FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Bi gradili hišo? Preverite, koliko vas bo stala!

Čas branja: 3 min
18.06.2017  20:53
Poceni denar in gospodarska rast sta poskrbela za nov nepremičninski bum. Če se odločate za gradnjo hiše, preverite, koliko vas bo to zares stalo.
Bi gradili hišo? Preverite, koliko vas bo stala!
Foto: Thinkstock

Gradnja hiše je eden največjih finančnih zalogajev, hkrati pa tudi časovno in finančno najzahtevnejših projektov v življenju številnih slovenskih družin.

Preden se lotite izvedbe projekta, morate dobro zasnovati finančno shemo, nikakor pa ne smete pozabiti niti na zavarovanje. Strošek gradnje je odvisen od vgradnje materialov, velikosti objekta, zahtevnosti …, za računanje stroškov gradnje pa imate na voljo različne izračune in možnosti. In koliko bi vas stala povprečna hiša z okoli 200 kvadratnimi metri uporabne površine ter kakšno zavarovanje izbrati v času gradnje?

Vrednost za izračun cene gradnje v praksi je od 700 do 1.100 evrov na kvadratni meter, odvisno od načina gradnje in kakovosti materialov, kar pri povprečni slovenski hiši znese približno 200 tisoč evrov. V ceno je zajeta projektna dokumentacija za hišo, kot so arhitekturni načrti v vrednosti 4.500 evrov, načrt za gradbene konstrukcije v vrednosti 1.500 evrov ter načrt strojnih in elektroinštalacij v vrednosti 1.600 evrov. K temu moramo nujno dodati še ceno financiranja projekta, torej stroške odobritve posojila, ceno notarja ..., vodenje in upravljanje projekta ter dodatni stroški nadzora pa bi vas stali 16 tisoč evrov.

I. gradbena faza – priprava in ureditev zemljišča

V prvi fazi sta potrebna priprava in ureditev zemljišča. Zemeljska dela zavzemajo predvsem gradbeno jamo, ki bi v tem primeru pomenila dva odstotka oziroma tri tisoč evrov. V osnovi je cena odvisna od kategorije tal, vsaka višja kategorija zviša ceno.

II. gradbena faza – gradnja temeljev

Izvedba temeljenja in plošče nad njim bi znesla okoli pet tisoč evrov, če bi se za temelje izvedla temeljna plošča glede na standardni posedek tal. Debelina temeljne plošče je ponavadi med 25 in 30 centimetri.

III. gradbena faza – gradbena konstrukcija

Gradbena konstrukcija (s klasičnimi zidaki ali plinobetonom) je največji investicijski zalogaj, saj pomeni od 70 do 75 odstotkov celotne naložbe ali 160 tisoč evrov. Cena velja za srednji kakovostni razred, pri čemer temeljenje in talna plošča staneta pet tisoč evrov, zunanje stene debeline 30 centimetrov v skeletni betonski konstrukciji 56 tisoč evrov, notranje zidane stene debeline 20 centimetrov pa 36 tisoč evrov. Cena strehe z enostavno dvokapnico in cena dveh strešnih oken bi znašala 12 tisoč evrov, cena izvedbe stropov in tlakov pa 33 tisoč evrov. Suhomontažni sistemi, drugi pritrditveni elementi in drugi stroški v tem primeru znašajo 8.500 evrov. Zunanja ureditev v večini primerov pomeni 10 odstotkov naložbe, torej 18 tisoč evrov.

Instalacije so četrtinski delež celotne naložbe oziroma od 23 do 27 odstotkov cene gradnje, celotna cena instalacij pri hiši bi tako nanesla dobrih 54 tisoč evrov (skoraj polovica za ogrevanje s toplotno črpalko in talnim gretjem, 16 tisoč za kanalizacijo, vodovod in plinovod, 12 tisoč za elektroinstalacije, tri tisoč evrov pa za alarmno napravo).

Kdaj zavarovati nepremičnino?

Čeprav v novem domu še ne živite, ste zanj zapravili že celo premoženje! Ob nesreči – požaru, potresu, plazu – imate resda srečo v nesreči, saj vaše življenje in življenje vaših družinskih članov ni ogroženo. A stroški so lahko gromozanski! Zato je pomembno, da o zavarovanju razmišljate, še preden se vselite v nepremičnino, in sklenete požarno zavarovanje, ki vključuje vse tiste nevarnosti, za katere zavarovalnice ocenjujejo, da lahko domove najpogosteje ogrožajo: to so požar, strela, eksplozija, vihar in toča.

Kritje lahko razširite tudi na dodatne (požarne) nevarnosti, kot so potres, poplava, izliv vode, zemeljski plaz, snežni plaz ...

Omenjeno požarno zavarovanje ne krije škode v primeru vloma, zato vam svetujemo sklenitev ločenega vlomskega zavarovanja. Z njim lahko zavarujete pohištvo in opremo v še nenaseljenem objektu, pri čemer mora biti objekt zaprt in zaklenjen. Vendar, pozor: vlomsko zavarovanje krije zgolj premičnine, torej stvari, ki niso del stavbe (pohištvo in oprema). Če tatovi ob vlomu ukradejo tudi že vgrajen material, kot so vodovodne cevi ali radiatorji, kadi in umivalniki, zavarovanje tega ne bo pokrilo, razen če ne bo na polici to posebej navedeno.

Hiša je življenjska naložba, ki jo želi izpeljati skoraj vsak. Komur jo uspe končati, ve, koliko denarja, časa in energije je za to potrebno. Pri tem pa se premalokrat zavemo, da je dom le en in da ga je treba skrbno vzdrževati, varovati in tudi zavarovati. Dobro ga zavarujte.

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.