FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Telekompro

Prihodnost nas navdušuje.

Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Čas branja: 2 min
23.04.2019  00:00
Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.
Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih
Foto: g-stockstudio

Leta 2017 je bil svetovni trg pametnih pisarn ocenjen na 32,62 milijarde dolarjev, do leta 2023 pa naj bi dosegel vrednost 61,4 milijarde dolarjev. Gre za napoved analitičnega podjetja Market Study Report, ki je v nedavni poglobljeni analizi globalnega trga pametnih pisarn predstavilo potencial novega tržnega segmenta, ki vključuje ocene dobičkonosnosti in predvidenih obsegov proizvodnje na ključnih regionalnih trgih do leta 2026.

Boj tehnoloških velikanov za nov segment trga

Poročilo ocenjuje, da naj bi naložbe v ta novi tržni segment v obdobju med letoma 2018 in 2023 prinašale več kot desetodstotne letne (CAGR) donosnosti. Za zdaj je na regionalni ravni Evropa še vedno največje območje nakupov novih tehnologij pametnih pisarn, a kmalu naj bi jo prehitela Kitajska, ki raste z najvišjo stopnjo letne rasti, višje od 23 odstotkov. Smart Office Market Report kot vodilne proizvajalce pametnih pisarn našteva podjetja: Koninklijke Philips NV, Honeywell International Inc., ABB doo, Schneider Electric SE, Siemens AG, Johnson Controls International PLC, Cisco Systems, Crestron Electronics Inc, Lutron Electronics Co Inc.

Centraliziran nadzor in učinkovito upravljanje virov

Pametna pisarna sicer pomeni integracijo več tehnologij, ki omogočajo centraliziran nadzor in učinkovito upravljanje tako kadrovskih kot energetskih virov. Tradicionalni pisarniški prostori imajo ročno upravljane sisteme za razsvetljavo, varnost in nadzor dostopa. S spreminjajočimi se delovnimi okolji je vse bolj potrebna tudi prilagodljiva pisarniška infrastruktura.

Pametni pisarniški sistemi tako uporabljajo senzorje, avtomatizirane in varčne sisteme in napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran nadzor in brezžični prenos podatkov za spremljanje in analizo podatkov. Takšen sistem izboljšuje učinkovitost pisarn kot prostorov in omogoča višjo delovno učinkovitost zaposlenih. Avtomatizirani sistemi razsvetljave in napredni sistemi HVAC za uravnavanje prostorskih pogojev pomagajo podjetjem pri boljšem upravljanju energije.

Pametne tehnologije v pisarnah narekuje trend globalizacije poslovanja

Napredni komunikacijski sistemi v pametnih pisarnah omogočajo brezhibno komunikacijo s funkcijami video-avdio konference ne glede na geografsko oddaljenost sodelujočih. Nove poslovne priložnosti v državah v razvoju namreč spodbujajo izpopolnjevanje novih komunikacijskih infrastruktur, kar kaže tudi rast povpraševanja po tehnoloških možnostih pametnih pisarn.

Visoka stopnja zaupanja v pametne pisarne tako temelji na prepoznavanju koristi uporabe novih tehnologij za podjetja. Medtem ko vodstva podjetij vidijo predvsem možnost boljše operativne učinkovitosti, pa večina zaposlenih v novih tehnologijah pametnih pisarn vidi možnost lažjega izvajanja delovnih nalog.

Kako pametna pa lahko postane vaša pisarna še danes?

Telekom Slovenije ponuja koncept pametne pisarne znotraj platforme za pametno življenje NEO. Napredna orodja za učinkovito pisarno vam pomagajo pri doseganju odličnih poslovnih rezultatov z uporabo programskega paketa Office 365, s postavitvijo spletne strani na ključ, z registracijo spletne domene in s spletno blagajno.

Platforma NEO povečuje tudi varčnost pisarne z uporabo pametnih vtičnic in pametnih žarnic, ki vam omogočajo upravljanje kjerkoli in kadarkoli. Prav tako lahko z uporabo zunanjih in notranjih kamer ter različnih senzorjev poskrbite za varnost pisarniških prostorov.

PRO
Članki
Članki Kaj potrebujete za učinkovito delo od doma?

Mnogi se sprašujejo, kako v teh razmerah, ko delamo od doma, biti delovno čim bolj učinkoviti in kako ostati povezani, ko se ne moremo...

PRO
Članki
Članki Razdelite svojim zaposlenim neporabljene mobilne podatke

Datasharing ali deljenje mobilnih podatkov med sodelavci, prijatelji ali družinskimi člani je nov trend v svetu mobilne telefonije. V...

PRO
Članki
Članki Pametni senzorji prinašajo vse boljšo varnost poslovnih prostorov

Vse bolj tehnološko izpopolnjeni senzorji v pametnih poslovnih prostorih delujejo kot varnostna tipala za nevarnosti vlomov, požarov,...

PRO
Članki
Članki Kaj v praksi zmore pametna pisarna?

Pametni pisarniški sistemi uporabljajo avtomatizirane in varčne sisteme ter napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran...

PRO
Članki
Članki Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?

Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha - pa vendar vam ena poslovna odločitev odpre vrata več kot 800 letaliških salonov po...

PRO
Članki
Članki Trgovci na terenu z blagajno v žepu

Razvoj sodobnih poslovnih rešitev precej olajša izdajo računov v poslovnih prostorih ali na terenu.

PRO
Članki
Članki Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?

Nezaščiteno brezžično omrežje ni primerno za izvajanje finančnih ali poslovnih transakcij. Kako torej poskrbeti za čim večjo...

PRO
Članki
Članki Koliko vaš posel stane uporaba gmaila?

Vsekakor občutno več od stroška lastne domene, saj je ta lahko celo brezplačna.