FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRIGLAVpro

Vse bo v redu

Kako dobro ste pripravljeni na poplave

Čas branja: 2 min
12.05.2016  11:16
Več kot 40 odstotkov škode zaradi naravnih nesreč v Sloveniji povzročijo poplave; kako se zavarovati pred njimi?
Kako dobro ste pripravljeni na poplave

Muhasta narava je med prvomajskimi prazniki znova pokazala svojo moč, namesto kratkih rokavov smo si nadeli topla oblačila in poprijeli za dežnik. Napoved obilnih padavin je misli mnogih namesto k morju preusmerila proti bližnjim vodotokom, prej kot na piknik in žar pa se je vsak trinajsti Slovenec pripravil na poplave.

Vodotoki s seboj prinašajo rodovitno prst, zagotavljajo pitno vodo in dostopen transport, zato ne preseneča, da velik del človeštva živi tudi ob vodah, ki redno poplavljajo. Ob napovedi obilnega dežja pri nas tako proti bližnjemu vodotoku pogleduje več kot 150 tisoč ljudi, še več pa jih poplave ogrozijo najmanj enkrat v življenju.

Četrtina Slovencev namreč živi na območjih možnih katastrofalnih poplav, ki se lahko pojavijo na 25 do 100 let.

"Poplave so del naše stvarnosti. Zaradi lege Slovenije na stičišču sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja so tudi vremenski procesi burni, padavin je v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Sloveniji precej. Julijske Alpe so eden najbolj namočenih delov Evrope. To so idealne razmere za nastanek poplav, zato jih ne moremo šteti za neobičajne. Nasprotno, poplave v Sloveniji so povsem običajen pojav, res pa je, da je teh dogodkov v zadnjih letih vse več," pojasnjuje Janez Polajnar z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Bodite obveščeni o stanju voda!

Prenesite si brezplačno mobilno aplikacijo Triglav Vreme ter doživite in spremljate vreme na povsem drugačen način.

Na milijone litrov vode

Slovenija tako sodi med bolj namočene države na svetu, deset odstotkov površin v državi pa se uvršča med poplavna območja, kjer se zaradi naravnih dejavnikov občasno pojavljajo poplave. Na kvadratni meter našega ozemlja letno v povprečju namreč pade več kot 1.400 litrov padavin.

Če imate tako okoli svoje hiše tisoč kvadratnih metrov zemljišča, nanj pade kar 1,4 milijona litrov; toliko vode v enem letu porabi od šest do sedem štiričlanskih gospodinjstev.

Če so padavine razporejene enakomerno, težav večinoma ni. Toda ob značilnih vremenskih situacijah v zelo kratkem času pade izjemna količina padavin. Že zvišanje gladine najmanjšega potočka lahko zaradi hitrih odtokov s pobočij povzroči nemalo težav.

Škode za več milijard evrov

K sreči v obdobju splošne dostopnosti dobrin in predvsem velike natančnosti napovedi vremenskih ujm tragičnih posledic navadno ne pričakujemo, pričakujemo pa lahko izjemno škodo na premoženju. Neposredno škodo zaradi vremena v Sloveniji merimo v milijardah evrov.

Poplave so predvidljive

poplave-crna-vas-barje22-us.1413031004.jpg
Turizem na Barju? Ne, poplave v Črni vasi!

Največ neposredne škode v Sloveniji povzročijo hudourniške poplave, katerih vode v grape in ozke doline nosijo ogromne količine plavja, hkrati pa je njihov pojav tudi najtežje časovno predvideti. Še težje je napovedati pojav naravnih zajezitev, ki lahko ob predrtju ustvarijo rušilne poplavne valove.

Ste pripravljeni na poplave?

Poplavam ne morete ubežati, lahko pa bistveno ublažite njihove posledice. Preverite, kako ustrezno ukrepati pred, med in po poplavi!

Bodite obveščeni o stanju voda!

Prenesite si brezplačno mobilno aplikacijo Triglav Vreme ter doživite in spremljate vreme na povsem drugačen način.

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

PRO
Članki
Članki Zamolčanje podatkov pri sklenitvi zavarovanja vas lahko veliko stane

Ob sklepanju življenjskega zavarovanja se splača biti iskren.

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

PRO
Članki
Članki Podcenjenost in stres srednjega menedžmenta: kako ublažiti operativni stres?

Pomembno je razumeti psihološke pritiske, s katerimi se srečuje srednji menedžment, in poznati strategije za lajšanje bremen, ki jih...

PRO
Članki
Članki Kaj lahko v podjetju storite za upravljanje kibernetskih tveganj?

Popolne zaščite ni. A tveganja lahko obvladujete.