FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Na potovanju: kaj storiti, če vam ukradejo telefon?

Čas branja: 4 min
12.07.2017  14:25
Na potovanju: kaj storiti, če vam ukradejo telefon?

Preprosti nasveti, s katerimi boste poskrbeli za varnost na potovanjih

Za vami je čudovito potovanje, čaka vas le še pot domov. Pred odhodom na letališče naredite krajši postanek za kavo. Ko želite preveriti, ali vas čaka prevoz z letališča domov, posežete po mobilnem telefonu in … »Kje pa je moj telefon?!?« Vsuje se plaz vprašanj, na primer kaj storiti zdaj, zakaj se je kraja pametnega telefona zgodila prav vam. Bi morda lahko vse skupaj celo preprečili?

Kadar vam dopust prekriža tatvina, nastopi panika. Ne glede na to, ali so vam na izletu ukradli zgolj vredne predmete, kot so telefon, prstani ali drug nakit, ali pa gre za bolj pomembne osebne dokumente in hkrati osebno identiteto, vas oblije mrzel pot. Ogrožena je vaša varnost, nekje globoko v sebi pa upate, da se to ne dogaja zares. Kaj lahko storite, da mobilniki, potovalni kovčki, nahrbtniki in denarnice ne bodo dobili nog? Ali obstaja preventiva, ki deluje?

Ne bodite tipičen turist

Velikega pomena je, da na počitnicah niste videti kot tipični turisti – turistične majice, brezhibni kovčki in zemljevidi kar kličejo po dolgih prstih. A tudi kadar z videzom ne zbujate pozornosti, je pomembno, da nenehno nadzorujete svoje stvari. Poskrbeti morate, da dragoceni predmeti niso na dosegu rok.

Kadar potujete v skupini, se z drugimi člani dogovorite, kdo bo pazil na koga in ga opozoril, če bi se okrog njegovih stvari potikal neznanec. Pri domačinih je vredno preveriti, kateri mestni predeli so še posebej (ne)varni. Predvsem pa je pametno kar najhitreje zapustiti lokacije, na katerih je prevelika gneča.

Ko se zgodi

Kadar se tatvina zgodi, s paničnim odzivom le izgubljate dragocene minute, zato vam iskanje ukradenih predmetov ne bo pomagalo.

Vsak dan se po svetu zgodi več kot 400 tisoč poskusov žeparstva.

Že po prvem šoku je treba v dogajanje vključiti može v modrem. Čeprav bo policija jasno povedala, da je vrnitev ukradenih stvari skoraj nemogoča, je pomembno, da imate po neprijetnem dogodku narejen zapisnik. Z njim bosta poznejše urejanje dokumentacije in raziskovanje neljubega dogodka veliko lažja.

Na seznamu najbolj zaželenih se po navadi znajdejo spodnji predmeti. Preberite, kako se lahko preventivno zaščitite pred krajo vsakega od njih oziroma kako ukrepate, če kljub temu ostanete brez njih.

Mobilni telefon

Pred potovanjem skrbno shranite telefonske številke in fotografije v posebne dokumente in oblačne shrambe. Nepridipravom pa delo otežite z zaklepanjem telefona z geslom (ki ni 0000 ali 1234).

Če vas okradejo, za nujne klice uporabite Skype na javnih računalnikih ali za pomoč prosite mimoidoče. Preden se lotite preklica SIM-kartice, lahko z vklopom aplikacije za iskanje telefona na daljavo preverite, ali je ta morda kje v bližini.

Hkrati spremenite gesla za dostop do uporabniških računov na telefonu. Posamezni operacijski sistemi pa že omogočajo, da lahko zgodovino telefonov izbrišete tudi na daljavo.

Pametni telefon je pametno posebej zavarovati za primer poškodb in kraje.

Prenosni računalnik/tablica

Dobronameren nasvet je, da računalnik pustite doma ali v hotelu in uživajte. Kadar to ni mogoče, na elektronskih napravah nastavite vsaj eno varnostno geslo (pre)več, s katerim boste tatovom preprečili zlorabo podatkov. Z dobrim geslom varujete svojo spletno identiteto.

Če se tatvina zgodi, je pomembno, da jo prijavite na policiji. Nemudoma tudi spremenite uporabniške račune in gesla za elektronsko pošto, bančne račune, družbena omrežja in podobno.

Osebni dokumenti

Osebni dokumenti so najbolj varni v sefu v hotelski sobi. A ker so vaša potovanja lahko dinamična in se nenehno selite iz enega v drug kraj, si pred potovanjem priskrbite rezervne osebne fotografije.

Naredite tudi fotokopije dokumentov in jih hranite ločeno od originalov, skenirane pa v oblačnih shrambah, kot sta Dropbox ali Google Drive.

Če vam osebne dokumente kljub varnostnim ukrepom ukradejo, krajo prijavite policiji. Zglasite se na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, kjer si lahko uredite začasne dokumente. Potrebujete dokazilo o prijavi na policiji in osebno fotografijo. Če imate (overjeno) fotokopijo dokumenta, bo ta občutno skrajšala postopek, čeprav potovanje samo s fotokopijami ni mogoče. Ko se vrnete s potovanja, morate krajo osebnih dokumentov naznaniti na katerikoli upravni enoti v osmih dneh po prihodu domov.

Plačilne kartice

Bančni strokovnjaki svetujejo, da se na potovanje nikoli ne odpravite brez manjšega zneska gotovine in vsaj dveh različnih plačilnih kartic. Ob izgubi ali kraji ene boste tako lahko še vedno razpolagali z drugo. Ključno je, da pri banki preverite, kako je treba ravnati, če se zgodi tatvina. Preverite pa tudi, kakšne so možnosti denarnega nadomestila, ki ga lahko za čas bivanja v tuji državi dobite za lažje potovanje in urejanje dokumentov.

Ob tatvini je nujno takoj preklicati kartice. To opravite z domačo banko, s katero lahko stopite v stik po elektronski pošti ali – še bolje – po telefonu. V banki vam bodo svetovali, kako ukrepati.

Če je vaša kartica že bila zlorabljena, je vedno dobro, da ob pomoči mobilnih aplikacij oziroma računalniških storitev spremljate stanje na računu in tako preverite, kaj se dogaja z vašim denarjem. Banka bo po vašem prihodu domov vračila denarja reševala individualno.

Odlična zvijača, s katero lahko prelisičite nepridiprava pri kraji tako gotovine kot tudi plačilnih kartic, je uporaba ponarejene denarnice, v kateri ni ničesar.

Gotovina

Da bi bili ob morebitni kraji čim manj oškodovani, gotovino shranjujte ločeno: del jo imejte v prtljagi, nekaj v hotelu, del tesno ob sebi. S prijatelji in družino pa se lahko pred odhodom na pot dogovorite, da so vam pripravljeni gotovino nakazati po mrežah za nakazovanje (denimo Western Union).

Če ste zaradi kraje ob vso gotovino, tako lahko izkoristite možnost nakazila prek več kot 350 tisoč vplačilno-izplačilnih mest v več kot 200 državah po svetu, ki ponujajo možnost hitrega nakazila.

Pripravljeni in zavarovani

Nekaterim nevšečnostim se na potovanju včasih ne morete izogniti, a se lahko proti njim učinkovito zavarujete. Na potovanjih je zdravstveno zavarovanje postalo že skoraj obveza, s turističnim zavarovanjem pa lahko zavarujete tudi prtljago in osebne stvari, zlorabe plačilnih in kreditnih kartic ter stroške izdelave novih dokumentov.

Svetujemo vam, da se pred odhodom v tujino posvetujete z zavarovalnim zastopnikom. Tako bo potovanje še prijetnejše in boste pripravljeni predvsem na pozitivne izzive.

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...