FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

To morate vedeti, preden se odpravite s kolesom v službo

Čas branja: 3 min
16.05.2017  13:47
To morate vedeti, preden se odpravite s kolesom v službo

V svetu in še posebej v Evropi se vse več ljudi po opravkih in v službo vozi s kolesi. Kolesarjenje je cenejše in do okolja prijaznejše kot uporaba motornih vozil, v mestih pa ima tak prevoz še eno pomembno prednost – vožnja s kolesom je v jutranji ali popoldanski konici praviloma hitrejša kot z avtomobilom, seveda pa je tudi lažje najti parkirni prostor blizu vaše službe, ki ga poleg tega ni treba plačati. V Ljubljani si ljudje brez kolesa tega lahko izposodijo prek sistema Bicikelj. Z njim so si uporabniki lani kolesa po podatkih Europlakata izposodili skoraj 667.000-krat.

Izposoja ali nakup kolesa?

A izposoja kolesa pogosto ni optimalna možnost za nekoga, ki se v službo želi pripeljati vsak dan, in nakup je edina možnost. Pri nakupu je poleg ustrezne velikosti in vrste kolesa, ki ga potrebujemo (mestno, cestno, gorsko ali treking kolo), treba pomisliti na marsikaj. Najpomembnejša je ponavadi cena; za novo kolo lahko odštejete tako veliko ali skoraj tako malo, kot si lahko privoščite. Za rabljeno kolo pa praviloma manj.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu rabljenega kolesa?

Pri nakupu rabljenega kolesa je poleg ustreznosti treba predvsem paziti na njegov izvor, zato je pomembno, da ga kupite od zanesljivega prodajalca. Izjemno neprijetno je, če se vam med vožnjo zgodi, da nekdo prepozna svoje ukradeno kolo in vas potegne z njega, opravke pa boste imeli tudi s policijo. V Sloveniji namreč po podatkih policije letno ukradejo kar tri tisoč koles, skoraj deset na dan. Lastniki ukradenih koles poleg prijave policiji za iskanje pogosto uporabljajo tudi družabne ali druge internetne strani ter si s tem povečajo možnosti, da se odtujeno vozilo najde. Od prodajalca zato vedno zahtevajte dokumente o lastništvu kolesa.

Na kolesu, kot povsod v prometu, je najpomembnejša varnost

Še tako odličen in previden kolesar ni varen pred zunanjimi vplivi, naj bodo to pregovorno slabe ceste ali pa nepozorni udeleženci v prometu. Niti dosledno upoštevanje prometnih predpisov pogosto ni dovolj. Kolesarji so poleg pešcev in motoristov najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Leta 2016 je po podatkih Javne agencije za varnost prometa v Sloveniji na cestah umrlo kar 13 kolesarjev, 179 je bilo težje, 991 pa lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje.

Kako pogosto vzdržujete svoje mestno kolo?

Odgovorni ste tudi na kolesu!

Resda zavarovanje odgovornosti za kolesarje v nasprotju z vozili na motorni pogon ni obvezno, je pa gotovo koristno, predvsem če kolo uporabljate pogosto. Poleg telesnih poškodb so zneski škode za povzročitelja nesreče lahko izjemno visoki. Že popravilo manjše praske lahko stane nekaj deset evrov, večje poškodbe avtomobila ali drugih vozil pa gredo hitro tudi v več tisoč evrov. Poleg zavarovanja odgovornosti imajo kolesarji možnost tudi za kasko zavarovanje svojega kolesa, tudi v primeru kraje.

Se še vedno sprašujete, ali bi se vozili v službo s kolesom? Seveda, a vsekakor z ustreznim kolesom in ustreznim zavarovanjem. Preverite ponudbo zavarovanj koles in kolesarjev pri zavarovalnici TRIGLAV.

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete. 

PRO
Članki
Članki Sodite med tretjino zavarovancev s prenizko zavarovalno vsoto?

Skoraj tretjina skleniteljev življenjskega zavarovanja se odloči za najnižjo zavarovalno vsoto, ki je za prejemnika povprečne neto...

PRO
Članki
Članki Spletni stresni test: Kako tvegano živite?

Izvedite, kako zdrav je v resnici vaš življenjski slog in kaj lahko storite za zmanjšanje tveganj.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...

PRO
Članki
Članki Kako omejiti velika poslovna tveganja malih podjetij?

Manjša podjetja, predvsem v zagonski fazi, zaradi manjših finančnih prihrankov pogosto ne izkoristijo možnosti zavarovanja pred...