FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

5 koristnih aplikacij za varno vožnjo

Čas branja: 3 min
31.07.2016  22:40
Navade so železna srajca, sodobna tehnologija pa nam lahko pomaga pri spreminjanju slabih - tudi pri vožnji
5 koristnih aplikacij za varno vožnjo

Če ste uporabnik pametnega telefona, ste skoraj gotovo tudi uporabnik vsaj ene od aplikacij, ki vam pomaga pri spremljanju fizične aktivnosti ali doseganju zastavljenih ciljev.

drajv-fb-share.1469990816.jpg.c.960px.jpg

Sportstracker, Strava, Nike+ Running, 21habit, HabitForge in slovenski Toshl je le nekaj imen aplikacij, ki so nameščene na naših telefonih. Gre za uspešne aplikacije, ki zmorejo spremeniti naše življenje, premamijo pa nas z nevsiljivostjo in učinkovitostjo, zapakirano v kategorijo "želim". Tako ne čudi, da so si nekatere aplikacije našle pot tudi v avtomobile, kar je vsaj na prvi pogled skregano s pametjo (in zakonom).

Uporaba pametnih naprav med vožnjo ne le da je prepovedana, je predvsem nevarna, saj prispeva k velikemu deležu prometnih nesreč. Pametni telefon in vožnja tako ne gresta skupaj, a vendarle obstaja kar nekaj uporabnih aplikacij, ki dejansko prispevajo k varnosti na cesti.

1. Med vožnjo vas ne bodo zmotili klici in sporočila

Safely Go - omogoča, da med vožnjo ostanemo zbrani. Klici, SMS-sporočila, elektronska pošta in še kaj so med vožnjo moteči dejavniki, ki nas lahko zbegajo ter našo pozornost in oči odvrnejo od dogajanja na cesti.

Aplikacija omeji npr. klice, SMS-sporočila, in tako zmanjša tveganja, ki bi lahko nastala zaradi zmanjšane pozornosti med vožnjo, obenem pošlje samodejni odgovor. S tem poskrbi, da se med vožnjo ne pogovarjamo in ne tipkamo, določimo ji lahko tudi posebne kontakte, za katere je omogočen običajni odgovor.

2. Stanje na slovenskih cestah ne bo več tako zelo grozno

DarsPromet - Nesreče, zastoji, obvozi,... vse to so stalnica na slovenskih avtocestah, zato si običajni in tudi poklicni vozniki še kako želijo, da bi jih kdo obvestil o aktualnem dogajanju.

Darsova aplikacija ponuja sveže prometne informacije o zaporah, nesrečah in cestnih kamerah, ima tudi seznam postajališč in njihovo ponudbo. Vanjo je vključen je tudi prometni koledar, ki prikazuje najbolj prometne dni in mesece v letu.

3. V tujini se boste znašli kot doma

Waze - Popularna Googlova aplikacija z zemljevidi in dostopom do razmer na cestah temelji na skupnosti uporabnikov. Aplikacija vam aktivno sporoča podatke o prometu in cestah, v aplikacijo pa jih s sporočanjem o nesrečah, policijskih kontrolah, zaporah ali nevarnostih na poti delijo ostali uporabniki na vašem območju.

Waze ob tem omogoča dodajanje prijateljev in klepetanje z njimi, vnesete lahko priljubljene lokacije, navodila za najbolj optimalno pot od točke A do točke B, prikaže najbližje bencinske črpalke. Waze se lahko avtomatsko poveže tudi z vašim koledarjem in Facebook računom in vam že sam vnaprej načrtuje dogodke, ki se jih nameravate udeležiti.

4. S pametno vožnjo do popusta pri zavarovanju

Drajv - Aplikacija temelji na telematiki, tehnološki rešitvi, ki s pomočjo GPS signala in senzorjev v pametnem telefonu omogoča računalniško spremljanje in analizo vožnje. Uporabnik lahko z aplikacijo Drajv ustvari dnevnik voženj in beleži svoje vozne navade ter upoštevanje načel varne vožnje. Aplikacija namreč vsebuje podatke o omejitvah hitrosti na določenih cestnih odsekih in zazna vse prekoračitve, tudi prehitro zaviranje, prepočasno vožnjo in prekomerno silo pri vožnji v ovinek.

Uporabnik lahko vključi tudi nastavitev, da ga med vožnjo sms sporočila in klici ne motijo. Tako jih bo aplikacija prestregla in poslala avtomatski odgovor, ki ga vsak uporabnik lahko poljubno nastavi.

Z vožnjo sproti pridobivate točke, varnejša je ta, več točk dobite. Varna vožnja pa prinaša tudi nagrado v obliki ugodnosti pri avtomobilskem zavarovanju.

Aplikacijo uporablja že več kot 44.000 uporabnikov, ki dnevno opravijo 4.000 voženj oziroma skupaj kar 100.000 kilometrov, skupaj pa je prevoženih že 13 milijonov kilometrov. Vsak ima svojo izkušnjo, toda skozi čas se je nabralo tudi nekaj predsodkov. Kaj drži in kaj ne?

Aplikacijo DRAJV si lahko naložite v Google Play ali App Store. Več na: drajv.triglav.si.

5. Prva pomoč ni bav-bav

Prva pomoč - S povečanjem števila nesreč se povečujejo potrebe po nudenju prve pomoči, zaradi različnih vzrokov pa je ljudje v nesreči pogosto ne nudijo, kar ima za posledico večje zdravstvene zaplete pri poškodovanih osebah.

Problem je povezan predvsem s pomanjkanjem znanja o pravilnem nudenju prve pomoči, v aplikacijo pa so zato vključeni razumljivi besedilni in nazorni slikovni, ter video prikazi temeljnih vsebin in napotkov za prvo pomoč. Aplikacija vam lahko pride prav kjerkoli in kadarkoli, ne samo na vaših poteh z avtomobilom.

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.