FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Telekompro

Prihodnost nas navdušuje.

Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?

Čas branja: 2 min
29.05.2018  12:52
Nezaščiteno brezžično omrežje ni primerno za izvajanje finančnih ali poslovnih transakcij. Kako torej poskrbeti za čim večjo varnost podatkov?
Kakšno tveganje za varnost podatkov predstavlja odprti Wi-Fi?
Foto: Sitthiphong

Pogosto opažate, da vaša brezžična povezava dela včasih hitreje, včasih počasneje? Če ni zaščitena z geslom, se lahko vsakdo v vaši bližini oziroma bližini vašega usmerjevalnika (ruterja) priključi nanjo. Če se na tako povezavo priključi več uporabnikov, je to tudi vzrok za počasnejše delovanje. Prvo pravilo spletne varnosti je torej uporaba gesla. Takšnega, ki ima vsaj desetmestno kombinacijo velikih in malih črk ter številk.

Če povezava ni šifrirana, lahko spletni kriminalci spremljajo informacije, ki se prenašajo med vašim računalnikom ali telefonom in brezžično dostopno točko. Zato je zelo priporočljivo, da v javnih omrežjih ne opravljajte dejavnosti, kot so nakupovanje, bančništvo ali pošiljanja zaupne poslovne dokumentacije.

Zavarujte dostop do svojih poslovnih skrivnosti

Prek "odprtih vrat" nezavarovane brezžične povezave nepridiprav zlahka vdre v vaš računalnik, z vpogledom v vaše finančne transakcije pa se dokoplje do vašega bančnega računa ali pa poslovnih skrivnosti podjetja.

Podjetje z nezavarovanim brezžičnim omrežjem je ranljivo za nepooblaščene vdore, saj posredno omogoča dostop do svoje podatkovne infrastrukture. Zaradi vse več spletih napadov so podjetja prisiljena poskrbeti za spletno zaščito.

Priporočljivo je tudi, da ob namestitvi novega brezžičnega omrežja v poslovnih ali zasebnih prostorih zamenjate privzeto geslo usmerjevalnika z novim geslom. Nepridipravi, ki imajo dostop do vašega usmerjevalnika, lahko spremenijo nastavitve in spremljajo vašo spletno dejavnost.

Kako ublažiti tveganje?

Tveganja uporabe brezžičnega omrežja se lahko ublažijo na več načinov. Osnovno, že omenjeno pravilo je, da na usmerjevalniku namestite varnostno geslo, ki pa seveda ne sme biti preveč enostavno.

Ena od možnosti je tudi namestitev programa za filtriranje internetnega prometa, ki blokira izmenjavo datotek ali promet na pornografskih ali drugih sumljivih spletnih mestih.

Ločeno omrežje za goste

Nekateri modemi z naprednimi operacijskimi sistemi lahko sami določijo, katera povezana naprava ima prednost na določenem frekvenčnem območju, ustvarite lahko tudi ločeno omrežje za goste. Operacijski sistem spremlja podrobno razdelan grafični uporabniški vmesnik, s katerim lahko pregledujete informacije o povezanih napravah in vidite, katere povezave so aktivne, spremljate statistiko in nastavljate različne podrobnosti.

VPN kodirani podatki so neuporabni za nepooblaščene osebe

K varnosti precej pripomore tudi vzpostavitev varnega navideznega zasebnega omrežja oziroma VPN, prek katerega lahko dostopate do vseh naprav znotraj svojega omrežja. Povezave prek VPN ohranjajo visoko stopnjo zasebnosti in varnosti ob pomoči določenih protokolov in varnostnih postopkov. Tehnologija VPN deluje tako, da omogoča varno povezovanje različnih omrežij ali računalnikov z uporabo kodiranih tunelov. To pomeni, da so vaši podatki kodirani in zato neuporabni za vse nepooblaščene osebe v primeru morebitnih vdorov v javno WiFi-omrežje.

Telekom Slovenije z modemom FRITZ! Box ponuja v svojih poslovnih paketih celostno rešitev opisane problematike spletne varnosti.

PRO
Članki
Članki Kaj potrebujete za učinkovito delo od doma?

Mnogi se sprašujejo, kako v teh razmerah, ko delamo od doma, biti delovno čim bolj učinkoviti in kako ostati povezani, ko se ne moremo...

PRO
Članki
Članki Razdelite svojim zaposlenim neporabljene mobilne podatke

Datasharing ali deljenje mobilnih podatkov med sodelavci, prijatelji ali družinskimi člani je nov trend v svetu mobilne telefonije. V...

PRO
Članki
Članki Pametni senzorji prinašajo vse boljšo varnost poslovnih prostorov

Vse bolj tehnološko izpopolnjeni senzorji v pametnih poslovnih prostorih delujejo kot varnostna tipala za nevarnosti vlomov, požarov,...

PRO
Članki
Članki Kaj v praksi zmore pametna pisarna?

Pametni pisarniški sistemi uporabljajo avtomatizirane in varčne sisteme ter napredna komunikacijska omrežja, ki omogočajo centraliziran...

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.

PRO
Članki
Članki Kako sprejemati boljše poslovne odločitve?

Tudi dobre odločitve ne zagotavljajo vedno uspeha - pa vendar vam ena poslovna odločitev odpre vrata več kot 800 letaliških salonov po...

PRO
Članki
Članki Trgovci na terenu z blagajno v žepu

Razvoj sodobnih poslovnih rešitev precej olajša izdajo računov v poslovnih prostorih ali na terenu.

PRO
Članki
Članki Koliko vaš posel stane uporaba gmaila?

Vsekakor občutno več od stroška lastne domene, saj je ta lahko celo brezplačna.