FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

5 zlatih pravil v primeru nesreče v tujini

Čas branja: 3 min
18.07.2016  22:40
V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in koga najprej poklicati?
5 zlatih pravil v primeru nesreče v tujini

Poletje je že tu, s tem pa se bliža tudi čas počitnic in z njimi potovanja in izleti. Če se boste na pot odpravili z avtom pa je dobro vedeti, kaj je treba storiti in kako ravnati v primeru raznih neprijetnosti.

Ena takih je prav gotovo prometna nesreča, dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem.

Pred odhodom v tujino se zato velja seznaniti s postopki v takšnih primerih.

Prenesite si brezplačni Voznikov VODNIK ob prometni nesreči:

Voznikov VODNIK ob prometni nesreči

1. Zavarujte kraj nesreče, da se ne zgodi še kaj

Če se vam zgodi prometna nesreča, takoj označite kraj nesreče z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik, v primeru prometne nesreče na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo.

V primeru, da je kdo od potnikov poškodovan ali pa vi sami, nujno pokličite reševalce oziroma pojdite čim prej k zdravniku ter navedite vse bolečine. V primeru, da pride do nezgode s poškodbami, ki zahtevajo medicinsko asistenco in prevoz v bolnišnico ali domov, vam lahko turistično zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco prihrani precej stroškov.

2. Po potrebi pokličite policijo

Če je nastala le manjša materialna škoda, potem prisotnost policije ni nujno potrebna. Zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočamo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled ter vam izdala potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino. Ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun, vendar naj vas to ne odvrne od klica.

ThinkstockPhotos-4535414931111.1467357784.jpg.n.960px.jpg

Policijo je smiselno poklicati, v primeru da:

 • je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda,
 • je kdo od udeležencev poškodovan,
 • sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola, mamil ali drugih narkotikov,
 • se ne morete dogovoriti glede krivde,
 • če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči,
 • boste uveljavljali avtomobilski kasko.

 • V primeru suma, da ste prometno nesrečo povzročili vi, vas lahko tuji varnostni organi oziroma policija "zadržijo" v državi, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni oziroma postopek pri sodniku.

  3. Izpolnite obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči

  S soudeleženci v prometni nesreči si izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev. Podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja.

  Zavarovalnice po vsej Evropi izdajajo obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zaradi poenotene vsebine in oštevilčenih rubrik je uporaben za različne vrste prometnih nesreč tudi v primerih, ko sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav: posamezne rubrike si namreč lahko prevajata po svoji jezikovni različici.

  Katerih napak ne smete narediti pri izpolnjevanju obrazca?

  Če je na kraju dogodka ustavilo še kako drugo vozilo ali je bil prisoten kak očividec, potem ga prosite za njegove podatke.

  Od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove zelene karte ali zavarovalne police oziroma zeleno karto ali polico fotografirate zaradi kasnejšega lažjega morebitnega uveljavljenja odškodninskega zahtevka. Zaradi poenotene oblike boste z zeleno karto lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z morebitnimi soudeleženci v nesreči.

  4. Fotografirajte kraj dogodka

  Če je le mogoče oziroma s tem ne ogrožate sebe in drugih, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil. Slikajte iz več zornih kotov, ne pozabite na odpadle dele vozila. Fotografije so koristne predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.

  ThinkstockPhotos-527349531111.1467357898.jpg.n.960px.jpg

  5. Poskrbite za vaše poškodovano vozilo

  Preden na vozilu opravljate kakršnakoli popravila, se obrnite na zavarovalnico, ki bo običajno zahtevala predhodni ogled vozila in oceno škode.

  V primeru, da vozilo ni vozno ali ne veste, kako ravnati, pokličite asistenčni center, kjer bodo poskrbeli za organizacijo prevoza vozila in potnikov.

  Zavarovalnica bo glede na primer odločila, ali se bo vozilo popravljalo na najbližjem pooblaščenem servisu, ali bo prepeljano do drugega kraja, celo nazaj domov (če je pričakovani čas popravila daljši). Potnikom bo zagotovila prevoz domov ali nadomestno vozilo za nadaljevanje poti.

  Avtomobilska asistenca zagotavlja pomoč v Sloveniji in Evropi 24 ur na dan. Če jo potrebujete, pokličete število 080 2864 iz Slovenije ali 00 386 2222 2864 iz tujine in pomoč je na kraju v Sloveniji povprečno že v 35 minutah od prejetega klica. V Evropi pa je povprečni odzivni čas 45 minut.

  PRO
  Članki
  Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

  Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

  PRO
  Članki
  Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

  Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

  PRO
  Članki
  Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

  Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

  PRO
  Članki
  Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

  Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

  PRO
  Članki
  Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

  Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

  PRO
  Članki
  Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

  Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

  PRO
  Članki
  Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

  Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

  PRO
  Članki
  Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

  Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.