FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Telekompro

Prihodnost nas navdušuje.

Kaj v praksi zmore pametna pisarna?

Čas branja: 2 min
22.05.2019  11:28  Dopolnjeno: 22.05.2019 11:29
Pametni pisarniški sistemi uporabljajo avtomatizirane in varčne sisteme ter napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran nadzor in brezžični prenos podatkov za spremljanje in analizo podatkov.
Kaj v praksi zmore pametna pisarna?
Foto: Shutterstock

Koncept pametne pisarne prinaša integracijo več tehnologij, ki omogočajo centraliziran nadzor in učinkovito upravljanje virov podjetja, od kadrovskih in tehničnih do energetskih. Tradicionalni pisarniški prostori imajo praviloma ročno upravljane sisteme za razsvetljavo, varnost in nadzor dostopa. S spreminjajočimi se delovnimi okolji 21. stoletja pa je vse bolj potrebna tudi prilagodljiva pisarniška infrastruktura.

Uporabnost na prvem mestu

Predstavljajte si situacijo, v kateri ste na sestanku pri poslovnem partnerju, na katerem bi potrebovali podrobnosti, shranjene na računalniku v svoji pisarni. Kako lahko dostopate do teh podatkov? Potrebovali bi storitev v oblaku, ki bi vam omogočila takojšen in varen dostop iz različnih naprav - tako na namiznih kot mobilnih - do vseh datotek na vašem računalniku. Tudi če ne bi imeli internetne povezave.

Kako učinkovita je lahko pisarna v oblaku?

Za storitev v oblaku se je modro odločiti tudi, če imate starejše strežnike in visoke stroške z njihovim vzdrževanjem, ali pa v primeru težav s kompatibilnostjo raznovrstnih novejših programov. Vse več podjetij potrebuje enovit paket orodij z ustrezno IT-podporo dinamičnih poslovnih procesov.

Smart Office Market Report kot vodilne proizvajalce pametnih pisarn našteva podjetja: Koninklijke Philips NV, Honeywell International Inc., ABB doo, Schneider Electric SE, Siemens AG, Johnson Controls International PLC, Cisco Systems, Crestron Electronics Inc, Lutron Electronics Co Inc.

Kakšna pa je ponudba pametnih pisarn v Sloveniji?

Odgovor Telekoma Slovenije na takšne potrebe podjetnikov je paket NEO Poslovni, kjer je združena tehnologija pametne pisarne. Paket vključuje pisarno v oblaku - Office 365 za hitro in učinkovito opravljanje delovnih nalog, kot so delo na daljavo, skupno delo in dostop do dokumentov ter varnost podatkov kjerkoli in kadarkoli.

Brezplačno dobite v paketu tudi postavitev spletne strani vašega podjetja na ključ, registracijo potrebne spletne domene, spletno blagajno za izdajanje računov na katerekoli napravi. NEO vključuje tudi TV, ki vamp omogoča glasovno upravljanje in iskanje po različnih dejavnostih, lahko je povezan tudi z računalnikom za npr. predstavitev prezentacij na večjem zaslonu.

Poleg tega sodobna digitalna tehnologija prek mobilne aplikacije NEO omogoča na daljavo vklop in izklop vtičnic električne napeljave, ugasnete pa lahko tudi vse morebiti prižgane luči v pisarni ali delovnih prostorih. Tako lahko na daljavo izključite kavni avtomat, printer, ugasnite luči v pisarni od kjerkoli in ste brez skrbi. Pri tem pa še prihranite pri električni energiji.

S pomočjo nameščenih senzorjev in kamer imate možnost nadzorovati poslovne prostore tudi v primeru vaše odsotnosti. Tako je poskrbljeno tudi za varnost, saj vas senzor obvesti na morebitno gibanje v prostorih in zunaj njih, na dim v prostorih ali pa če je na primer kateri izmed zaposlenih pozabil zapreti okna ali vrata oziroma je v čajni kuhinji pozabil zapreti vodo in je prišlo do izliva. Prav zaradi tega se lahko takoj ukrepa, da se prepreči katastrofa.

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.

PRO
Članki
Članki Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?

Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha - pa vendar vam ena poslovna odločitev odpre vrata več kot 800 letaliških salonov po...

PRO
Članki
Članki Trgovci na terenu z blagajno v žepu

Razvoj sodobnih poslovnih rešitev precej olajša izdajo računov v poslovnih prostorih ali na terenu.

PRO
Članki
Članki Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?

Nezaščiteno brezžično omrežje ni primerno za izvajanje finančnih ali poslovnih transakcij. Kako torej poskrbeti za čim večjo...

PRO
Članki
Članki Koliko vaš posel stane uporaba gmaila?

Vsekakor občutno več od stroška lastne domene, saj je ta lahko celo brezplačna.

PRO
Članki
Članki Kaj je VoLTE in zakaj ga boste želeli uporabljati?

Vas motijo prazna baterija na pametnem telefonu, dolgotrajno vzpostavljanje in slabša kakovost klica? VoLTE to spreminja.

PRO
Članki
Članki Podjetniki, kako lahko z malenkostmi privarčujete čas in denar?

Pri poslovanju podjetniki spremljate porabo časa in denarja, kjer vsaka malenkost šteje. Preverite, kako lahko privarčujete z...