FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

7 namigov za brezhiben družinski road trip

Čas branja: 4 min
21.06.2016  09:42
Potovanje z avtomobilom spremljajo mnogi izzivi. Z upoštevanjem nekaj preprostih napotkov si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite
7 namigov za brezhiben družinski road trip
Most Vasco da Gama je v Lizboni na Portugalskem. Dolg je več kot 17 kilometrov. Od Ljubljane je oddaljen 2.600 kilometrov oziroma 26 ur vožnje.

Ni ga čez dober družinski road trip. Kaj je lažjega, kot sesti v avto, se odpeljati v znano ali neznano ter uživati ob lepotah prizorov med vožnjo in na cilju?

A tudi preprost izlet na morje se ob brezbrižnosti mimogrede spremeni v nočno moro, glavni družinski dopust pa lahko še pred ciljem pokvarijo drobne malenkosti. Poletna dopustniška popotovanja morajo potekati čim bolj udobno in tekoče, zato moramo za družinski road trip pripraviti sebe, druge potnike in avto.

Vsako leto se nešteto turistov iz vse Evrope z avtomobilom odpravi na dolgo pot do najbolj priljubljenih počitniških krajev. Lani se je po cestah v tujino odpravilo 42 odstotkov Evropejcev, od katerih jih je 65 odstotkov potovalo z avtomobilom ali drugim motornim vozilom.

Družinska potovanja spremljajo tudi marsikateri izzivi - skoraj tretjina okvar in tehničnih težav z vozilom (32 odstotkov) se zgodi na poti do ciljnega kraja počitnikovanja. Varnost v cestnem prometu je odločilnega pomena, zato je spodaj sedem nasvetov, kako si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite.

1. Dobro preglejte avto

Daljša pot zahteva natančnejšo pripravo, vse zaradi preventive in zmanjšanja nevarnosti, da bi šlo karkoli narobe. Pomembno opravilo je vsekakor preventivni pregled avtomobila. Če je avto redno vzdrževan, se tega lahko lotimo tudi sami. Pregledamo nekatere pomembne dele, kot so količina olja in zavorne tekočine, količina sredstva za pranje vetrobranskega stekla, preverimo delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter obrabljenost metlic brisalnikov.

2. Pazite na obremenitev vozila in pravilno zložite prtljago

Prevelika teža lahko slabo vpliva na vozne lastnosti vozila. Prtljage tudi ne nalagajte višje od višine zadnjih sedežev, saj tako precej zmanjšate vidno polje, hkrati pa povečate nevarnost, da ob sunkovitem zaviranju zadaj naloženi predmeti zletijo naprej. Kadar je prtljažni prostor polno naložen, ne nameščajte prtljage v vozilo med potnike, raje uporabite strešni prtljažnik ali prikolico.

avto-prtljaga.1466082310.jpg.n.960px.jpg
Pri zlaganju upoštevajte pravilo, da večji in težji kosi sodijo na dno, lažji na vrh. Prtljago v prtljažniku je treba tudi ustrezno pričvrstiti oziroma založiti.

Pri trku se naletna teža tovora namreč močno poveča, ta pa vselej prileti v kabinski prostor. Pri 50 kilometrih na uro pri čelnem trku se naletna teža predmeta poveča za 25-krat, zato je pomembno, da so predmeti pravilno zloženi, težji denimo čim niže in čim bliže hrbtišču zadnje klopi, saj se predmeti na polici ali roloju pri trku spremenijo v hladno orožje, nam in drugim potnikom priletijo v glavo, posledica pa so močne poškodbe ali celo smrt.

Poskrbite za dosegljivost nujnih pripomočkov. Hrano, pijačo, plenice, zdravila, igrače za svoje otroke in stvari, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, zato hranite na lahko dostopnem mestu.

3. Obvezno preglejte pnevmatike

Pnevmatikam namenimo posebno pozornost. Pregledamo, da niso poškodovane, tlak preverimo tudi v rezervni. Težka prtljaga ali prikolica, ki jo vlečete za sabo, za vozilo in za pnevmatike pomeni dodatno obremenitev. Če je vozilo polno obremenjeno s potniki in prtljago, mora biti tlak v pnevmatikah višji. Tudi poletna vročina zvišuje tlak v pnevmatikah. Tlak je treba preveriti še pred potovanjem, ko so pnevmatike "hladne", in ga prilagoditi teži natovorjenega vozila.

pregled-pnevmatik.1466080075.jpg.c.960px.jpg

Upoštevajte, da med potjo lahko pride tudi do predrtja pnevmatike. Poleg tlaka v rezervni pnevmatiki tako preverite še, ali imate orodje za zamenjavo kolesa, pri roki pa je dobro imeti tudi številko za pomoč na cesti. Če avto nima rezervne pnevmatike, morate imeti pribor za popravilo. Kako deluje, preverite, še preden se odpravite na pot.

Če z vozilom obstanete ob cesti, ne pozabite obleči varnostnega brezrokavnika, tudi če to v državi, kjer ste, po zakonu ni obvezno. Ne bo škodilo, če boste pri roki imeli baterijsko svetilko in dežni plašč.

4. Varno zapnite prikolico in namestite strešni kovček

Če boste z vozilom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa je treba preveriti samo prikolico, še zlasti njene zavore in pnevmatike. Pred potjo se prepričajte, da je vse varno nameščeno, enaka pozornost velja tudi, če boste na avto namestili strešni kovček.

5. Preverite delovanje klimatske naprave

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti, še preden se začne resna vročina. Sami lahko storimo bolj malo, smo pa lahko zato pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbimo za servis pri strokovnjaku. Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, ni pa vedno potrebno.

servis-klime.1466080558.jpg.c.960px.jpg

Pozorni bodite predvsem na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženemo in izklopimo. Glavni krivec za to je vlaga v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike, posledično pa se množijo bakterije. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravi serviser.

Visoke temperature imajo enak učinek kot raven alkohola v krvi 0,5 promila. Če na avtomobilskih oknih nimate senčnikov, je poletje pravi čas, da pomislite na nakup.

Pri uporabi klimatske naprave ne pretiravajte z jakostjo, niti v najbolj vročih dneh. Zračnike vedno usmerite stran od obraza in sklepov, najbolje v strop, da zrak kroži po avtomobilu. Klimatsko napravo izklopite nekaj minut pred koncem vožnje in pustite ventilacijo vklopljeno, tako preprečite pojav vlage v prezračevalnem sistemu.

6. Naredite načrt poti in vozite še posebej pazljivo

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem vam bodo pomagale ustrezne avtokarte in turistični zemljevidi, lahko pa si seveda pomagate tudi s spletom. V različnih državah veljajo različne hitrostne omejitve, ponekod pa tudi nenapisana pravila, ki jih je vsekakor dobro poznati. Pomagajo vam lahko tudi razne aplikacije za pametne telefone.

Način vožnje prilagodite razmeram na cesti (gneči, vročini, vidljivosti, možni daljši zavorni poti zaradi večje obteženosti vozila ...). Upoštevajte polno naloženo vozilo in navzočnost sopotnikov, ki lahko pomenijo več motenj med vožnjo. Na cesti bodite zato še posebej pozorni na promet okoli sebe in upoštevajte varnostno razdaljo. Na poti tudi upoštevajte svoj bioritem in odpotujte v času, ko je vaše telo vajeno biti budno in dejavno. Če je le mogoče, se na cesto odpravite še pred prometno konico ter se izognite prometnim zastojem in vročini.

avto-psi.1466080772.jpg.s.960px.jpg

Če imate ljubljenčke, nikoli ne smete dopustiti, da bi se v avtomobilu med vožnjo prosto gibali. Ob nenadnem manevru ali sunkovitem zaviranju se lahko živali poškodujejo; pa ne samo to, poškodujejo lahko tudi druge potnike v vozilu. Poskrbite, da bodo nameščeni v zračni košari oziroma kletki ali pa zavarovani s posebnim pasom.

7. Če se avto pokvari

Če se vam na potovanju pokvari avto na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje ste. Seveda lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da vas bodo lahko našli.

Če je vozilo ustavljeno ob cestišču, nikar ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik se navadno postavi sto metrov za vozilom. Če je okvarjeno vozilo za ovinkom, trikotnik postavite sto metrov pred začetkom ovinka. Če se okvara zgodi na avtocesti, morate trikotnik postaviti 150 metrov od vozila.

Znate pravilno ukrepati ob vsaki prometni nesreči?

Rešite test!

PRO
Članki
Članki Ne zamenjujte skladov v naložbenih ali pokojninskih zavarovanjih zaradi koronavirusa

Varčevanje za pokojnino ali naložbena življenjska zavarovanja sta dve izmed najbolj dolgoročnih naložb; časovni horizont 20 ali več...

PRO
Članki
Članki Električni skiro, trajnostna mobilnost in življenje po koronavirusu

Obsežen globalni boj z novim virusom bi moral dati nov zagon okoljevarstvenikom. Navsezadnje je sedanja izkušnja z delom od doma in...

PRO
Članki
Članki Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?

Pogledali smo, kako je z urejanjem zavarovanj v času epidemije koronavirusa.

PRO
Članki
Članki Birokracija ni več izgovor, zakaj v mikropodjetju nimate kolektivnega PDPZ

Do zdaj se je, kljub finančnim ugodnostim, le malo mikropodjetij odločalo za pristop h kolektivnem prostovoljnem dodatnem pokojninskem...

PRO
Članki
Članki Zakaj ste verjetno slabši voznik, kot mislite

Slovenski voznik, predvsem moški, največkrat precenjuje svoje vozne sposobnosti. To je pokazala nedavna Turneja mobilnosti. Medtem ko si...

PRO
Članki
Članki Na kaj pozabljajo espeji, pa ne bi smeli?

Štirje stebri varnosti, ki bi si jih moral postaviti vsak espe, so varnost v primeru morebitne bolezni ali bolniške odsotnosti,...

PRO
Članki
Članki Ugotovite, ali ste le izčrpani ali pa morda že izgorevate

V Sloveniji je petina zaposlenih delovno izčrpana, tretjina pa jih izgoreva. Pojasnjujemo razlike in ponujamo rešitve, s spletnim testom...

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...