FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Odpihnite skrbi pred vročim poletjem

Čas branja: 3 min
21.07.2016  22:40
Počitnice so že v polnem zamahu in z njimi tudi potovanja. Če se na pot odpravimo z avtomobilom, je smiselno razmisliti, ali smo se na dopust zares dobro pripravili.
Odpihnite skrbi pred vročim poletjem

Čas dopustov in počitnic je že v polnem zamahu, vam manjka le še nekaj dni, prtljaga je že na pol pripravljena ... Pa ste pripravljeni na potovanje in izlete z avtomobilom, imate urejene dokumente, avtomobilsko asistenco in zavarovanje prtljage, če bo šlo kaj narobe?

Avto naj bo v izvrstni kondiciji

Sodobna vozila slovijo kot veliko bolj zanesljiva, kot so bili avti nekoč, vseeno pred potjo priporočamo pregled avtomobila. Sami lahko preverite količino olja, hladilne tekočine, zavorne tekočine, tekočine za pranje stekel in tlak v pnevmatikah, tudi v rezervni. Enako velja za delovanje klimatske naprave, vseh svetlobnih teles, akumulatorja in stanje metlic brisalnikov, za druge stvari lahko avtomobil tudi odpeljete na pregled k mehaniku oziroma na pooblaščeni servis.

ThinkstockPhotos-162555335-1-1111.1468931052.jpg

Pri polno naloženem avtu je treba povečati tlak v pnevmatikah, praviloma za 0,2 bara, podatke najdete v navodilih za uporabo ali nalepki na vratih oziroma pokrovčku rezervoarja za gorivo.

Brez načrta potovanja nikar na pot

Pred potjo si naredite načrt. Če nimate navigacije, bo treba proučiti zemljevid, izračunati stroške potovanja (bencin, cestnine, mostnine, predornine, prenočevanje, hrana, pijača, vstopnine za ogled znamenitosti ...), ne pozabite pa na denarno rezervo ob morebitni okvari avtomobila, kazni za prometne prekrške ali drugih nepredvidenih zapletih.

Dobro je tudi vedeti, kaj je treba storiti in kako ravnati v primeru raznih neprijetnosti. Ena takih je prav gotovo prometna nesreča, dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem.

Pred potovanjem se zato velja seznaniti s postopki v takšnih primerih.

Prenesite si brezplačni Voznikov VODNIK ob prometni nesreči:

Voznikov VODNIK ob prometni nesreči

Podrobno se pozanimajte o cestnoprometnih predpisih v državah, skozi katere potujete, uredite zavarovanje avtomobila in morebitno asistenco na cesti.

ThinkstockPhotos-162555335-1-1111.1468930845.jpg

Če se zgodita okvara in nesreča na cesti, bo zelo dobrodošla avtomobilska asistenca, ki bo pokrila stroške vleke, prenočevanja, dostavo goriva, nadomestnega vozila ali delov, prevoz zavarovancev, celo nadomestnega voznika, če zaradi poškodb ne boste mogli voziti.

Preverite dokumente

Pred potovanjem preverite veljavnost prometnega dovoljenja, svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite zeleno karto. Dobro je preveriti še, kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, ter tudi, ali poleg potnega lista potrebujete vizum, mednarodno vozniško dovoljenje ali pooblastilo za vožnjo tujega avtomobila.

ThinkstockPhotos-791668611111.1468929617.jpg

Svoje potovalne dokumente potrebujejo tudi otroci in živali, poleg tega vam svetujemo ureditev turističnega zavarovanja in evropske zdravstvene kartice.

Pravilno spakirajte stvari

Pravilna organizacija je pol uspeha, in to drži tudi za pakiranje prtljage v avto. Najprej se v navodilih za uporabo vozila pozanimajte, kakšna je maksimalna nosilnost vašega avtomobila, saj ima vsak model drugačno. Upoštevati je treba težo potnikov in prtljage, če boste ob morebitnem tehtanju pretežki, vas čaka kazen, pretežko vozilo slabše zavira, slabša je tudi lega na cesti.

ThinkstockPhotos-57280246-1111.1468930734.jpg

V prtljažnik najprej zložite težje stvari, nato lažje in jih pričvrstite, na polico ne odlagajte stvari. Pri pakiranju upoštevajte tudi preglednost nazaj, zato avtomobila ne napolnite do vrha.

Zavarujte prtljago

Brez najljubših kosov prtljage ni pravega dopusta in zagotovo si ne želite, da bi se jim kaj pripetilo. Daljši postanki na počivališčih, ogledi turističnih znamenitosti ali parkiranje ob plaži so namreč odlična priložnost za nepridiprave, med potjo pa lahko pride tudi do škode na kolesih ali športnih rekvizitih.

Če se zgodi nesreča in je nastala fizična škoda na vozilu in dodatnih delih, recimo na strešnem kovčku, bo zavarovalnica, če imate sklenjeno avtomobilsko kasko zavarovanje, krila le škodo na vašem vozilu. Stroške popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega kovčka, boste morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme.

Prtljaga - od otroških sedežev, strešnega kovčka, koles, šotora do zaslonov, ki ste jih vgradili naknadno - ni del avtomobila, zato ni zavarovana z obveznim avtomobilskim zavarovanjem ali splošnim avtomobilskim kaskom. Prtljago morate zato zavarovati posebej, a če se ji na poti kaj zgodi, bo za morebitne stroške poskrbela zavarovalnica.

ThinkstockPhotos-4767015001111.1468929703.jpg

Predmet zavarovanja prtljage so lahko le stvari, ki so navedene v zavarovalni polici in so v vozilu oziroma pritrjene nanj. Zavarovanje ne krije škode, če vam recimo ukradejo sup na plaži ali fotoaparat v lokalu.

Ali ste vedeli?

Prtljaga je sestavni del potovanj, tako daljših kot tudi vsakodnevnih voženj v službo. Če se med vožnjo ta poškoduje, je dobro, da jo imamo zavarovano.

Preverite, kako lahko z enim zavarovanjem zavarujete tudi stvari, kot so strešni kovčki in njihova vsebina, prtljažniki, smuči in kolesa na prtljažniku, prenosni računalnik, mobilni telefon, fotoaparat ali otroški avtosedež.

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.