FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Naj vas poškodba ne ustavi za dolgo

Čas branja: 3 min
22.08.2017  15:02
Če bi vam v specialistični ambulanti rekli, da boste na vrsti za poseg že čez teden dni, bi se verjetno čudili. Pa veste, da obstaja hitra in enostavna pot do specialista?
Naj vas poškodba ne ustavi za dolgo

Zdravje je naša največja vrednota, ko smo celi in zdravi, o njem niti ne razmišljamo, ko pa zbolimo ali se poškodujemo, je naša prva skrb čimprejšnje okrevanje. Poškodba ali bolezen nam otežujeta normalno življenje, zato na vso moč iščemo možnosti, kako bi kar najhitreje prišli do specialista.

Čakalne vrste za različne diagnostične postopke in posege so v Sloveniji marsikje precej dolge. Če se tako zaradi čedalje hujših bolečin v kolenu odpravite k osebnemu zdravniku, lahko od prvega obiska pa do pregleda pri specialistu mine nekaj mesecev. Zaradi čakanja se zdravstveno stanje lahko poslabša, trpi se po nepotrebnem, zdravljenje pa je nazadnje lahko daljše ali bolj zapleteno. Bolniki so zato pogosto obupani in uporabijo samoplačniško možnost, kjer so čakalne dobe večinoma minimalne, vendar je treba te storitve plačati iz žepa. Že artroplastika kolena stane od 1.400 do dva tisoč evrov, artroplastika kolka z endoprotetiko pa v eni od zasebnih bolnišnic od sedem tisoč do sedem tisoč evrov in pol (o tem smo pisali v Mojih financah).

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je junija na prvi ambulantni pregled in spremljane specialistične storitve čakalo 226 tisoč bolnikov, od tega 44.500 nad dopustno čakalno dobo. Število bolnikov nad dopustno čakalno dobo za prvi ambulantni pregled se še kopiči, saj jih je za kar 15 odstotkov več, čeprav se je skupno število vseh čakajočih junija zmanjšalo za dobrih 1.500 bolnikov.

A vse skupaj gre lahko tudi hitreje in predvsem ceneje, brez dodatnih stroškov.

»Rada se ukvarjam s športom, v mladosti sem kotalkala in drsala, pozneje pa igrala tenis in smučala, vendar razen kakšnega padca oziroma manjše poškodbe nisem imela težav. Jeseni 2016 so se nenadoma pojavile bolečine pri hoji po stopnicah, ki se jim je pridružila še oteklina na notranji strani kolena. Osebni zdravnik me je novembra 2016 napotil k ortopedu. A na prvi pregled bi morala čakati vsaj štiri mesece, na terapijo pa še dva. Tako sem že sprejela dejstvo, da je zima zame izgubljena ter bom morala proste trenutke preživeti doma in mirovati. K sreči ni bilo čisto tako,« nam svoje počutje le nekaj dni po koncu zdravljenja kolena opisuje 54-letna Darja Mohorič iz Medvod. Zavarovanje Specialisti+ ji je omogočilo, da je namesto nekaj mesecev na specialistično obravnavo čakala le nekaj dni, pri tem pa ni imela dodatnih stroškov.

Po klicu na Zdravstveno točko je Darja v le petih dneh imela termin za slikanje in magnetno resonanco, specialist pa jo je nato napotil tudi na terapije z globinskimi udarnimi valovi, ki jih je v prvi polovici februarja 2017 tudi v celoti opravila. Ker je gospa Mohorič pravočasno opravila MRI-preiskavo, ki je pokazala vzrok bolečine, in se takoj potem oglasila v ortopedskem centru, so lahko težave tam odpravili že s fizioterapijo in operativno zdravljenje ni bilo potrebno, je pomen pravočasne diagnoze poudaril specialist. »Pri vsem skupaj sem se izognila približno 700 evrom dodatnih stroškov,« še pravi Darja. Svojo izkušnjo danes z veseljem pove drugim, pri tem pa rada poudari, da zaradi pregledov in terapij v službi ni bila odsotna niti en dan. »Vse termine so prilagodili mojim željam in urniku,« sklene Mohoričeva.

Hitro do diagnoze tudi z zavarovanjem Specialisti

Namesto zavarovanja Specialisti+ lahko izberete tudi zavarovanje Specialisti, ki vam omogoči hiter dostop do diagnoze. Zavarovancem po poteku treh mesecev od sklenitve krije stroške specialistične obravnave, zahtevnih diagnostičnih postopkov in zdravil. Sklenejo ga lahko vsi zavarovanci od 18. leta, ki imajo pri Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, navzgor pa starost ni omejena.

Osebe se lahko zavarujejo brez izpolnjevanja vprašalnika o zdravstvenem stanju, zavarovanje pa velja le za novonastale bolezni, poškodbe in stanja v skupni višini tri tisoč evrov na leto.

Bodite tudi vi brez skrbi

Ne izgubljajte časa in denarja, ampak si na triglavzdravje.si zagotovite hiter in učinkovit dostop do zdravstvenih storitev brez dolgih čakalnih vrst in dodatnih stroškov.

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...