FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Česa ne smete storiti, ko ste udeleženi v prometni nesreči

Čas branja: 3 min
25.04.2018  16:06
Največja napaka je pobeg s kraja nesreče. Ostali boste brez vozniškega dovoljenja, plačali kazen in izgubili zavarovalno kritje, četudi gre za kasko.
Česa ne smete storiti, ko ste udeleženi v prometni nesreči
Foto: Monkey Business Images

Ko ste udeleženi v prometni nesreči, morate slediti določenim postopkom, da zagotovite lastno in varnost sopotnikov ter drugih udeležencev v nesreči. Pa tudi zato, da bi pozneje lahko uspešno izvedli vse zavarovalne postopke. Večina potez, ki jih ne smete narediti, je najpogosteje zgolj nepremišljenih napak, a nekatere so lahko celo kaznivi prekrški.

Zato v nadaljevanju povzemamo nekaj ključnih stvari, ki jih v prometni nesreči ne smete narediti:

Ne pozabite pomembnih dokumentov

Preden ste se odpravili na pot, seveda niste pozabili preveriti, ali imate v predalu vozila dokumentacijo o urejenem avtomobilskem zavarovanju, zeleno karto in evropsko poročilo o nesreči. Priporočljivo je tudi, da imate sklenjeno avtomobilsko asistenco, pri potovanju v tujino pa tudi turistično zdravstveno zavarovanje z asistenco, kar vam ob resnejši poškodbi lahko prihrani precej dodatnih stroškov.

Ne pobegnite s kraja nesreče

To je poleg tega, da ni etično, tudi kaznivo dejanje. Voznik motornega vozila, ki na kraju prometne nesreče ne ostane do konca uradnega postopka ogleda, je kaznovan z denarno kaznijo 1.200 evrov in z 18 kazenskimi točkami. Poleg denarne kazni in kazenskih točk, katerih je dovolj za odvzem vozniškega dovoljenja, pobeglega voznika čakata tudi kazenska ovadba in regresni zahtevek zavarovalnice. To pomeni, da boste škodo na vašem in vozilu oškodovanca morali plačati sami, ne glede na to, kakšno zavarovanje imate. Torej vam ne bo pomagal niti kasko.

Ne pozabite vključiti varnostne utripalke in nadeti odsevni brezrokavnik

Ko previdno in varno izstopite iz avtomobila, oblecite odsevni brezrokavnik, vključite vse štiri utripalke in v primerni razdalji označite kraj z varnostnim trikotnikom. Ta mora biti postavljen na takšni razdalji od vozila, da ima voznik, ki prihaja od zadaj in vozi s predpisano hitrostjo, dovolj časa, da varno ustavi vozilo ali zapelje mimo ustavljenega vozila. Ponoči ob varnostnem trikotniku po možnosti uporabite tudi rumeno utripajočo luč, baklo ali drugo primerno osvetlitev. Z globo 80 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki stoječega vozila na cesti ne označi.

Ob hudi nesreči ne izstopajte iz vozila

Ob hudi prometni nesreči sami ne izstopajte iz vozila, ker ne veste, kakšne poškodbe imate. Enako velja tudi za očividce: če se znajdete v tej vlogi, poškodovancev ne poskušajte spraviti iz avtomobila, razen če avto gori. Takrat je najbolj pomembno življenje ponesrečenca in ne morebitne dodatne poškodbe, ki bi mu jih s tem povzročili.

Po nepotrebnem se ne zadržujte na cestišču

Ne hodite okoli vozila in ne ocenjujte nastale škode, ampak stopite za varnostno ograjo. Pred tem seveda preverite druge udeležence nesreče, ali so poškodovani, in jim pomagajte iz vozila. Če je kateri od udeležencev nesreče huje poškodovan, mu morate po svojih zmožnostih ponuditi pomoč oziroma ne smete pozabiti poklicati ustrezne pomoči – reševalce, gasilce, policijo. Pri tem povejte tudi, od kod kličete, kaj se je zgodilo in koliko je poškodovanih.

Vozilo odstranite z vozišča

Če je nastala le manjša materialna škoda – prometna nesreča I. kategorije, morate vozilo odstraniti s ceste. S soudeležencem izmenjajte osebne podatke ter skupaj izpolnita in podpišita evropsko poročilo o prometni nesreči. Poročilo morata podpisati oba udeleženca. Zapisnik naj seveda ne bo napisan z navadnim svinčnikom, ampak s kemičnim.

Kdaj morate poklicati policijo

Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala zgolj materialna škoda, denimo na parkirišču, drugi udeleženec pa ni navzoč, morate o tem takoj obvestite najbližjo policijsko postajo ter ji sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če zapustite kraj dogodka in ne pustite svojih podatkov, lahko, če vas bo prijavila ena izmed prič, izgubite zavarovalne pravice.

Priporočljivo je, da policijo pokličete tudi v primeru, ko se s soudeležencem ne morete dogovoriti glede krivde, če sumite, da je vozil pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc, ali če je povzročitelj zapustil kraj dogodka, ne da bi vam dal osebne podatke.

Po nesreči ne pijte alkohola

Do konca policijskega ogleda prometne nesreče udeleženci ne smejo uživati alkoholnih pijač, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za udeležbo v prometu.

Ne popravljajte vozila

Dokler ni narejen policijski ali zavarovalniški zapisnik o nesreči, vozila ne popravljajte. Ne spreglejte roka na zavarovalni polici, v katerem morate po določilih zavarovalnice vložiti škodni zahtevek. Zaradi dokazovanja dejanskega stanja po nesreči je dobro fotografirati vozilo oziroma položaj vozil, ki so udeležena v nesreči. Morda drugi udeleženec v nesreči ne bo želel priznati krivde, morda se bo odločil za tožbo proti vam?

Ne pozabite obiskati zdravnika

Ste bili v nesreči ranjeni ali poškodovani? Morda zaradi nesreče čutite bolečine, so se vam pojavile kronične zdravstvene težave? Tudi če ste po vašem mnenju utrpeli le lažje poškodbe ali udarce, ni odveč, če že ne celo zelo modro, obiskati zdravnika.

Prometna nesreča je neprijeten dogodek, ki si ga nihče ne želi doživeti. A če se vseeno zgodi, bo vse urejeno hitreje in lažje, če boste ob tem ohranili mirne živce in upoštevali zgornje nasvete.

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...