FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? TBS Team 24pro

Approved to assist

Kako lahko v Nepalu porabite 7.340 evrov?

Čas branja: 3 min
27.11.2017  00:33
Namig: oba možna odgovora vključujeta polet s helikopterjem. Let v Katmandu s preletom Anapurne in Mount Everesta ali pa helikopterski prevoz iz visokogorja Himalaje v bolnišnico v Katmanduju.
Kako lahko v Nepalu porabite 7.340 evrov?
Foto: kaz00

Nepal je ena najrevnejših držav na svetu, zato je potovanje po deželi za zahodne turiste praviloma stroškovno zelo ugodno. Vendar pa nizke cene veljajo za nižinski del države, medtem ko se z nadmorsko višino oziroma čim višje se povzpnemo v gore, cene blaga in storitev močno zvišajo.

Turizem dveh ravni

Tako boste v dolinskem svetu pod slovito goro Anapurna, kjer je glavno mesto Katmandu in pa najbolj turističen kraj Pokara, za osnovno prenočišče odšteli okoli šest evrov, za 10 do 40 evrov na dan pa našli že zelo solidno prenočišče, če se odločite za hotel iz verige Hyatt, pa vam bodo izdali račun za okoli 150 evrov na dan.

Cene storitev, bivanja, opreme, hrane, pijače in drugih visokogorskih storitev se v Nepalu zvišujejo z vsakim višinskim metrom. Nepalsko visokogorje namreč pritegne veliko pohodnikov, še več pa alpinistov, ki gredo osvajat stene najvišjih gora na svetu. Naval množic, ki se zgrinjajo v bazne tabore, so Nepalci obrnili v svoj prid in za osvajanje gora in vrhov postavili cene, ki so v skladu s slovesom in višino njihovih gora.

Dnevni stroški okoli 20 evrov

Tudi drugi stroški so v nižinskem delu Nepala precej nizki, varčnejši bodo za celodnevno prehranjevanje ter prenočišče odšteli 20 evrov. Za vedno svež na uličnih stojnicah pripravljen obrok boste odšteli približno 50 centov, obed v restavraciji si lahko privoščite že za dva evra, približno toliko boste odšteli tudi za obisk kakšne znamenitost, templja ali muzeja.

Krajši izlet v okolico mesta s taksijem vas bo stal štiri evre, osebnemu vodniku za krajše trekinge boste odšteli od 15 do 25 evrov na dan, teden dni trekinga v skupini pa vas bo olajšal za okoli 60 evrov. Če boste imeli pri tem pretežak nahrbtnik, bo nosač zahteval okoli 50 evrov na dan. Za približno sedem evrov se boste iz Katmanduja z avtobusom lahko odpeljali v 200 kilometrov oddaljeno Pokaro. Resnejši strošek dnevnega bivanja je v Nepalu lahko Slovencem ljuba pijača iz hmelja; cena je primerljiva s slovensko, lahko pa je tudi še enkrat višja oziroma okoli štiri evre.

Kako lahko porabite dobrih sedem tisočakov?

Naključni, ne prav povprečni, turist bi s takšno vsoto v Nepalu lahko preživel mesec dni v precejšnjem luksuzu:

 • Letalski prevoz Ljubljana–Katmandu: 800 evrov
 • Namestitev v hotelu s termalnim kopališčem v bližini Katmanduja, 10 dni: 550 evrov
 • Hrana in pijača 10 dni: 300 evrov
 • Drobni stroški in nakupi: 100 evrov
 • Najem terenskega avtomobila, 10 dni: 560 evrov
 • Najem osebnega vodnika, 10 dni: 250 evrov
 • Polet z letalom prek Mount Everesta, 2 uri: 350 evrov
 • Prevoz z avtomobilom v 200 kilometrov oddaljeno turistično mesto Pokara: 80 evrov
 • Nastanitev v zasebni hiši v bližini Pokare, 10 dni: 550 evrov
 • Hrana in pijača, 10 dni: 200 evrov
 • Drobni stroški in nakupi, 10 dni: 100 evrov
 • Enodnevni izlet z avtomobilom in vodnikom po samostanih: 150 evrov
 • Treking v pogorje Anapurna, 10 dni: 1.000 evrov
 • Helikopterski prevoz v Katmandu s preletom Anapurne in Mount Everesta: 2.450 evrov.

  Skupaj stroški: 7.340 evrov

Treking po hribovju ali plezanje po skalnatih in ledenih stenah vsekakor ni nenevaren šport, utrujenost ali neprevidnost se lahko konča s poškodbo ali celo življenje ogrožajočo situacijo.

V TBS Team 24 so nam opisali primer reševanja stranke, ki si je na trekingu po Himalaji poškodovala koleno, zato so jo s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Katmanduju. Tam so jo pregledali in oskrbeli, ker poškodba ni bila zelo huda, je v nekaj dneh zapustila bolnišnico. Nato se je stanje kmalu izboljšalo, zato se je stranka po ponovnem pregledu pri zdravniku in njegovi odobritvi čez nekaj dni odločila, da samostojno, brez medicinskega spremstva odpotuje v Slovenijo.

Prav tako so nam posredovali stroškovnik oskrbe tega primera oziroma njihove stranke:

 • Helikopterski prevoz iz visokogorske vasi: 6.780 evrov
 • Prvi pregled v bolnišnici: 140 evrov
 • Ponovni pregled: 420 evrov

Skupaj stroški: 7.340 evrov

Letite s helikopterjem le takrat, ko si želite, ne takrat, ko nimate izbire

Sklepna misel je na dlani: Pred odhodom v tujino, predvsem pri potovanjih v daljne dežele ali pa v primeru športnih ali rekreacijskih aktivnosti, se vam splača, kar smo pokazali na opisanem primeru, skleniti zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Gospa, ki želi ostati anonimna in ki jo je bilo treba zaradi poškodbe kolena pripeljati iz pogorja Himalaje v Katmandu, se vsekakor strinja.

PRO
Članki
Članki Kako do zdravstvenih informacij in zdravniške pomoči med dopustom v tujini?

Na potovanju ali dopustu je v primeru zdravstvenih težav dostop do verodostojnih zdravstvenih informacij lahko prav tako pomemben kot sama...

PRO
Članki
Članki Štiričlanska družina in dva tisočaka: Kam na morje?

V tem cenovnem razponu se osredotočite na domače oziroma hrvaško morje, morda pa tudi na dopustovanje na obalah Sredozemlja, Španije,...

PRO
Članki
Članki Kako tehnologija starejšim omogoča varnost in pomoč na daljavo

Tehnološki pripomočki vse bolj pomagajo starejšim večji del tretjega življenjskega obdobja preživeti v varnem udobju lastnega doma.

PRO
Članki
Članki Zakaj evropska kartica ni zadostno zavarovanje na tujem smučišču?

Deležni boste le nujnih zdravstvenih storitev znotraj javne zdravstvene mreže, a kot opozarjajo na ZPS, to ni zagotovilo, da ne bodo...

PRO
Članki
Članki Zgodba 21-letnega paraplegika, ki vas bo rešil, četudi vam avto odpove 1.500 kilometrov od doma

Zgodba Tilna Berdnika, ki se ukvarja z vleko okvarjenih vozil, bi bila lahko zgolj zgodba prizadevnega mladega človeka, če ne bi bil...

PRO
Članki
Članki Če ne pomagate stranki, ste dinozaver. A kdo uredi pomoč in kako?

Zavarovalnice, banke, avtomobilski zastopniki … vsi obljubljajo pomoč, ko gre narobe. Kdo jo uredi in kako? In kaj zamujajo tisti, ki je...