FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TBS Team 24pro

Approved to assist

Kako tehnologija starejšim omogoča varnost in pomoč na daljavo

Čas branja: 3 min
14.03.2018  14:17
Tehnološki pripomočki vse bolj pomagajo starejšim večji del tretjega življenjskega obdobja preživeti v varnem udobju lastnega doma.
Kako tehnologija starejšim omogoča varnost in pomoč na daljavo
Foto: Shutterstock

Zahteve hitrega življenja sodobne družbe starejše oddaljujejo od najbližjih, ki jim ne morejo biti nenehno na voljo. Rešitve se poskušajo poiskati v servisih pomoči na domu, nastanitvah starejših v oskrbovanih stanovanjih, z razvojem tehnologije pa se vse bolj uveljavlja oskrba na daljavo. Sodobna tehnologija tako postaja pomoč za bolj kakovostno življenje starejših, tudi mnogih, ki si želijo živeti v znanem domačem okolju.

Nujne prilagoditve bivalnih prostorov

Pred uporabo tehnoloških pripomočkov sicer ni odveč opraviti nekaj stvarnih prilagoditev. Prva takšna je prilagoditev bivalnega okolja starejših, predvsem ko se poslabšajo gibalne sposobnosti. Padci in druge nezgode lahko namreč v trenutku prekinejo umirjeno upokojensko življenje, poškodb pa ni tako lahko zdraviti kot v mladih letih.

Zato preverite, kje so arhitekturne ovire, denimo visoki pragovi, in poskrbite za dobro razsvetljavo. V hodniku odstranite morebitno odvečno pohištvo, visoke police naravnajte na doseg rok, namestite stol in dolgo žlico za lažje obuvanje čevljev. Sčasoma odstranite tudi drseče predpražnike in preproge v hodniku in sobah. V kopalnici namestite držala, morda odstranite visoko kad in jo nadomestite s prho. V kuhinji krilna vratca omar nadomestite z drsnimi, saj se ljudje s slabšim vidom pri spregledanih odprtih vratcih lahko tudi resneje poškodujejo.

Raziskave so razkrile, da so primerne prilagoditve bivalnih prostorov preprečile izgubo samostojnosti bivanja 21 odstotkom anketiranih, delno samostojnost so izboljšale v 50 odstotkih in kar v 77 odstotkih zadržale zgodnjo selitev v dom za starejše.

Tehnologije za avtonomnost starejših

Z dodatno pomočjo informacijske komunikacijske tehnologije pa se možnosti starejših za dalj časa trajajoče samostojno življenje še dodatno povečajo. Sistemi pomoči na daljavo se prek enostavnih in prilagodljivih uporabniških vmesnikov osredotočajo na povečevanje dostopnosti raznih storitev s področij varnosti, sodelovanja z družbenim okoljem in zdravstvenega varstva.

Mnogo starejših pa naleti na ovire, ki jim onemogočajo, da bi v polni meri izkoriščali tehnološke rešitve. Nekatere ovire so fizične, kar pomeni, da morajo razvijalci tehnoloških pripomočkov upoštevati te omejitve. Okoli 21odstotkov ljudi, starejših od 50 let, že ima resnejše težave s sluhom, vidom ali gibljivostjo, kar jim otežuje uporabo standardnih tehničnih pripomočkov.

Številni izdelki sodobne digitalne tehnologije so že dobro uveljavljeni in služijo številnim potrebam starejših pri bivanju v svojih stanovanjih pa tudi zunaj njih. Hitro pomoč zagotavljajo naprave, ki omogočajo takojšnjo lokacijo uporabnika v primeru klica na pomoč. Navigacijski sistem pa omogoča tudi proženje alarmov, kadar dementne osebe zapustijo predvideno območje gibanja. Nekatere priprave vključujejo tudi dodatne funkcije, kot so opomniki za jemanje zdravil. Večina starejših trpi zaradi različnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, diabetesom in hipertenzijo. Tudi tu so starejšim že na voljo naprave, ki v realnem času opozorijo na neželene dogodke ter z ustreznim odzivom pomagajo preprečiti nadaljnje zaplete.

Pomoč je lahko vedno pri roki

Sodobne tehnološke rešitve se prek enostavnih in prilagodljivih uporabniških vmesnikov pogosto osredotočajo tudi na povečanje dostopnosti do raznih storitev in tako olajšajo življenje v tretjem življenjskem obdobju. Eno takšnih rešitev, ki s pomočjo sodobne komunikacijske tehnologije zajema storitve skrbi za varnost in pomoč na daljavo, je razvilo mariborsko podjetje G-VIT.

»Pri ustvarjanju blagovne znamke Lunatel, smo naš produkt razvili z mislijo na pomanjkanje učinkovitih in cenovno dostopnih rešitev za tegobe, s katerimi se prej ali slej srečamo vsi. Priprava Lunatel je zasnovana v želji, da starejšim osebam omogočimo varnost, udobje in bivanje v domačem okolju, tudi ko nastopijo zdravstvene težave,« poudarjajo v podjetju G-VIT. Pametna ura Lunatel omogoča tudi zanesljiv klic v sili, ki uporabniku zagotavlja varnost, različne informacije in pomoč v nujnih primerih, kot so nesreča, padec osebe, neposredna grožnja požara, poplave ali vlomilca.

Takojšnja povezava z operaterjem klicnega centra

Uporaba storitev Lunatel je zaradi svojega namena preprosta in enostavna. S pritiskom na gumb, ki ga imajo uporabniki ves čas pri sebi, ali kot zapestnico ali okoli vratu, lahko vzpostavijo govorno linijo z operaterjem v klicnem centru TBS Team 24, ki mu bo pomagal s poznavanjem široke mreže ustreznih rešitev. Prav tako lahko uporabnik z istim gumbom sprejme klic iz klicnega centra, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu. Ravno v tem se skriva konkurenčna prednost storitev Lunatel, saj večina takšnih sistemov klice v sili usmerja na svojce, ki pa se težko v vsakem trenutku ustrezno odzovejo. Uporaba storitev Lunatel je sicer s pomočjo pametne ure možna tudi zunaj doma.

»Storitve Lunatel so namenjene v prvi vrsti tistim, ki v tretjem življenjskem obdobju živijo sami in bi si radi zagotovili večjo varnost ter možnost stalnega neposrednega stika s svetovalci, ki so jim pripravljeni takoj priskočiti na pomoč,« še povedo v podjetju G-VIT.

PRO
Članki
Članki Kako do zdravstvenih informacij in zdravniške pomoči med dopustom v tujini?

Na potovanju ali dopustu je v primeru zdravstvenih težav dostop do verodostojnih zdravstvenih informacij lahko prav tako pomemben kot sama...

PRO
Članki
Članki Štiričlanska družina in dva tisočaka: Kam na morje?

V tem cenovnem razponu se osredotočite na domače oziroma hrvaško morje, morda pa tudi na dopustovanje na obalah Sredozemlja, Španije,...

PRO
Članki
Članki Zakaj evropska kartica ni zadostno zavarovanje na tujem smučišču?

Deležni boste le nujnih zdravstvenih storitev znotraj javne zdravstvene mreže, a kot opozarjajo na ZPS, to ni zagotovilo, da ne bodo...

PRO
Članki
Članki Zgodba 21-letnega paraplegika, ki vas bo rešil, četudi vam avto odpove 1.500 kilometrov od doma

Zgodba Tilna Berdnika, ki se ukvarja z vleko okvarjenih vozil, bi bila lahko zgolj zgodba prizadevnega mladega človeka, če ne bi bil...

PRO
Članki
Članki Kako lahko v Nepalu porabite 7.340 evrov?

Namig: oba možna odgovora vključujeta polet s helikopterjem. Let v Katmandu s preletom Anapurne in Mount Everesta ali pa helikopterski...

PRO
Članki
Članki Če ne pomagate stranki, ste dinozaver. A kdo uredi pomoč in kako?

Zavarovalnice, banke, avtomobilski zastopniki … vsi obljubljajo pomoč, ko gre narobe. Kdo jo uredi in kako? In kaj zamujajo tisti, ki je...