FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Čas branja: 4 min
12.01.2017  08:33
Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.
7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Medtem ko smo se samski ali s partnerjem lahko mirno podili za trendi, športnostjo, konjskimi močmi, užitki zgoraj brez in še kakšno lastnostjo, ki je predvsem božala naše srce in čustva, se s prihodom otrok stvari spremenijo. Družinsko vozilo mora biti pravi multipraktik, zato ga je treba izbrati še posebej pozorno – prostornost namreč ni vse.

1. Ne oblika in barva, na prvem mestu je varnost

Nič ni bolj pomembno kot varnost, zato naj bo ta pri nakupu novega vozila za vašo družino na prvem mestu. To danes pomeni več kot le pet zvezdic na preizkusnem trku EuroNCAP. Seveda so odlične ocene v primeru nesreče in zaščita potnikov še kako pomembni, a še bolje je, če se nesreči lahko izognete.

Sodobni avtomobili so tako ob že znanih elementih aktivne in pasivne varnosti (zračne vreče, ABS, ESP …) lahko opremljeni s širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in opreme, ki pojem »varnost« dvignejo na povsem novo raven. Opozorilnik pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu, opozorilnik na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na prečni promet, radarski tempomat, predvsem pa opozorilnik pred trkom in sistem za samodejno ustavitev v primeru trka so asistenti, na katere bodite pri nakupu še posebej pozorni.

2. Kakšne so vaše potrebe?

Že veste, kako boste v avtomobil spravili enega ali več otroških vozičkov, otroško kolo, morda še otroške smuči in vso drugo opremo? Raje si privoščite večje vozilo, kot ga zdaj dejansko potrebujete, saj boste tako bolje pripravljeni na morebitno povečanje družine. Tudi družinske potrebe se bodo spreminjale, otroci ne bodo postali le starejši in večji, s tem imeli drugačne potrebe, morda bo v vaše življenje vstopil hišni ljubljenček.

Vsekakor poiščite avto, ki ponuja veliko odlagalnih površin in prostora za spravilo otroških igrač, hrane, pijače, mobilnikov in drugih pripomočkov vsakdanjika. Pozorni bodite tudi na priključke Isofix, sovoznikovo zračno vrečo pa moramo imeti možnost izklopiti ob namestitvi lupinice oziroma otroškega sedeža v nasprotni smeri vožnje.

3. Kaj je za vas najpomembneje?

Ali daste veliko na prestiž in znamko vozila ali pa vam več kot značka na nosu pomenita funkcionalnost in uporabnost vozila? Pri nakupu družinskega vozila ne sme biti dilem, v ospredju naj bo drugo. Seveda ni nič narobe, če si želite kup dodatne opreme in luksuznih dodatkov, ki jih pregovorno premorejo prestižna vozila, vendar pa danes veliko klasičnih znamk kupcem ponuja več različno bogatih ravni opreme, debel seznam dodatne opreme in najsodobnejše varnostne sisteme. Gotovo je novejše vozilo varnejše, toda če vam družinski proračun ne omogoča drugače, se odločite tudi za rabljeno vozilo.

Premislite tudi o zmogljivosti motorja. Ali boste novo vozilo uporabljali izključno za vožnjo po mestu (šola, vrtec, interesne dejavnosti) ali bo za daljše razdalje in predvsem edini avtomobil v gospodinjstvu? Se želite hitro in varno voziti ali se raje zadovoljite z nižjimi hitrostmi vožnje? Tudi o tem kaže premisliti pred nakupom.

4. Koliko si lahko zares privoščite?

Še pred nakupom vozila preverite, v kakšni kondiciji so družinske finance in koliko si zares lahko privoščite, ne da bi prihodnja leta preživeli »ob kruhu in vodi«. Ne lotevajte se nakupa vozila, ki presega vaše trenutne finančne zmožnosti. Preverite različne možnosti financiranja, dodobra preštejte prihranke, izračunajte prihodke in odštejte stroške, ne pozabite na redno vzdrževanje vozila in servise ter hkrati pomislite na potrebe v prihodnosti.

Nakup in uporaba vozila za daljše obdobje sta ponavadi cenejša, kot da avto zamenjate vsakih nekaj let ali kupite že rabljen avto, ki vam lahko kmalu nakoplje visoke stroške.

Kaj vam ponuja dobra lizinška hiša?

Tudi izbira lizinške hiše je pomembna. V Summit Leasingu Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja. Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost, pa svetujejo finančni lizing, saj tako sami izberete vozilo (novo ali rabljeno), ki ga lizinška hiša plača prodajalcu vozila. Prednost financiranja rabljenega vozila pri lizinški hiši je tudi ta, da lizinška hiša preveri zgodovino vozila in vam svetuje pri izbiri.

5. Kaj radi počnete skupaj

Prosti čas je enako pomemben kot službene obveznosti. Ali imate čoln oziroma počitniško prikolico, brez katerih si ne predstavljate tistega pravega dopusta ali vikend izleta? Se pogosto odpravite v gore ali na smučišča, radi odkrivate povsem nove poti in skrite kotičke dežele? Ste pogosto v vlogi taksista preostalim članom družine? Vse to vpliva na izbiro novega vozila.

6. Kje pa vi živite?

Slovenija je majhna, vendar zelo raznolika dežela, posejana s hribi in dolinami, skozi leto pa se izmenjujejo dež, sneg in sonce. Če prebivate v predelih, kjer pogosto sneži ali dežuje, potem kaže razmisliti o štirikolesnem pogonu, večji odmik od tal pa boste pri novem družinskem vozilu cenili vsi tisti, ki se do cilja pogosto prebijate skozi pesek in blato. Pred nakupom seveda ne pozabite izmeriti garaže in pregledati dovozne poti.

7. Prilagodljivost vozila

Iskanje petvratnega vozila je samoumevno, posebno pozornost pa namenite odpiranju zadnjih vrat. Ta naj se odpirajo dovolj široko, da lahko na zadnjo klop brez težav namestite otroški sedež ter vanj in iz njega brez bušk in težav v križu spravite otroka. Širok kot odpiranja vrat je še posebej priročen, če z vozilom pogosto prevažate tudi starejše člane družine oziroma ljudi z omejenimi gibalnimi sposobnostmi.

Odlična stvar pri družinskem vozilu so tudi vzdolžno pomična zadnja klop in v več položajih nastavljiva naslonjala. Če lahko klop pomaknete povsem nazaj, s tem povečate prostor za noge potnikov zadaj, z bolj ležečim naslonom pa poskrbite za več udobja. Če klop pomaknete bolj naprej, s tem izboljšate prostornino prtljažnika.

PRO
Članki
Članki Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...