FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Kaj gre na dopustu lahko narobe?

Čas branja: 2 min
02.07.2018  00:05
Na srečo največkrat dopust mine mirno, po načrtih in brez nesrečnih pripetljajev. Kljub temu pa vas lahko doletijo nepredvidene težave.
Kaj gre na dopustu lahko narobe?
Foto: Shutterstock

Če se vam na dopustu zgodi, da zbolite, se vam zgodi nesreča, izgubite potni list ali prtljago, oziroma vam ukradejo avtomobil, vam bo turistično zavarovanje prišlo še kako prav.

Ko se odločate o primernem turističnem zavarovanju, ne razmišljajte le o cenovno najbolj ugodni možnosti. Raje se vprašajte, zakaj sklepate to zavarovanje in kakšnim nevarnostim boste izpostavljeni na potovanju. Izbirate lahko med paketi zavarovanj, ki omogočajo kritja po vaši meri, so pa lahko tudi prilagojena času trajanja potovanja oziroma dopustovanja. Pri tem bodite pozorni na to, da višina vplačane premije določa tudi višino zavarovalnega kritja po načelu nižja premija – nižje zavarovalno kritje in obratno.

Če potujete v države, kjer lahko pričakujete višje stroške zdravstvenih storitev, torej poskrbite za to, da boste izbrali dovolj visoko kritje.

Če zbolite ...

Eno od bolj primernih zavarovanj je zdravstveno zavarovanje z asistenco, ki krije stroške potrebne zdravniške oskrbe, vključuje pa tudi stroške medicinskega prevoza v domovino. Če se vam zgodi, da bi se zaradi bolezni ali poškodbe morali predčasno vrniti z dopusta ali bi morali svoje bivanje podaljšati, bo zavarovanje pokrilo tudi strošek za neizkoriščen, a že plačan del bivanja oziroma dodatne prenočitve.

Med dopustovanjem oziroma potovanjem v tujini vam bo koristilo tudi zavarovanje odgovornosti, če tretji osebi povzročite škodo. To je še posebej koristno v državah, ki slovijo po visokih odškodninskih zahtevkih. Če se v tujini zapletete v pravdni postopek, vam bo prav prišlo zavarovanje povrnitve stroškov za pravno pomoč v tujini.

Če izgubite kreditno kartico, prtljago, prstan …

Med počitnicami boste vsekakor sproščeni, navdušeni nad novim okoljem pa morda celo nekoliko bolj raztreseni; če veste, da ste nagnjeni k temu, ni odveč, da v zavarovalni paket vključite tudi zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic in zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov.

Ko se vam dopust nehote podaljša ...

Muhavost vremena ali letalskih prevoznikov vas lahko pripelje v položaj, da se ne boste mogli pravočasno vrniti z dopusta, zato eno od zavarovanj krije tudi stroške zaradi zamude ali celo odpovedi letalskega prevoza, če nastalega stroška ne krije letalski prevoznik. Nekateri zavarovalni paketi lahko vsebujejo tudi zavarovanje izgubljene ali ukradene prtljage in osebnih stvari, kot so dragocenosti, vrednostni papirji in denar. Ker se pri potovanju v tujino občasno pripeti tudi najhujši scenarij, zavarovanje v primeru smrti krije prevoz posmrtnih ostankov v domovino.

Če se vam v tujini pokvari avtomobil ...

Če se na dopust v tujino odpravljate z avtomobilom, vam poleg "navadnega" avtomobilskega zavarovanja lahko zelo prav pride tudi zavarovanje avtomobilske asistence. Ta zagotavlja pomoč na kraju okvare ali nezgode v evropskih državah, ki so vključene v sistem zelene karte. Pri tem je dobro vedeti, da v državah, kot so Albanija, Moldavija in Ukrajina, ter nekaterih drugih državah, ki niso vključene v sistem zelene karte, avtomobilska asistenca ne pomaga na terenu, zavarovanje pa vključuje povrnitev stroškov opravljenih storitev. Ste vedeli, da lahko med drugim zavarujete tudi stroške dostave nadomestnih delov v tujino ali stroške, ki so ob popolnoma razbitem avtomobilu nastali ob njegovem odvozu na odpad v tujini? Prav tako lahko zavarujete tudi bivalne prikolice, avtodome in motorna kolesa.

Ko se zgodi nepričakovano, je običajno prvo vprašanje »Kaj zdaj?« Preverite, kako se lotiti uveljavljanja škode iz turističnega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...

PRO
Članki
Članki Koliko vam pomenijo popusti?

Imate debelo denarnico, poleg plačilnih in kreditnih kartic polno najrazličnejših kartice zvestobe? Kdor kupuje s kartico ugodnosti,...

PRO
Članki
Članki Vse pogostejše spletne prevare krepijo potrebo po kibernetski zaščiti

Navajamo pet najpogostejših spletnih prevar in možnosti, kako se pred njimi zaščititi in zavarovati