FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Telekompro

Prihodnost nas navdušuje.

Pametni senzorji prinašajo vse boljšo varnost poslovnih prostorov

Čas branja: 2 min
25.10.2019  04:14
Vse bolj tehnološko izpopolnjeni senzorji v pametnih poslovnih prostorih delujejo kot varnostna tipala za nevarnosti vlomov, požarov, poplav ali drugih nevšečnosti.
Pametni senzorji prinašajo vse boljšo varnost poslovnih prostorov

Od sredine osemdesetih so nove generacije izdelkov in tehnologij vse bolj preoblikovale koncept poslovnih prostorov. V devetdesetih letih se je koncept pametnih poslovnih prostorov osredotočal predvsem na krmiljenje in avtomatiziranje razsvetljave in ​​varnostnih sistemov, namen česar je bil optimiziranje nadzora in udobja za uporabnike poslovnih prostorov.

Interneta stvari ni brez sodobnih pametnih senzorjev

Zdaj, dve desetletji pozneje, pa nova paradigma pametnih poslovnih prostorov vključuje veliko bolj futuristično perspektivo, temelječo na delovanju tehnoloških sistemov, ki zbirajo podatke, sprejemajo odločitve in s stalnimi povratnimi informacijami nenehno optimizirajo delovanje. Podatki, ki jih generirajo sodobni pametni senzorji, so glavni element delovanja pametnih poslovnih prostorov na novi platformi interneta stvari (Iot), ki s pomočjo velikih količin podatkov (big data) uporabnikom omogoča nenehno optimiziranje uporabe sodobnih poslovnih prostorov.

Pametne tehnologije so tako postale temelj trajnostne uporabe poslovnih prostorov, ki uporabnikom hkrati omogoča boljše počutje in ponuja tehnološko dovršeno okolje za nenehno zbiranje povratnih podatkov in delovanje avtonomnih sistemov. A kaj vse to pomeni v praksi delovanja pisarniških prostorov, lokalov, delavnic ali drugih prostorov za opravljanje tržnih storitev? Kako daleč smo pri tem v Sloveniji?

Pri nas v ospredju platforma NEO Telekoma Slovenije

V ospredju razvoja novih tehnologij pri nas je Telekom Slovenije, kjer podjetjem ponujajo platformo NEO za pametno življenje, ki omogoča varne, učinkovite in varčne rešitve za vsakodnevno poslovanje s poudarkom na centraliziranem upravljanju tehničnih in energetskih virov. Z uporabo senzorjev in kamer, ki pomagajo nadzorovati poslovne prostore, uporabnikom zagotavljajo varnost, senzorji namreč zaznavajo gibanje oseb, dima ali ogljikovega monoksida, izliva vode, omogočajo pa tudi nadzor nad morebiti nezaprtimi vrati ali okni.

Tako lahko recimo lastnik gostinskega lokala namesti senzorje na vrata in okna ter senzorje za izliv vode ali pa z nameščeno kamero prek aplikacije NEO spremlja prostor med svojo odsotnostjo. Podobno lahko lastnik delavnice namesti kamero, senzorje za dim in senzor gibanja.

Senzorji »Plug and play«

Na srečo, predvsem lastnikov poslovnih prostorov, gre za senzorje »plug and play«, ki jih lahko namestimo povsem preprosto brez vrtanja sten in ki za delovanje ne potrebujejo več tradicionalnega kabla. Koncept pametnega poslovnega prostora Telekoma Slovenije se upravlja prek mobilne aplikacije NEO, ki omogoča nadzor delovanja posamičnih luči, električnih vtičnic ali pisarniških naprav, kot je printer.

Nova doba storilnosti

Poleg praktičnosti uporabe, zagotavljanja varnosti in nižjih stroškov pa je koncept pametnih poslovnih prostorov pomemben za lastnike podjetij tudi z vidika delovne produktivnosti. Boljše delovne razmere namreč povečajo motivacijo in tudi storilnost zaposlenih, kar neposredno vpliva na večjo delovno učinkovitost in posredno tudi na prihodke podjetij. Poleg tega podatki, zbrani s pametnimi senzorji, omogočajo optimizacijo operativnih stroškov in izboljšajo logistično uporabo poslovnih prostorov, kot je uporaba konferenčnih sob.

PRO
Članki
Članki Kaj potrebujete za učinkovito delo od doma?

Mnogi se sprašujejo, kako v teh razmerah, ko delamo od doma, biti delovno čim bolj učinkoviti in kako ostati povezani, ko se ne moremo...

PRO
Članki
Članki Razdelite svojim zaposlenim neporabljene mobilne podatke

Datasharing ali deljenje mobilnih podatkov med sodelavci, prijatelji ali družinskimi člani je nov trend v svetu mobilne telefonije. V...

PRO
Članki
Članki Kaj v praksi zmore pametna pisarna?

Pametni pisarniški sistemi uporabljajo avtomatizirane in varčne sisteme ter napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran...

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.

PRO
Članki
Članki Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?

Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha - pa vendar vam ena poslovna odločitev odpre vrata več kot 800 letaliških salonov po...

PRO
Članki
Članki Trgovci na terenu z blagajno v žepu

Razvoj sodobnih poslovnih rešitev precej olajša izdajo računov v poslovnih prostorih ali na terenu.

PRO
Članki
Članki Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?

Nezaščiteno brezžično omrežje ni primerno za izvajanje finančnih ali poslovnih transakcij. Kako torej poskrbeti za čim večjo...

PRO
Članki
Članki Koliko vaš posel stane uporaba gmaila?

Vsekakor občutno več od stroška lastne domene, saj je ta lahko celo brezplačna.