FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Na kaj morate misliti še pred dopustom?

Čas branja: 3 min
30.06.2017  11:23
Na kaj morate misliti še pred dopustom?
Foto: Shutterstock

Poletje je tu in tisti, ki ste čakali le še začetek šolskih počitnic, ste zagotovo že v nizkem startu proti dopustniškemu cilju. Načrtovanje izletov, počitnic in poletnih potovanj je prijetno doživetje: v mislih se brez skrbi »preslikate« na kraj počitka in uživate v brezdelju ali dogodivščinah.

Skrbna priprava na počitnice prepreči marsikatero težavo in vam omogoča zares sproščen dopust. Da vas nič ne bi presenetilo, vam bodo v pomoč naslednje oporne točke.

1. Dokumenti

 • Veljavnost potnega lista in drugih dokumentov. Praviloma mora biti potni list veljaven še vsaj šest mesecev po koncu vašega dopusta. Znotraj držav članic EU lahko potujete le z osebno izkaznico. Priporočljivo je, da imate pri sebi na ločenem mestu shranjeno tudi kopijo potnega lista ali osebne izkaznice in kakšno fotografijo za osebni dokument. Ne pozabite na živali – tudi te potrebujejo svoj dokument, če jih boste vzeli s seboj.
 • Ali potrebujete vizum? Podatke o tem, katere države za vstop zahtevajo vizum, in kontakte tujih veleposlaništev najdete na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.

2. Varnost

 • Kakšne so razmere v državi, kamor se odpravljate? Uporabite vse možne vire: internet, turistične vodnike, revije ... Koristne informacije in morebitna opozorila lahko najdete tudi na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.
 • Ali je v državi, kamor potujete, veleposlaništvo RS? Ne pozabite si izpisati telefonskih številk. Če veleposlaništva RS ni, se lahko obrnete na katerokoli veleposlaništvo držav članic EU, zato si izpišite tudi njihove kontaktne informacije.

3. Zdravje

 • Ali so za državo, kamor potujete, priporočljiva ali obvezna cepljenja? Za nasvet se lahko obrnete na Inštitut za varovanje zdravja ali na spletno stran www.zdravinapot.si.
 • Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco ali turistično zavarovanje. Nikoli ne veste, kaj se vam lahko zgodi na poti in kdaj boste potrebovali zdravnika, kar pa ni zastonj.
 • V potovalni lekarni naj bodo osnovna zdravila, seznam pa obsega še nekaj stvari, kot so: kreme in olja za sončenje s primernim zaščitnim faktorjem, pripravki za nego po sončenju in za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah, sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov in drugih insektov ter pripravki za odpravljanje težav po piku, osnovna sredstva za prvo pomoč: razkužilo za rane, mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, škarje, pinceta, varnostne zaponke, trikotna ruta, pinceta za klope, termometer ter zdravila, ki vam jih predpiše osebni zdravnik in jih morate redno jemati. V določenih državah ob prestopu državne meje zahtevajo posebno potrdilo o jemanju zdravil, zato vprašajte zdravnika, ali je potrdilo potrebno tudi za zdravila ali pripomočke, ki jih uporabljate.

4. Avto

Za potovanje z avtomobilom prav pride naslednje:

 • načrt poti,
 • izračun stroškov cestnin,
 • izračun stroškov goriva,
 • posebnosti cestnoprometnih predpisov.

Vse te informacije boste našli na spletni strani AMZS.

Ali na avtomobilu vse deluje, kot je treba: preverite luči, zavore, raven tekočin (olje, zavorna tekočina, hladilna tekočina), delovanje klimatske naprave, tlak v pnevmatikah in stanje akumulatorja. Imate tudi komplet prve pomoči, odsevni jopič, popoln komplet žarnic in varnostni trikotnik?

Če se odpravljate na dopust po Evropi, vam bo v pomoč tudi številka avtomobilske asistence, ki zagotavlja 24-urno pomoč v večini evropskih držav. Asistenčni center Zavarovalnice Triglav lahko iz tujine pokličete na +386 2222 2864.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

5. Letalo

Ko rezervirate letalske vozovnice boste imeli na voljo tudi možnost sklenitve zavarovanja za primer odpovedi potovanja. To je koristno, saj krije stroške odpovedi letalske vozovnice zaradi nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti zavarovanca ali njegovih ožjih svojcev.

Pred odhodom na letališče imejte blizu tudi številko poleta, točen čas odhoda, ime letalske družbe in morebitne podatke o povezavah poletov. Najbolj priročno je, če imate v ročni prtljagi pospravljeno letalsko vozovnico, potni list, osebne dokumente in ključe prtljage.

6. Denar

V tujino vzemite le toliko denarja, kot ga boste potrebovali za začetek, sicer uporabljajte plačilne kartice, potovalne čeke, bankomate ... Če imate možnost, shranite denar in dokumente v hotelskem sefu.

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...