetja morate poskrbeti tudi za avtomobilska zavarovanja službenih vozil.

Odgovornost do drugih

Če izvzamemo namenoma povzročeno škodo, ki je v poslovni javnosti sila redka, ste s svojim poklicnim ravnanjem odgovorni do drugih, pri opravljanju dela lahko nenamerno povzročite škodo drugim. Zavarovanje odgovornosti vas ščiti pred zahtevki tretjih oseb za poškodbe ljudi in škodo na stvareh, ki bi jo lahko povzročili pri opravljanju svojega dela, in je za določene dejavnosti celo obvezno.

Prednosti paketnih rešitev

Ne glede na velikost podjetij ta pogosto potrebujejo več različnih zavarovanj, s katerimi omejijo ali pa kar povsem izničijo nekatere največje nevarnosti, ki lahko resno ogrozijo poslovanje. Kar so prepoznale tudi zavarovalnice, ki podjetjem ponujajo paketne rešitve zavarovalnih potreb.

Tako Zavarovalnica Triglav malim in mikro podjetnikom, kot so samostojni podjetniki in lastniki družb z omejeno odgovornostjo, ponuja združitev zavarovanj v Triglav podjetniški komplet, ki prinaša vse do 25 odstotkov popusta pri sklepanju.

Verjamete v svojo podjetniško idejo? Da lahko zaživi in je ne ogrozijo nepredvideni dogodki, potrebujete tudi zavarovanje. Preverite, brez katerih ne smete začeti.

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...