FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Summit leasingpro

Lizing po vaših željah

Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

Čas branja: 2 min
28.12.2016  13:46
V primerjavi z danes kupljenim avtomobilom naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka
Prihodnost prinaša cenejše avtomobile

Za krajše poti so danes primerni bencinski motorji in električna vozila, za daljše dizli, nekje vmes pa so hibridi. Izbira tipa pogona je včasih lahko zelo težavna, a to naj bi se v prihodnosti spremenilo.

Analiza stroškov uporabe avtomobila z različnimi pogoni za prihodnjih 10 do 15 let je namreč pokazala, da bo že čez dobrih pet let povsem vseeno, ali bo motor v avtomobilu bencinski, dizelski, hibridni ali električni. Stroški uporabe bodo skozi prva štiri leta za vse pogone praktično enaki, pozneje pa se tehtnica nagne na stran električnih avtomobilov, je pokazala analiza, pri kateri so sodelovali strokovnjaki z najrazličnejših področij.

Strokovnjaki okoljevarstvenih in potrošniških organizacij, avtomobilske organizacije FIA, združenje evropskih lizingodajalcev in drugih organizacij, ki so povezane z najemom, servisiranjem in lastništvom avtomobila, so stroške avtomobila izračunavali od spodaj navzgor. Osnovni šasiji so dodali strošek pogonskega sklopa, prostora za shranjevanje energije (baterije, posoda z vodikom ...), dodatne stroške prenosa, stroške, ki jih bodo morali proizvajalci upoštevati zaradi povečevanja učinkovitosti, in tudi prodajne marže.

Avtomobili bodo cenejši

Ne glede na tip pogona najvišji strošek pomeni izguba vrednosti, zaradi česar bodo z novimi tehnologijami najbolj privarčevali kupci rabljenih avtomobilov. Zato bo strošek uporabe električnega avtomobila skozi njegovo celotno življenjsko dobo (16 let) že pri avtomobilih, kupljenih po letu 2020, nižji od stroška avtomobilov z bencinskim in tudi dizelskim pogonom. Za kupce novih avtomobilov se bo strošek uporabe električnega avtomobila s tistim pri avtomobilih s klasičnim pogonom izenačil v letu 2024.

Z ustreznimi ukrepi na ravni Evropske unije, ki želi izpuste na področju transporta do leta 2050 v primerjavi z letom 1990 zmanjšati za 60 odstotkov, bodo v času uporabe privarčevali tudi porabniki, ki se bodo odločili za nakup avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem. V primerjavi z avtomobilom, kupljenim zdaj, naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka.

Še bolj kot doslej bo pomembno financiranje

Porabniki bodo tako lahko sami izbirali, katera tehnologija bo poganjala njihove prihodnje avtomobile. V bližnji prihodnosti bodo ti bistveno manj onesnaževali zrak, a bo to porabnikom obenem prineslo tudi nižje stroške uporabe. Še toliko bolj tistim, ki se odločajo za nakup rabljenih avtomobilov.

A če v prihodnosti ne bo več tako pomembno, kaj bo pod motornim pokrovom, pa bo še vedno veliko vlogo imelo financiranje nakupa avtomobila. Najbolj priljubljena oblika financiranja novega vozila bo gotovo lizing. Za to je veliko razlogov, med drugim tudi zelo ugodne obrestne mere. Lizingu v dobro štejemo tudi hiter postopek odobritve, manj dokumentacije kot pri posojilu, ohlapnejše zavarovanje zaradi lastništva vozila in cenejši nakup, saj so avtomobili, financirani z lizingom, pogosto cenejši, kot če jih plačamo z gotovino.

Kaj vam ponuja dobra lizinška hiša?

Tudi izbira lizinške hiše je pomembna. V Summit Leasingu Slovenija opozarjajo, da je pomembno že predhodno svetovanje, ko s kupci pretehtajo različne možnosti financiranja. Tistim, ki želijo prilagodljivost in enostavnost, svetujejo finančni lizing. V tem primeru kupci izberejo vozilo (novo ali rabljeno), ki ga lizinška hiša plača prodajalcu vozila. Na začetku lizingojemalci praviloma plačajo manjši polog, potem pa vozilo lizinški hiši odplačujejo v mesečnih obrokih. Prednost pred posojilom je tudi ta, da se lahko dogovorijo za tako imenovani finančni lizing z balonom, ki omogoča manjše mesečne obroke in večji zadnji obrok.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov, kako kupiti družinski avto

Ponujamo vam sedem ključnih nasvetov, na kaj paziti pri nakupu novega družinskega avtomobila.

PRO
Članki
Članki Kako do dobre lizinške pogodbe?

Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da je pri nas priljubljena oblika financiranja....

PRO
Članki
Članki Kako privarčevati pri službenih vozilih?

S pametno izbiro lahko stroške voznega parka znižate tudi za tretjino, odpovejte se luksuzu, nakup pa financirajte z lizingom.

PRO
Članki
Članki 9 nasvetov, kako ceneje do avtomobila

S podrobno proučitvijo svojih finančnih zmožnosti, trga avtomobilov in finančnih storitev si lahko kot podjetnik ali posameznik ...

PRO
Članki
Članki Zakaj bi za avto plačevali več, kot ga uporabljate?

Podjetnikom se kot poslovna priložnost ponuja operativni lizing, kjer za avtomobil odštejejo le toliko, kot ga dejansko uporabljajo.

PRO
Članki
Članki Če imate otroke, lahko z avtom na lizing celo privarčujete

Lizing je laže dostopen kot kredit, obenem pa zasebnikom ne šteje kot premoženje za uveljavljanje socialnih transferjev. Če avto kupite...

PRO
Članki
Članki Naj vas lizing ne spravi v zadrego

Česa vse ne veste o lizingu pa si morda niste upali vprašati

PRO
Članki
Članki 7 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o lizingu

Lizing je hiter in preprost način, da pridete do novega osebnega vozila, ker pa tak nakup vseeno predstavlja večjo naložbo, smo...