FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Pozabite brezplačno vinjeto

Čas branja: 3 min
14.12.2017  06:13
Počasi bo čas za nakup nove temno modre letne vinjete. Zakaj ne bi pri tem brezplačno natočili goriva v vrednosti do 60 evrov?
Pozabite brezplačno vinjeto

S koncem januarja se izteče veljavnost letne vinjete, za katero morajo vozniki osebnih vozil odšteti 110 evrov. Sicer lahko temno modro vinjeto za leto 2018 kupite že v decembru, mesecu, ki je sicer osrednji mesec obdarovanj. Zato ne čudi, da se splet šibi pod količino nagradnih iger, kjer si z všečkanjem spletnih strani, deljenjem vsebine med prijatelje ali iskanjem odgovorov na preprosta vprašanja lahko priklikate brezplačno vinjeto. Potrebno je le "malo" sreče.

Od Zavarovalnice Triglav smo prejeli rezultate njihove ankete, v kateri so več kot 700 posameznikov povprašali, kje bodo kupili letno vinjeto. Odgovori so bili izredno zanimivi:

 • v trgovini, kjer nabavljam hrano (60)
 • na bencinskem servisu, kjer navadno točim gorivo (264)
 • izbral bom najugodnejšo akcijo (274)
 • upam, da mi jo prinese Božiček (150)

Delež tistih, ki se bodo odpravili na lov za akcijami, se nam zdi izredno velik, skromen ni niti delež tistih, ki upajo na obdarovanje Božička.

Kolikšna je verjetnost, da z enim klikom pridete do brezplačne vinjete?

V povprečju trženjske akcije, ki enemu ali nekaj srečnežem z žrebom dodelijo brezplačno letno vinjeto, prejmejo od dva tisoč do 20 tisoč ali celo več prijav na nagradno igro. Tako je verjetnost brezplačne vinjete resda nekoliko večja kot verjetnost, da zadenete glavni dobitek na loteriji, a se še vedno meri v stotinkah ali celo tisočinkah odstotka. Potrebujete le nekaj sekund, da pritisnete »like« in/ali »share«, ali pa nekaj minut, da preberete trženjsko vsebino ponudnika in najdete pravilni odgovor na postavljeno vprašanje. V tem primeru praviloma sledi še obvezen vpis podatkov in elektronskega naslova in posledično uvrstitev vašega elektronskega naslova na seznam prejemnikov promocijskih sporočil. Ker nekateri srečnega dobitnika iz bobna potegnejo šele globoko v januarju, se zgodi tudi, da boste brezplačno vinjeto takrat lahko le še komu podarili ali prodali, saj ste do poznega žreba že kupili svojo.

Kakšne so posledice vožnje po avtocesti brez vinjete?

Vožnja brez vinjete se vam gotovo ne splača, saj so nadzori na avtocestah in vpadnicah pogosti. Nadzor nad cestninjenjem in nalepljeno pravo vinjeto lahko opravljajo policija, Furs ter seveda cestninski nadzorniki. Kazni so precej visoke (od 300 do 800 evrov), seveda morate kupiti še veljavno vinjeto. Pri nameščanju vinjete bodite previdni, nalepite jo na notranji strani vetrobranskega stekla, kjer bo dobro vidna, in ne na zatemnjen rob vetrobranskega stekla, saj se napačno nameščena vinjeta šteje za neveljavno. Vinjeta tudi ni prenosljiva, zato je ne morete odlepiti in prilepiti na drugo vozilo, tudi za takšno početje vas čaka kazen.

Z nakupom vinjete (brez žreba) do brezplačnega goriva

Kljub precejšnjim odzivom na akcije brezplačnih vinjet v zadnjih letih prevladujoča večina uporabnikov slovenskih avtocest vinjeto kupi. Vsem tem zato podajamo uporabno informacijo, ki ni odvisna od žreba. Z nakupom letne vinjete lahko namreč letos dobite brezplačno gorivo. Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju s Petrolom pripravila posebno akcijo, v kateri lahko brezplačno natočite do 60 evrov goriva.

Za to morate izpolniti enega od dveh pogojev:

 1. zavarujete avto pri Zavarovalnici Triglav (med 1. decembrom 2017 in 31. januarjem 2018), nato kupite letno vinjeto na bencinskem servisu Petrol (najpozneje do 15. februarja 2018) ali pa
 2. kupite letno vinjeto na bencinskem servisu Petrol (najpozneje do 15. februarja 2018), nato pa zavarujete avto pri Zavarovalnici Triglav (kadarkoli do 30. novembra 2018). Ko sta izpolnjena oba pogoja, prejmete na vašo Petrol klub kartico ali na posebno akcijsko kartico ugodnost, ki jo lahko izkoristite do 31. decembra 2018:
 • za 15 evrov brezplačnega goriva, če avtomobilsko zavarovanje obnavljate, ali
 • za 30 evrov brezplačnega goriva, če avtomobilsko zavarovanje sklepate na novo,
 • 70 odstotkov popusta za eno avtomatsko pranje osebnega vozila na bencinskih servisih Petrol v Sloveniji.
 • Vsi, ki ste že odjemalci Petrol Elektrike, lahko v tej akciji pridobite še 15 evrov brezplačnega goriva.
 • Če boste odjemalci Petrol Elektrike postali do 30. novembra 2018, lahko pridobite 30 evrov brezplačnega goriva.

Če Petrol klub kartice nimate, vam bodo tako na Zavarovalnici Triglav kot na Petrolu izpolnjen pogoj zapisali na posebno akcijsko kartico za brezplačno gorivo. Ta je prenosljiva, torej jo lahko tudi podarite, ugodnost pa je mogoče dobiti ne glede na to, ali najprej kupite vinjeto ali najprej sklenete zavarovanje ali sklenete pogodbo za dobavo električne energije.

Več o akciji in pogojih si lahko preberete na povezavi: www.triglav.si/vinjeta.

In ne pozabite, če boste kupili dve letni vinjeti in sklenili dve avtomobilski zavarovanji, vam pripadata dve ugodnosti brezplačnega točenja goriva in dva popusta za pranje vozila. Vsak od izpolnjenih pogojev se tako na posamezno kartico lahko zapiše večkrat.

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...