FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Bi posodili avto prijatelju? Kaj pa neznancu?

Čas branja: 4 min
13.03.2017  09:32
Bi posodili avto prijatelju? Kaj pa neznancu?

Zaradi delitvene ekonomije na potovanjih spimo (Airbnb) in se vozimo (Uber) ceneje. Če morate iz Ljubljane v Maribor in vas ne moti poln avto neznancev, lahko proste sedeže »oddate« prek spletne strani prevozi.org in si tako pokrijete stroške poti. Če pa na avtomobil niste preveč navezani, je priložnost tudi kratkotrajna oddaja (tako imenovani carsharing), ki je v svetu vse bolj priljubljena oblika delitve vozil. Kadar avtomobila ne potrebujete, ga pač oddate in v žep pospravite denar. Podoben projekt deluje tudi v domačem okolju, saj lahko prek portala posodiavto.si avto posodite neznancu in ob tem nekaj malega zaslužite. 

Delitev avta, delitev težav?

Čeprav se v teoriji posoja avtomobila prijatelju ali celo neznancu ne razlikuje od izmenjave avtomobila z družinskimi člani, pa ima večina v praksi ob tem zadržke. Bo voznik odgovoren? Kaj pa, če vozi prehitro ali povzroči nesrečo?

Preden posodite avto

Preden avto posodite – bodisi prijatelju, bodisi popolnemu neznancu –, morate vedeti, kaj pomeni, če voznik naredi prekršek, povzroči nesrečo ali avto poškoduje. Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, da boste lahko pomagali prijatelju ali zaslužili, hkrati pa sebe in svoje vozilo zavarovali pred morebitnimi težavami.

Kaj pravijo na policiji?

  • Vozilo posodite prijatelju, ki ga policist ustavi zaradi prehitre vožnje.

Za prekršek je vedno odgovoren voznik. Ko policist ustavi vozilo, globo torej prejme voznik, ne glede na to, kdo je lastnik vozila.

  • Vozilo ste posodili prijatelju, ki vam ga vrne. Čez nekaj dni po pošti prejmete plačilni nalog. Vašega prijatelja je ujel radar, saj je vozil prehitro in naredil prekršek.

Tudi v tem primeru je kriv voznik. Vendar policija opozarja, da obstaja izjema, ko prekršek zabeležil radar in vozilo ni bilo ustavljeno. Če ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, in vaš prijatelj prekrška ne prizna, boste kaznovani vi kot lastnik vozila.

  • Vaš prijatelj povzroči prometno nesrečo. Kako je s kaznijo za prekršek?

Tu je jasno, da je za prekršek odgovoren voznik. A le, če se lahko dokaže, da je vozil on. Če ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, boste za prekršek kaznovani vi kot lastnik vozila.

  • Ali potrebuje vaš prijatelj od vas potrdilo, da je vozilo sposojeno in ne ukradeno?  

Ne, tovrstnih potrdil policija ne potrebuje.

  • Kaj pa, če prijatelj z vašim vozilom prestopi mejo?

Tudi v teh primerih ne potrebujete potrdila. Vozilo mora biti registrirano in tehnično  brezhibno – torej morate imeti veljavno prometno dovoljenje, voznik mora imeti veljavno vozniško dovoljenje in listino (potni list ali osebno izkaznico) za prestop meje.

Kaj pa pravijo na zavarovalnici?

  • Vozilo posodite prijatelju in ta povzroči prometno nesrečo. Kako je z avtomobilskimi zavarovanji?

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je vezano na vozilo, ne na lastnika. Krije škodo, ki jo voznik vozila povzroči drugim udeležencem prometne nesreče. Zavarovalnica takrat pokrije materialno škodo na vozilu in nematerialno škodo (telesne poškodbe, smrt), ki jo je ob prometni nesreči utrpela tretja oseba.

Enako velja tudi za splošni avtomobilski kasko. Krije škodo, ki jo voznik povzroči sam sebi, in škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od voznika in jih ni mogel predvideti. Recimo, da na avto pade veja ali celo drevo in ga poškoduje.

Z zavarovanjem AO plus, zavarovanjem telesnih poškodb pri vozniku, ki je povzročil nesrečo, kritje velja za vsakega voznika zavarovanega vozila. V konkretnem primeru torej velja, da bo za poškodbe prijatelja kot voznika zavarovalnica povrnila škodo tudi njemu.

Za avtomobilska zavarovanja velja, da ni razlik med lastnikom vozila in osebo, ki vozilo upravlja z dovoljenjem lastnika.

  • Kaj če je bil vaš prijatelj vinjen, ko je povzročil prometno nesrečo? 

Zavarovalnica bo poravnala nastalo škodo iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vozila. Nato pa bo vozniku vozila poslala regresni zahtevek, s katerim bo zahtevala povračilo izplačane škode.

  • Kaj pa se zgodi z vašim bonusom, če prijatelj uveljavlja zavarovanje?

Če prijatelj povzroči prometno nesrečo, se škoda poplača iz police lastnika vozila – torej iz vašega zavarovanja, kar pomeni, da ste izgubili bonus. Če povzročite prometno nesrečo, oziroma jo povzroči nekdo z vašim vozilom, boste ob sklepanju ali podaljševanju avtomobilskega zavarovanja plačali dražjo zavarovalno premijo. V tem primeru izgubite tri razrede, v najboljšem primeru po pet odstotkov, torej skupaj 15 odstotkov.

  • Kaj če samo enkrat posodite vozilo vozniku, ki je pred kratkim opravil izpit, bi morali doplačati za zavarovanje?

Načeloma morate za mladega voznika, ki ima vozniški izpit manj kot tri leta, ne glede na njegovo starost, pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti plačati 30-odstotno doplačilo zaradi povečane nevarnosti. Toda to ni obvezno. Ob nesreči, ki bi jo povzročil mladi voznik, bi zavarovalnica oškodovancu škodo povrnila v celoti. Povzročitelj nesreče pa bi del škode morali vrniti zavarovalnici.

  • Posebnost pri prijavi škode

Nastalo škodo morata na zavarovalnici prijavita oba, tako lastnik kot prijatelj, ki vozi njegov avto. Prvi po dolžnosti, drugi pa kot udeleženec nesreče.

Z aplikacijo Triglav Škode sta prijava ter spremljanje škodnih in asistenčnih primerov enostavnejša.

 

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.