FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TBS Team 24pro

Approved to assist

Zakaj evropska kartica ni zadostno zavarovanje na tujem smučišču?

Čas branja: 3 min
23.02.2018  14:26
Deležni boste le nujnih zdravstvenih storitev znotraj javne zdravstvene mreže, a kot opozarjajo na ZPS, to ni zagotovilo, da ne bodo potrebna določena doplačila.
Zakaj evropska kartica ni zadostno zavarovanje na tujem smučišču?

Se odpravljate na zasnežena smučišča doma ali v tujini? Izkušnje ne tako redkih primerov kažejo, da je pred odhodom na Slovencem priljubljena smučišča v Italiji, Avstriji ali Franciji smiselno skleniti ustrezno zavarovanje, ki bo ob morebitni poškodbi krilo stroške reševalnih ali zdravstvenih storitev v tujini.

Evropska kartica ponuja le zavarovanje najnujnejše oskrbe

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ali EHIC v tujini omogoča le nekaj nujnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže.

Pri poškodbi na smučišču pa so pogosto potrebna nekatera doplačila, saj evropska kartica zavarovanja ne krije stroškov (ali pa le delno) denimo helikopterskega prevoza z visokogorskih smučišč v dolino, ki v povprečju stane od 2.500 do pet tisoč evrov. Cene osnovne oskrbe klinik okoli smučarskih središč se gibljejo okoli 500 evrov, če opravijo na poškodovanem delu telesa denimo še magnetno resonanco, je treba k temu znesku prišteti še približno 500 evrov. Vsota stroškov konkretno naraste ob morebitni operaciji, ki znese od pet tisoč do deset tisoč evrov. Če je zaradi narave poškodbe potreben še organiziran prevoz v domovino, je treba računati še na približno 1.500 evrov ali več. Navedene storitve evropska kartica ne vključuje. Obstajajo pa med različnimi državami precejšnje razlike v kritjih evropske kartice.

Vsaka država ima svoja pravila

Ker ima vsaka država svoja pravila, so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) proučili, kakšne storitve vključuje evropska kartica zavarovanja Slovencev v Avstriji, Italiji in Franciji. Pri tem je treba poudariti, da evropska kartica v vseh omenjenih državah prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

Reševanje iz avstrijskih gora boste plačali sami

V Avstriji kartica pokriva le stroške prevoza z reševalnim avtomobilom iz doline smučišča do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja. Reševanje s helikopterjem stane približno 80 do 90 evrov na minuto letenja, o stroških reševanja z reševalnimi sanmi pa odloča vsako smučišče zase.

V Italiji velike razlike med posamičnimi regijami

V Italiji se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjajo na ZPS. Tako je v Lombardiji in Piemontu helikoptersko reševanje brezplačno le, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. Za helikoptersko reševanje v Piemontu, ki je posledica vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okoli 120 evrov za minuto letenja. V regiji Bolzana za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate sto evrov, v neurgentnih primerih pa do tisoč evrov. Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov. Tudi na smučiščih Valle d'Aosta je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč ob smučarskih nesrečah, storitve pa so v celoti plačljive.

Reševanje zunaj francoskih urejenih smučišč je lahko problematično

V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugih oblik reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča, ali zunaj njega.

Stroški konkretnega primera s francoskega smučišča

Za konkretne podatke o posamičnih stroških, ki nastanejo ob nezgodi na smučišču, smo se obrnili na podjetje TBS Team 24, kjer svojim strankam v primerih nezgod v tujini ponujajo storitve zdravstvene asistence. Posredovali so nam podatke za primer poškodbe na francoskem smučišču:

  • Posredovanje reševalcev na smučišču: 570 evrov
  • Pregled v ambulanti ob smučišču: 200 evrov
  • Strošek posega oziroma operacije in dvodnevne hospitalizacije v bližnji bolnišnici: 3.700 evrov
  • Prevoz v Slovenijo z reševalnim vozilom: 1.300 evrov

V tem primeru oskrbe poškodovane noge in transporta v domovino je polica turističnega zavarovanja pokrila skupne stroške v višini 5.770 evrov.

Kaj bi v tem primeru krila evropska kartica?

Evropska kartica najverjetneje ne bi krila pregleda v ambulanti ob progi kot tudi ne stroška participacije (v višini slabega tisočaka) pri operaciji in hospitalizaciji. Prav tako ne bi bil mogoč prevoz v Slovenijo. Evropska kartica bi v navedenem primeru krila le reševanje na progi in del stroška hospitalizacije, preostalo pa bi bil samoplačniški strošek.

V imenik telefona dodajte številko asistenčnega centra

Ustrezna zavarovalna polica je vsekakor dobrodošla, smiselno pa je tudi shraniti klicno telefonsko številko asistenčnega centra. Pri ZPS svetujejo še, da pri sklenitvi zavarovalne pogodbe pozorno preberete splošne pogoje zavarovalnega ali asistenčnega podjetja, saj se kritja lahko razlikujejo oziroma je ravno vaš zavarovalni primer izključen iz kritja ali ima omejen znesek povračila.

PRO
Članki
Članki Kako do zdravstvenih informacij in zdravniške pomoči med dopustom v tujini?

Na potovanju ali dopustu je v primeru zdravstvenih težav dostop do verodostojnih zdravstvenih informacij lahko prav tako pomemben kot sama...

PRO
Članki
Članki Štiričlanska družina in dva tisočaka: Kam na morje?

V tem cenovnem razponu se osredotočite na domače oziroma hrvaško morje, morda pa tudi na dopustovanje na obalah Sredozemlja, Španije,...

PRO
Članki
Članki Kako tehnologija starejšim omogoča varnost in pomoč na daljavo

Tehnološki pripomočki vse bolj pomagajo starejšim večji del tretjega življenjskega obdobja preživeti v varnem udobju lastnega doma.

PRO
Članki
Članki Zgodba 21-letnega paraplegika, ki vas bo rešil, četudi vam avto odpove 1.500 kilometrov od doma

Zgodba Tilna Berdnika, ki se ukvarja z vleko okvarjenih vozil, bi bila lahko zgolj zgodba prizadevnega mladega človeka, če ne bi bil...

PRO
Članki
Članki Kako lahko v Nepalu porabite 7.340 evrov?

Namig: oba možna odgovora vključujeta polet s helikopterjem. Let v Katmandu s preletom Anapurne in Mount Everesta ali pa helikopterski...

PRO
Članki
Članki Če ne pomagate stranki, ste dinozaver. A kdo uredi pomoč in kako?

Zavarovalnice, banke, avtomobilski zastopniki … vsi obljubljajo pomoč, ko gre narobe. Kdo jo uredi in kako? In kaj zamujajo tisti, ki je...