FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Telekompro

Prihodnost nas navdušuje.

Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?

Čas branja: 2 min
26.11.2018  07:00
Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha - pa vendar vam ena poslovna odločitev odpre vrata več kot 800 letaliških salonov po svetu
Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?
Foto: jacoblund

Vodenje podjetja zahteva sposobnost sprejemanja ustreznih odločitev. Zgolj ena napačna izbira lahko močno vpliva na poslovanje podjetja ali celo ogrozi njegovo prihodnost. Za lastnike podjetij je tako ključnega pomena razumeti pomen vsake sprejete odločitve in nenehno izboljševanje sposobnosti sprejemanja odločitev.

V procesu odločanja je prvi korak izbor ustreznih informacij, pri čemer je pomembno dobro pretehtati zbrane informacije in preveriti, ali so pravilne. Prav tako je treba pretehtati alternativne odločitve ter na podlagi analiz ustvariti obvladljiv seznam najustreznejših rešitev in proučiti še možne posledice.

Čeprav so temeljna načela sprejemanja odločitev podobna, pa obstaja več deset različnih tehnik in orodij, ki jih je mogoče uporabiti za sprejemanje boljših odločitev.

Tehnike in orodja, ki jih uporabljamo pri odločanju

Priljubljena pomoč pri sprejemanju odločitev so grafi, modeli in grafikoni. Pri tem bomo zgolj navedli nekaj najpogosteje uporabljenih sicer dokaj osnovnih orodij.

Za oceno vseh možnosti se pogosto uporablja matrika odločitev. Ustvariti je treba tabelo z vsemi možnostmi v prvem stolpcu in vsemi dejavniki, ki vplivajo na primernost odločitev. Ko ocenite vse možnosti, hkrati pretehtate, kateri dejavniki so pomembnejši.

S tako imenovanim T-grafikonom tehtamo pluse in minuse oziroma pozitivne in negativne učinke posameznih možnih odločitev. Z analizo SWOT, ki je najverjetneje tudi najbolj poznana, proučimo prednosti, slabosti, priložnosti in grožnje. Opravimo tudi analizo stroškov oziroma finančnih posledic vsake možne odločitve, kar nam razkrije smiselnost odločitve s finančnega vidika.

Napake pri sprejemanju odločitev

Med postopkom odločanja lahko naredimo tudi več napak. Morda še najpogostejša je, da vodstvo podjetja odločitve sprejme prehitro ali pa s končno odločitvijo predolgo odlaša. Strokovnjaki opozarjajo, da izogibanje odločitvam lahko škoduje ugledu podjetja oziroma vodstva v poslovnem svetu. Odgovorni pa izgubijo ugled tudi med zaposlenimi, ki to lahko zaznajo kot pomanjkanje skrbi za njihovo dobro počutje v podjetju oziroma njihovo prihodnost, kar lahko povzroči zelo slabo ozračje v podjetju in izgubo spoštovanja vodstva med zaposlenimi.

Pomen intuicije

Pogosta napaka je tudi, še poudarjajo strokovnjaki, da odločevalec oziroma vodstvo podjetja ne zaupa svoji intuiciji oziroma občutkom. Pri tem lahko precenjuje ali pa podcenjuje informacije in mnenja drugih. Kot pravijo strokovnjaki, nas družba uči, naj prezremo čustva in odločitve sprejemamo le na podlagi dejstev, a z upoštevanjem svojih občutkov pri odločanju boste na dolgi rok ugotovili, da ste tako oblikovali veliko boljše odločitve.

In če je bila vaša odločitev napačna?

Pri sprejemanju odločitev se je treba zavedati, da nobena ni popolna. Vedno se lahko najde boljša. Bodite realni in nenehno izboljšujte svoje odločitve in tudi njihove izboljšave. Ne zaspite ob dobri odločitvi, vedno morate biti pozorni na dogajanje na trgu in pripravljeni na vedno nove prilagoditve. Ko izgubite to željo po tekmovalnosti, boste praviloma začeli sprejemati slabe odločitve.

Predvsem pa se ne bojte napak. Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha. Učite se iz svojih napak in jih znova ovrednotite. Analizirajte, kaj ste naredili prav in kaj narobe. To vam bo dalo nov zagon pri naslednjih ključnih odločitvah.

Ena odločitev, ki vam olajša vse nadaljnje (in omogoči vstop v več kot 800 letaliških salonov po svetu)

Naročniki paketa Platinum Telekoma Slovenije poleg brezhibne komunikacije in vsako leto novega mobilnika dobite lastnega osebnega svetovalca in prejmete kartico Diners Club Exclusive, ki vam omogoča vstop v več kot 800 letaliških salonov po svetu.


PRO
Članki
Članki Kaj potrebujete za učinkovito delo od doma?

Mnogi se sprašujejo, kako v teh razmerah, ko delamo od doma, biti delovno čim bolj učinkoviti in kako ostati povezani, ko se ne moremo...

PRO
Članki
Članki Razdelite svojim zaposlenim neporabljene mobilne podatke

Datasharing ali deljenje mobilnih podatkov med sodelavci, prijatelji ali družinskimi člani je nov trend v svetu mobilne telefonije. V...

PRO
Članki
Članki Pametni senzorji prinašajo vse boljšo varnost poslovnih prostorov

Vse bolj tehnološko izpopolnjeni senzorji v pametnih poslovnih prostorih delujejo kot varnostna tipala za nevarnosti vlomov, požarov,...

PRO
Članki
Članki Kaj v praksi zmore pametna pisarna?

Pametni pisarniški sistemi uporabljajo avtomatizirane in varčne sisteme ter napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran...

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.

PRO
Članki
Članki Trgovci na terenu z blagajno v žepu

Razvoj sodobnih poslovnih rešitev precej olajša izdajo računov v poslovnih prostorih ali na terenu.

PRO
Članki
Članki Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?

Nezaščiteno brezžično omrežje ni primerno za izvajanje finančnih ali poslovnih transakcij. Kako torej poskrbeti za čim večjo...

PRO
Članki
Članki Koliko vaš posel stane uporaba gmaila?

Vsekakor občutno več od stroška lastne domene, saj je ta lahko celo brezplačna.