FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TRENDIpro

Revija za trendno življenje

Nežni odtenki modrine

Čas branja: 3 min
28.03.2019  22:00
Nina Štajner je notranja oblikovalka, ki živi med Slovenijo in Kitajsko, in čeprav se s kitajskim oblikovanjem šele seznanja, nam je zaupala, kaj jo najbolj pritegne v Sudžovu, kjer trenutno živi, ter kakšne so oblikovalske smernice v Evropi, kjer večinoma ustvarja.
Nežni odtenki modrine
Foto: Tilyen Mucik

Kateri so glavni elementi vsakega domovanja?

Zelo pomembno je, da imamo dovolj shranjevalnih površin, na katere v zanosu oblikovanja všečnih interierjev radi pozabimo. Te nam omogočajo, da vse »neestetske« stvari pospravimo in dopuščamo prostoru, da ostane zračen, čist in svež. Sama veliko poudarka namenjam svetilom, za katera je pomembno, da so funkcionalna in estetsko dovršena.

Kako futuristično so začrtane oblikovalske smernice? Kateri stil je trenutno v ospredju?

V zadnjih letih je mogoče opaziti stapljanje estetskih vplivov različnih obdobij. Sama obožujem zanimive kolaže futurizma in antike, saj prostor vpnejo v zgodovino, mu dajo osebni pridih in poudarijo njegovo unikatnost. Med stili je trenutno najopaznejša kombinacija minimalizma, modernizma in ščepca dramatične secesije.

Pred kratkim ste se preselili na Kitajsko. Kaj vas je tam najbolj oblikovalsko in arhitekturno navdihnilo?

Kitajska se je pravzaprav vrinila v moje življenje in me s svojo iskrenostjo sili, da jo sprejmem. Gotovo je zanimivo dejstvo, da je arhitektura njihovih tradicionalnih vil in vrtov zasnovana na »scenskih pogledih«, ki so lepi za oko in fotografski objektiv. V zahodnem svetu se tako oblikuje šele zdaj, v dobi Instagrama, ko je mogoče opaziti vse več lokalov in kotičkov, namenjenim scenskim fotografijam. Veliko je stika med sodobno in tradicionalno arhitekturo, ob starodavnih templjih stojijo velikanske stolpnice, ki se ne ujemajo s tradicionalno podobo. Arhitektura se gradi hitro, učinkovito in s spektakularnimi vizualnimi učinki!

Kakšen občutek za estetiko imajo Kitajci?

Na Kitajskem se po eni strani oklepajo svoje zgodovine, sloga in estetike, po drugi pa z odprtimi rokami sprejemajo evropsko oblikovanje. Zdi se, da na trenutke slepo sledijo zahodnjaškim smernicam oblikovanja in kar malce brez spoštovanja posnemajo oblikovalske kose pohištva ter jih uporabljajo v vseh možnih oblikah brez pravega poznavanja koncepta in vsebine. Jim pa zavidam možnosti izvedbe, saj v to vlagajo precejšnje vsote.

Katerih pet kosov bi postavili v svojo dnevno sobo?

Veliko, globoko in mehko sedežno garnituro v teksturi modrega žameta, elegantno talno svetilko za branje, galerijsko steno, medeninast servirni voziček s kristalnimi kozarci in kolekcijo redkih ginov ter dramatične zatemnitvene zavese.

V sodelovanju s podjetjem Jub ste izbrali barvo tega leta. Kakšno zgodbo prinaša izbrani odtenek?

Počaščena sem, da je izbor barve leta tokrat pripadel meni, in naj povem, da me je najbolj navdušil odtenek Freedom 125, in sicer z globoko barvno noto in nepričakovanim sivkastim podtonom, ki poudari dramatičnost odtenka. Spominja na modrino razburkanega oceana, nevihtno nebo ali košaro svežih borovnic. Bogat sivkasto moder ton pooseblja svobodo, neskončnost in svežino. Vabi me k razmisleku o trajnostnem življenjskem slogu in prihodnosti našega planeta. Modrina name deluje sproščajoče in je neskončen vir navdiha za ustvarjanje ambientov.

PRO
Članki
Članki (revija Trendi) Intuicija v poslovnih odločitvah vam lahko spremeni življenje

V to sta prepričana avtorja knjige Intuition and Succes Ivan Erenda in Aleksej Metelko, ki sta za Trende spregovorila o pomembnih...

PRO
Članki
Članki Moderni poslovnež, ki ljubi športno opravo

Poslovite se od zaspanih juter, sivih dnevov na poti s sestanka na sestanek ter dolgočasnih večerov – čas je za spremembe, pravijo pri...

PRO
Članki
Članki Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, pri kateri gre za francoski izraz pétillant naturel...