FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Na cesti ne bodite del resničnostnega šova

Čas branja: 3 min
27.11.2017  09:28
Četudi znate sami zamenjati pnevmatiko ali žarnico, obstaja vrsta neljubih situacij, iz katerih se ne boste izmazali brez pomoči
Na cesti ne bodite del resničnostnega šova
Foto: Shutterstock

Vse manj ljudi zna opraviti manjša popravila na svojem avtomobilu, kot je denimo zamenjava pnevmatike, kar lahko vidimo tudi v mnogih razvedrilnih TV-oddajah. Tekmovalci, nevešči osnovnih opravil in manipuliranja z orodjem, poskrbijo za salve smeha, a na cesti ima vse skupaj lahko tudi neljube ali pa celo smrtno nevarne posledice.

Kako zamenjati pnevmatiko

Čeprav statistika pravi, da se »gumi defekt« povprečnemu vozniku zgodi enkrat na sedem let, je vseeno dobro, če ste na ta neljubi dogodek primerno pripravljeni.

Strokovnjaki priporočajo naslednje:

 • Parkirajte vozilo tako, da bo odmaknjeno od prometa in na ravni površini. Na avtocesti uporabite odstavni pas.
 • Uporabite varnostne utripalke, vse smerokaze in druge opozorilne naprave, ki jih zahtevajo prometni predpisi. Priporočena je uporaba odsevnega jopiča in varnostnega trikotnika, da zagotovite, da vas bodo videli vozniki, ki vozijo iz nasprotne smeri, ali pa tisti, ki pripeljejo za vami.
 • Zavarujte vozilo s kosom lesa, opeke ali čim podobnim ustrezne višine, ki ga podložite za in pred enega od koles, ki ga ne boste dvignili, da se vozilo ne bo premaknilo oziroma da zagotovite večjo stabilnost vozila.
 • Poiščite rezervno pnevmatiko in dvigalko. Če ne veste, kje sta, preverite v knjižici z navodili za uporabo vozila.
 • Ustrezno namestite in poravnajte dvigalko, da bo pravilno nameščena in ne bo poškodovala vozila. Če niste prepričani, kam postaviti dvigalko, znova preverite v knjižici z navodili za uporabo vozila.
 • Počasi začnite dvigati vozilo in pri tem pazite, da kolesa še vedno pritiskajo na tla (ne dvignite vozila do konca).
 • Odstranite okrasni pokrov kolesa ali sredinski pokrovček, da lahko dostopate do kolesnih vijakov.
 • S ključem za kolesne vijake obrnite vijake v nasprotni smeri urnega kazalca, da jih odvijete.
 • Do konca dvignite vozilo, da boste lahko sneli kolo s prazno pnevmatiko. Pred tem se prepričajte, da je dvigalka stabilna.
 • Namestite rezervno pnevmatiko in vstavite vijake v ustrezne odprtine na platišču.
 • S ključem za kolesne vijake nekoliko privijte vijake v smeri urnega kazalca. Prepričajte se, da so kolesni vijaki priviti, vendar ne uporabite prevelike sile, da vozilo ne pade z dvigalke.
 • Do konca spustite dvigalko, dokler ni vozilo znova na vseh štirih kolesih.
 • S ključem ustrezno privijte kolesne vijake, preden nadaljujete vožnjo. Privijte jih, kolikor močno je mogoče. Po nekaj kilometrih ustavite vozilo in preverite, ali so kolesni vijaki še vedno priviti.

Kako je zamenjava kolesa videti v praksi, si oglejte v naslednjem videoposnetku.

Preprosta žarnica je lahko velik problem

Prižgane luči tudi podnevi pripomorejo k večji opaznosti, a ker se veliko vozimo le podnevi, za nedelujočo žarnico pogosto sploh ne vemo – dokler nas kdo ne opozori ali pa nas ustavi policist. Po zakonu morate imeti v vozilu komplet rezervnih žarnic, če vam katera na vozilu slučajno odpove – tudi če imate ksenonske ali LED-luči in vam navadna žarnica sploh ne pride prav.

Zamenjava žarnice v glavnem žarometu pri starejših avtomobilih ni zahtevna, saj je pod pokrovom motorja veliko prostora in je dostop do nje precej enostaven. Preprostega opravila se lahko lotite kar ob cesti, seveda najprej poskrbite za varnost (odsevni jopič, trikotnik, varnostne utripalke), nato pa morate paziti le še na to, da žarnico namestite v pravilno lego.

Pri novejših vozilih je vse skupaj bolj zapleteno, žarnice za zasenčene luči in tiste z dolgim snopom so ločene, dostop od zadaj pa je ponavadi težaven, saj je prostora zaradi kopice elementov manj. Za zamenjavo žarnice je morda celo treba odstraniti žaromet ali sneti odbijač. Če niste vešči menjave, lahko naredite več škode kot koristi, pa tudi žarnice niso vse enake. Ksenonski in LED-žarometi so sploh posebno poglavje, s pregorelo žarnico se morate zato zapeljati na servis, seveda pri tem tvegate opozorilo ali globo policista.

Navidez povsem enostaven poseg se tako lahko spremeni v zelo zahtevnega, pokvarjena žarnica pa ni edina stvar, na katero morate biti pozorni. Tudi delujoča mora imeti pravilno usmerjen snop, sicer ne boste dobro videli ceste pred vami, motili pa boste tudi mimovozeče.

Tudi če obvladate, je včasih bolje poklicati asistenco. Kaj vam ponuja?

Četudi ste eden izmed tistih, ki zna zamenjati pnevmatiko ali žarnico, je smotrno premisliti o sklenitvi avtomobilske asistence, saj ta ponuja pomoč v mnogih drugih primerih. V katerih?

Obseg asistence je praviloma velik, a odvisen od vaše izbire asistenčnega paketa ob sklenitvi. Poglejmo nekaj osnovnih razlik pri paketih avtomobilske asistence, ki jih ponuja Zavarovalnica triglav.

Ne glede na izbiro asistenčnega paketa vam zavarovalnica v vsakem primeru ponuja:

 • pomoč na cesti ob manjših okvarah,
 • pomoč pri težavah s ključi vozila in dostavo rezervnih ključev,
 • ob točenju napačnega goriva stroške vleke ali prevoza vozila do najbližjega servisa, stroške praznjenja in čiščenja rezervoarja ter cevovodov in menjave čistilca za gorivo,
 • dostavo goriva in dostavo nadomestnih delov v tujino.

Asistenčni paketi pa se razlikujejo pri izplačilih za:

 • reševanje ali vleko vozila in prevoz zavarovancev v razponu od zneska 500 evrov do kritja vseh stroškov,
 • uporabo nadomestnega vozila od 48 ur pa vse do obdobja 45 dni.

Zavarovanje avtomobilske asistence v primeru okvar na cesti, zaradi katerih ni mogoče nadaljevati vožnje, v celoti krije stroške prihoda izvajalca popravila in stroške opravljene storitve do ene ure dela na kraju samem. Torej lahko Asistenčni center pokličete tudi za pomoč pri menjavi pnevmatike ali za polnjenje praznega akumulatorja. Če v avtu nimate rezervne pnevmatike, pa bo v vsakem primeru potreben prevoz do vulkanizerja. Prav tako lahko pokličete Asistenčni center za menjavo žarnice v nujnih primerih, če je žarnico mogoče zamenjati brez večjega posega. Zavarovalnica pri tem ne krije stroškov nove žarnice.

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...

PRO
Članki
Članki Kaj gre na dopustu lahko narobe?

Na srečo največkrat dopust mine mirno, po načrtih in brez nesrečnih pripetljajev. Kljub temu pa vas lahko doletijo nepredvidene težave.

PRO
Članki
Članki Koliko vam pomenijo popusti?

Imate debelo denarnico, poleg plačilnih in kreditnih kartic polno najrazličnejših kartice zvestobe? Kdor kupuje s kartico ugodnosti,...

PRO
Članki
Članki Vse pogostejše spletne prevare krepijo potrebo po kibernetski zaščiti

Navajamo pet najpogostejših spletnih prevar in možnosti, kako se pred njimi zaščititi in zavarovati

PRO
Članki
Članki Česa ne smete storiti, ko ste udeleženi v prometni nesreči

Največja napaka je pobeg s kraja nesreče. Ostali boste brez vozniškega dovoljenja, plačali kazen in izgubili zavarovalno kritje,...