FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

5 zlatih pravil v primeru nesreče v tujini

Čas branja: 3 min
18.07.2016  22:40
V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in koga najprej poklicati?
5 zlatih pravil v primeru nesreče v tujini

Poletje je že tu, s tem pa se bliža tudi čas počitnic in z njimi potovanja in izleti. Če se boste na pot odpravili z avtom pa je dobro vedeti, kaj je treba storiti in kako ravnati v primeru raznih neprijetnosti.

Ena takih je prav gotovo prometna nesreča, dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem.

Pred odhodom v tujino se zato velja seznaniti s postopki v takšnih primerih.

Prenesite si brezplačni Voznikov VODNIK ob prometni nesreči:

Voznikov VODNIK ob prometni nesreči

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

1. Zavarujte kraj nesreče, da se ne zgodi še kaj

Če se vam zgodi prometna nesreča, takoj označite kraj nesreče z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik, v primeru prometne nesreče na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo.

V primeru, da je kdo od potnikov poškodovan ali pa vi sami, nujno pokličite reševalce oziroma pojdite čim prej k zdravniku ter navedite vse bolečine. V primeru, da pride do nezgode s poškodbami, ki zahtevajo medicinsko asistenco in prevoz v bolnišnico ali domov, vam lahko turistično zavarovanje ali zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco prihrani precej stroškov.

2. Po potrebi pokličite policijo

Če je nastala le manjša materialna škoda, potem prisotnost policije ni nujno potrebna. Zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočamo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled ter vam izdala potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino. Ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun, vendar naj vas to ne odvrne od klica.

ThinkstockPhotos-4535414931111.1467357784.jpg.n.960px.jpg

Policijo je smiselno poklicati, v primeru da:

 • je na vašem vozilu nastala večja materialna škoda,
 • je kdo od udeležencev poškodovan,
 • sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola, mamil ali drugih narkotikov,
 • se ne morete dogovoriti glede krivde,
 • če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči,
 • boste uveljavljali avtomobilski kasko.

 • V primeru suma, da ste prometno nesrečo povzročili vi, vas lahko tuji varnostni organi oziroma policija "zadržijo" v državi, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni oziroma postopek pri sodniku.

  3. Izpolnite obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči

  S soudeleženci v prometni nesreči si izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev. Podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja.

  Zavarovalnice po vsej Evropi izdajajo obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zaradi poenotene vsebine in oštevilčenih rubrik je uporaben za različne vrste prometnih nesreč tudi v primerih, ko sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav: posamezne rubrike si namreč lahko prevajata po svoji jezikovni različici.

  Katerih napak ne smete narediti pri izpolnjevanju obrazca?

  Če je na kraju dogodka ustavilo še kako drugo vozilo ali je bil prisoten kak očividec, potem ga prosite za njegove podatke.

  Od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove zelene karte ali zavarovalne police oziroma zeleno karto ali polico fotografirate zaradi kasnejšega lažjega morebitnega uveljavljenja odškodninskega zahtevka. Zaradi poenotene oblike boste z zeleno karto lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z morebitnimi soudeleženci v nesreči.

  4. Fotografirajte kraj dogodka

  Če je le mogoče oziroma s tem ne ogrožate sebe in drugih, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil. Slikajte iz več zornih kotov, ne pozabite na odpadle dele vozila. Fotografije so koristne predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.

  ThinkstockPhotos-527349531111.1467357898.jpg.n.960px.jpg

  5. Poskrbite za vaše poškodovano vozilo

  Preden na vozilu opravljate kakršnakoli popravila, se obrnite na zavarovalnico, ki bo običajno zahtevala predhodni ogled vozila in oceno škode.

  V primeru, da vozilo ni vozno ali ne veste, kako ravnati, pokličite asistenčni center, kjer bodo poskrbeli za organizacijo prevoza vozila in potnikov.

  Zavarovalnica bo glede na primer odločila, ali se bo vozilo popravljalo na najbližjem pooblaščenem servisu, ali bo prepeljano do drugega kraja, celo nazaj domov (če je pričakovani čas popravila daljši). Potnikom bo zagotovila prevoz domov ali nadomestno vozilo za nadaljevanje poti.

  Avtomobilska asistenca zagotavlja pomoč v Sloveniji in Evropi 24 ur na dan. Če jo potrebujete, pokličete število 080 2864 iz Slovenije ali 00 386 2222 2864 iz tujine in pomoč je na kraju v Sloveniji povprečno že v 35 minutah od prejetega klica. V Evropi pa je povprečni odzivni čas 45 minut.

  PRO
  Članki
  Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

  Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

  PRO
  Članki
  Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

  Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

  PRO
  Članki
  Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

  Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

  PRO
  Članki
  Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

  Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

  PRO
  Članki
  Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

  Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

  PRO
  Članki
  Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

  Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

  PRO
  Članki
  Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

  V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

  PRO
  Članki
  Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

  Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...